Το να φτιάξεις δικό σου σπορείο δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι
Είναι όμως πολύ πιο απολαυστικό από ότι φαντάζεσαι!
Την πρώτη φορά που έφτιαξα το δικό μου σπορείο, πριν αρκετά χρόνια, ενθουσιάστηκα τόσο που παρακολουθούσα το χώμα κάθε λίγο περιμένοντας να «σκάσει» το πρώτο φυλλαράκι. Και…ω ναι! Η χαρά δε περιγράφεται!
Γιατί να φτιάξω δικό μου σπορείο
Εκτός από τη χαρά του να βλέπεις τα φυτά να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα μπροστά στα μάτια σου, η δημιουργία σπορείου μειώνει πολύ το κόστος όταν αποφασίσεις να φτιάξεις τον δικό σου κήπο.
Ακόμα πιο σημαντικό όμως θεωρώ το γεγονός ότι με το δικό σου σπορείο μπορείς να καλλιεργήσεις τις ποικιλίες αρωματικών φυτών, λαχανικών ή λουλουδιών που θέλεις. Κάποιες παραδοσιακές ή ντόπιες ποικιλίες που δεν είναι εμπορικά διαθέσιμες, μπορείς να τις καλλιεργήσεις μόνο φτιάχνοντας το δικό σου σπορείο.
Σου υπενθυμίζω ότι η επιλογή του σπόρου – αυτό που ονομάζουμε πρωτογενές πολλαπλασιαστικό υλικό – είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα σε μια επιτυχημένη καλλιέργεια.
Πότε να φτιάξω το σπορείο
Το σπορείο πρέπει να το ετοιμάσουμε 1 με 2 μήνες πριν τη φύτευση, ανάλογα πάντα με το είδος του φυτού.
Αν θέλουμε να φυτέψουμε τα σπορόφυτά μας τον Απρίλιο για παράδειγμα, ετοιμάζουμε το σπορείο τον Φεβρουάριο, ενώ αν η φύτευση είναι φθινοπωρινή το σπορείο πρέπει να γίνει Ιούλιο με Αύγουστο.
Καθυστέρηση στη δημιουργία του σπορείου θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνουμε όψιμη φύτευση, κάτι που δεν το θέλουμε.
Τι υλικά θα χρειαστώ
Για να φτιάξουμε το σπορείο χρειαζόμαστε:
- Γλαστράκια
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένα γλαστράκια από οικολογικό κοκοφοίνικα που θα βρούμε στο εμπόριο, πλαστικούς δίσκους που αποτελούνται από γλαστράκια ή δίσκους από φελιζόλ.
- Χώμα
Τα γλαστράκια τα γεμίζουμε με μείγμα κατάλληλων υλικών κι έτσι φτιάχνουμε αυτό που ονομάζουμε τη «σποροκλίνη».
Αν χρησιμοποιήσουμε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία κάνουμε τη ζωή μας εύκολη και δε χρειάζεται κάτι άλλο.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε τη δική μας σποροκλίνη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ίσα περίπου μέρη κατ’ όγκον λεπτομερούς τύρφης, βερμικουλίτη και ενός αδρανούς υλικού, του περλίτη. Ο περλίτης μπορεί να αντικατασταθεί με λεπτή ποταμίσια άμμο.
Αν χρησιμοποιήσουμε ειδική τύρφη σπορείων, μπορούμε να μην προσθέσουμε βερμικουλίτη για τη σποροκλίνη, αλλά μόνο για την κάλυψη των σπόρων. Τότε η αναλογία τύρφης-αδρανούς υλικού (περλίτη ή άμμου) είναι 2:1 κατ’ όγκον αντίστοιχα.
- Σπόρους
Επιλέγουμε πάντα ποιοτικούς σπόρους με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, ώστε να τους διατηρούμε κάθε χρόνο. Φροντίζουμε οι ποικιλίες που επιλέγουμε να προσαρμόζονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.
Πώς φτιάχνω το σπορείο
- Γεμίζουμε τα γλαστράκια με σποροκλίνη με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γεμίσουν μέχρι πάνω.
- Ποτίζουμε το χώμα ώστε να υγρανθεί ελαφρά.
- Τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε γλαστράκι και τους σκεπάζουμε με φυτόχωμα ή βερμικουλίτη ή άμμο σε ύψος 0,5-1 εκατοστό.
- Είναι σημαντικό μετά την κάλυψη του σπόρου να πατηθούν η άμμος, το χώμα ή ο βερμικουλίτης και οι σπόροι μαζί, με μια επίπεδη επιφάνεια.
- Αμέσως μετά ποτίζουμε με απαλό ραντισμό. Επειδή το χώμα έχει ήδη ποτισθεί πριν τη σπορά, το νερό που ραντίζουμε απορροφάται, χωρίς να παρασύρει τους σπόρους.
Ποιες είναι οι συνθήκες που πρέπει να δημιουργήσω για το σπορείο μου
Τα γλαστράκια χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία και γι’ αυτό το λόγο μπορώ να τα καλύψω με εφημερίδα ή πλαστικό, μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι, αλλά μετά το φύτρωμα αφαιρώ ότι κάλυμμα έχω χρησιμοποιήσει. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσω εφημερίδα, ποτίζω πάνω από την εφημερίδα μέχρι να αρχίσει το φύτρωμα.
Το σπορείο χρειάζεται μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον 15 βαθμών Κελσίου και υψηλή σχετική υγρασία. Όσο η θερμοκρασία πλησιάζει τους 20 βαθμούς τόσο πιο γρήγορα θα φυτρώσουν τα φυτά μου.
Αφού φυτρώσουν οι σπόροι μου, τα νεαρά φυτά πρέπει να εκτεθούν στον ήλιο, όχι όμως στον δυνατό ήλιο του μεσημεριού. Το πράσινο δίχτυ είναι μια καλή λύση, καθώς προστατεύει τόσο από τον ήλιο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού όσο και από τον παγετό τις κρύες νύχτες.
Το πότισμα πρέπει να γίνεται ανελλιπώς και με προσοχή, ώστε το χώμα να είναι πάντα ελαφρά βρεγμένο. Οπότε φροντίζουμε κάθε 1-2 μέρες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα εξατμίζεται το νερό, να ποτίζουμε.
Μετά από πόσες μέρες φυτρώνουν οι σπόροι
Το φύτρωμα σε μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος 15 βαθμών Κελσίου γίνεται σε διάστημα 3 ημερών έως 4 εβδομάδων, ανάλογα με το είδος του φυτού.
Για παράδειγμα η ρίγανη φυτρώνει σε 2-3 εβδομάδες, η λεβάντα σε 4 εβδομάδες, ενώ το λευκό και το μαύρο σινάπι σε 3 ημέρες.
Επίσης, αν πρόκειται για λαχανικά, το αγγούρι φυτρώνει πιο νωρίς από την ντομάτα και την πιπεριά, ενώ η ρόκα πολύ πιο γρήγορα, από το κουνουπίδι.
Πότε είναι τα φυτά μας έτοιμα για μεταφύτευση
Μετά το φύτρωμα, μόλις τα φυτάρια αποκτήσουν τα πρώτα τους φύλλα, είναι έτοιμα για μεταφύτευση σε κυψελίδες.
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα
Διάβασε επίσης: Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός με σπόρους