Σου αρέσουν τα αποξηραμένα φρούτα; Εγώ τρελαίνομαι. Και μάλιστα για όλα.

Αν σου αρέσουν κι εσένα, βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο γιατί θα μιλήσουμε για τα οφέλη τους, αφού η κατανάλωση τους συνδέεται με την καλύτερη συνολική διατροφή και υγεία.

Αποτελούν κορυφαία διατροφική επιλογή!

Αρχικά ξεκαθαρίζω ότι μιλάμε για τα αποξηραμένα φρούτα που είναι χωρίς προσθήκης ζάχαρης, αφενός γιατί είναι μία από τις τροφές που χαλάνε τα δόντια (θα είναι σαν να τρως καραμέλες) και αφετέρου γιατί την πολλή ζάχαρη ΔΕΝ την έχουμε ανάγκη και ΔΕΝ μας κάνει και καλό.

Ας μιλήσει η επιστήμη

Οι ερευνητές καταλήγουν: τα αποξηραμένα φρούτα θα μπορούσαν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προσλαμβάνουμε περισσότερες ζωτικές θρεπτικές ουσίες.

Η χαμηλή κατανάλωση φρούτων συμβάλλει σημαντικά σε ασθένειες και αναπηρίες που σχετίζονται με τη διατροφή, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση.

Η σημαντικότητα των φρούτων

Τα φρούτα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως οι φυτικές ίνες και το κάλιο, που πολλοί άνθρωποι δεν έχουν στη διατροφή τους. Περιέχουν επίσης βιοδραστικά θρεπτικά συστατικά που παρέχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των καροτενοειδών.

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, μικρά ποσοστά ανθρώπων τρώνε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων.

Αν λοιπόν, σε κάποιον δεν αρέσουν τα φρούτα ή δεν έχει χρόνο να τα καθαρίσει, μία τέλεια πρόταση ως λύση είναι να φάει αποξηραμένα φρούτα

Ένας λόγος που η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η καλύτερη, είναι ότι περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά.

Υγιεινό σνακ;

Τα αποξηραμένα φρούτα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα από άποψη κόστους, διαθεσιμότητας και ευκολίας αποθήκευσης και μεταφοράς. Θα μπορούσε επίσης, να αντικαταστήσουν πιο ανθυγιεινά σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την υπερκατανάλωση που οδηγεί σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, διότι οι ξηροί καρποί είναι μια τέτοια «ενεργειακά πυκνή» μορφή φρούτων.

Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων σχετίζεται με τα οφέλη για την υγεία.

Υπάρχει λοιπόν, μια σύγκρουση της καλής υγείας και της πρόσληψης θερμίδων

Πού οδηγούν οι έρευνες

Η νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας (Penn) στο Πανεπιστημιακό Πάρκο είχε ως στόχο να ξεπεράσει αυτήν τη δυσκολία συγκρίνοντας τις ημέρες όπου συγκεκριμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τρώνε αποξηραμένα φρούτα, με ημέρες που δεν έφαγαν κανένα.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα βασικά θρεπτικά συστατικά τις ημέρες που έτρωγαν αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών και του καλίου. Ωστόσο, κατανάλωσαν επίσης περισσότερες θερμίδες.

«Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα θρεπτικό σνακ, αλλά οι καταναλωτές πρέπει να σιγουρέψουν ότι επιλέγουν εκείνα που είναι  χωρίς προσθήκη ζάχαρης», καταλήγουν οι ερευνητές.

«Τα μεγέθη μερίδας μπορούν επίσης να είναι δύσκολα επειδή μια μερίδα αποξηραμένων φρούτων είναι μικρότερη από μια μερίδα φρέσκου, αφού το νερό έχει αφαιρεθεί. Αλλά το θετικό είναι ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταναλώσουν δυνητικά περισσότερα φρούτα επειδή είναι φορητά, είναι σταθερά στο ράφι και μπορεί ακόμη και να είναι φθηνότερα».

Η έρευνα εμφανίζεται στο περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Έρευνα για την υγεία και τη διατροφή

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις απαντήσεις της έρευνας από 25.590 άτομα που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξετάσεων Υγείας και Διατροφής (NHANES) 2007-2016.

Οι ερωτηθέντες έδωσαν πληροφορίες για το φαγητό που είχαν καταναλώσει τις τελευταίες 24 ώρες (που ονομάζονται «διατροφικές ανακλήσεις»).

Οι ξηροί καρποί αντιπροσώπευαν μόνο το 3,7% του συνόλου των φρούτων που καταναλώθηκαν. Ωστόσο, συνολικά 1.233 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι καταναλώνουν αποξηραμένα φρούτα σε μία από τις δύο διατροφικές ανακλήσεις, επιτρέποντας στους επιστήμονες να συγκρίνουν την πρόσληψη τους αυτές τις μέρες.

Τα δεδομένα ήταν επίσης διαθέσιμα για την υγεία των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), της περιφέρειας της μέσης και της αρτηριακής πίεσης.

Ακόμα και μετά την προσαρμογή για δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν σημαντικές ποσότητες ξηρών καρπών έτειναν να έχουν καλύτερες δίαιτες, χαμηλότερο ΔΜΣ, μικρότερη περιφέρεια μέσης και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις ημέρες που ένας συμμετέχων έτρωγε αποξηραμένα φρούτα με εκείνες που δεν το έκανε, διαπίστωσαν ότι η μέση πρόσληψη ολικού υδατανθράκων, διατροφικών ινών, καλίου και πολυακόρεστου λίπους ήταν μεγαλύτερη τις ημέρες που έτρωγαν αποξηραμένα φρούτα.

Ενεργός τρόπος ζωής

Συνολικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αποξηραμένα φρούτα ξόδεψαν περισσότερη ενέργεια, αντισταθμίζοντας τις επιπλέον θερμίδες.

«Στη μελέτη μας, οι άνθρωποι που κατανάλωναν αποξηραμένα φρούτα είχαν υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων αλλά χαμηλότερο ΔΜΣ και περιφέρεια μέσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν πιο σωματικά δραστήριοι», λέει η συν-συγγραφέας Penny Kris-Etherton, καθηγητής των Πανεπιστημίων Evan Pugh, καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Penn Κατάσταση.

«Έτσι, όταν ενσωματώνετε αποξηραμένα φρούτα, δώστε προσοχή στις θερμίδες και φροντίστε να αντικαταστήσετε τις θερμίδες από χαμηλές θρεπτικές τροφές με αποξηραμένα φρούτα για να έχετε το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση ξηρών καρπών», προσθέτει.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων βελτιώνει την υγεία, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει σχέση. Τα άτομα που τρώνε αποξηραμένα φρούτα μπορεί να έχουν καλύτερη υγεία για άλλους λόγους, όπως η περισσότερη άσκησης ή η ζωή με λιγότερο άγχος.

*Ψιλόκοψε αποξηραμένα φρούτα και πρόσθεσε στη σαλάτα σου ή στο γιαούρτι με δημητριακά.

Πληροφορίες για τις έρευνες και τις αναλύσεις των επιστημόνων, πήρα από άρθρο του Medical News Today.

#ZουμεΥγιεινα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα