Αν καταναλώνεις με μέτρο τις σταφίδες, πρόκειται για μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή στη διατροφή σου. Είναι για όλες τις ώρες και όλες τις ηλικίες.

Εδώ θα δεις πώς να φτιάξεις τις δικές σου σταφίδες και πώς μπορείς να τις τρως.

Διατροφική αξία

Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, μετάλλων και ενέργειας με τη μορφή θερμίδων και σακχάρων. Πρόκειται για αποξηραμένα σταφύλια, τα οποία είναι τα φρούτα από το φυτό Vitis vinifera και το θρεπτικό τους περιεχόμενο είναι παρόμοιο με αυτό των σταφυλιών.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις:

Ενώ και οι δύο είναι καλές πηγές ορισμένων αντιοξειδωτικών, οι σταφίδες μπορεί να περιέχουν υψηλότερα επίπεδα από τα σταφύλια. Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία ξήρανσης διατηρεί τα αντιοξειδωτικά. Η ξήρανση μειώνει επίσης σημαντικά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Τα θρεπτικά συστατικά για μια μερίδα (40-50 γρ.)είναι:

 • Θερμίδες – 129
 • Πρωτεΐνη – 1,42 g
 • Λίπη – 0,11 g
 • Υδατάνθρακες – 34,11 g
 • Ζάχαρη – 28,03 g
 • Διαιτητικές ίνες – 1,9 g

Το ίδιο μέγεθος μερίδας περιέχει επίσης μερικές πολύτιμες βιταμίνες και μέταλλα, όπως:

 • Βιταμίνη C – 1 χιλιοστόγραμμα (mg)
 • Ασβέστιο – 27 mg
 • Σίδηρος – 0,77 mg
 • Μαγνήσιο – 15 mg
 • Κάλιο – 320 mg
 • Φωσφόρος – 42 mg
 • Νάτριο – 11 mg

Τα αντιοξειδωτικά των σταφίδων

Οι σταφίδες έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και περιεκτικότητα σε φαινόλη σε σύγκριση με άλλους δημοφιλείς ξηρούς καρπούς. Είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών που ονομάζονται γλυκοζίτες φλαβονόλης και φαινολικά οξέα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να λαμβάνουμε αντιοξειδωτικά αποτελεσματικά από τις σταφίδες, αφού είναι μια απλή και αποτελεσματική πηγή διατροφικών αντιοξειδωτικών.

Οι σταφίδες μπορούν να είναι χρήσιμες και με πολύτιμες ιδιότητες

Βοηθάνε στην πέψη

Οι σταφίδες περιέχουν χρήσιμες διαλυτές ίνες, οι οποίες βοηθούν στα κόπρανα να περάσουν ευκολότερα από τα έντερα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην προώθηση της κανονικότητας.

Αποτρέπουν την αναιμία

Οι σταφίδες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη της αναιμίας. Περιέχουν καλές ποσότητες σιδήρου, χαλκού και βιταμινών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

Αποτρέπουν την υπερβολική οξύτητα

Οι σταφίδες περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωφέλιμων μετάλλων, όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά είναι αλκαλικά ή βασικά, ανόργανα άλατα σε κλίμακα pH και μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων οξύτητας στο στομάχι.

Χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων

Οι σταφίδες είναι μια τροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο που περιέχει επίσης μια καλή πηγή καλίου, η οποία βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Οι μελέτες δείχνουν πως η  τακτική κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τον κίνδυνο  των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως ο ρυθμός αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με άλλα σνακ.

Καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα

Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων

Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα, καθώς μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από οξειδωτικές βλάβες και ελεύθερες ρίζες, που αποτελούν  παράγοντες κινδύνου σε πολλούς τύπους καρκίνου, ανάπτυξη όγκων και γήρανση.

Προστατεύουν την υγεία των ματιών

Οι σταφίδες περιέχουν πολυφαινόλες, που είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα στα μάτια από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών από διαταραχές, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Βοηθάνε στην υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν να διατηρούνται τα κύτταρα του δέρματος νεανικά και να προλαμβάνεται η γήρανση και η βλάβη. Οι σταφίδες περιέχουν επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, σελήνιο και ψευδάργυρο. Αυτός ο συνδυασμός θρεπτικών και αντιοξειδωτικών μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια διατροφή που εστιάζει στη δημιουργία καλής υγείας του δέρματος.

Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Σε μελέτες σημειώνεται, ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση άλλων σνακ, η τακτική κατανάλωση σταφίδων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου. Παρόλο που οι σταφίδες περιέχουν μια πιο συμπυκνωμένη ποσότητα σακχάρου από τα φρέσκα φρούτα, η πρόσληψη σταφίδας σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα σνακ μείωσε την αιμοσφαιρίνη a1c, η οποία είναι δείκτης διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα σταφίδων μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ικανοποιήσεις τη λαχτάρα σου για γλυκό!

Υπάρχουν κίνδυνοι με την υπερκατανάλωση σταφίδας;

Ενώ οι σταφίδες είναι γενικά ευεργετικές, υπάρχουν μερικές φορές που μπορεί να μην είναι το καλύτερο σνακ.

 1. Εκείνοι που προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες τους, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ποσότητες σταφίδων. Ενώ μια σταφίδα περιέχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με ένα σταφύλι, είναι πολύ μικρότερη. Αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων σταφίδων, άρα και θερμίδων.
 2. Η κατανάλωση πάρα πολλών σταφίδων μπορεί να αυξήσει τις διαλυτές ίνες. Η υπερβολική ποσότητα ινών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική διαταραχή, όπως κράμπες, αέρια και φούσκωμα. Μερικοί μπορεί ακόμη και να αναπτύξουν διάρροια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό θα προέκυπτε μόνο από την κατανάλωση σημαντικής ποσότητας σταφίδας, δεδομένου ότι δεν περιέχουν υπερβολικά υψηλές ποσότητες φυτικών ινών.
 3. Λόγω του μικρού τους μεγέθους και με τον κίνδυνο του πνιγμού, καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση από τα μικρά παιδιά και να επιλέγουν φρέσκα φρούτα.

Ωστόσο, η απόλαυση σταφίδων με μέτρο είναι γενικά ασφαλής

Βασισμένο σε άρθρο του Medical News Today.

Αν σου αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα, δες εδώ τι λένε οι ερευνητές για τα οφέλη τους.

Αποξηραμένα φρούτα: Νόστιμα και υγιεινά λένε οι ερευνητές

#ZουμεΥγιεινα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα