Μεγάλωσε λουΐζα σε εσωτερικό χώρο και θα έχεις ένα όμορφο βότανο δίπλα σου με ευχάριστο άρωμα. Άλλωστε έχουμε πει, πως το να μεγαλώνεις βότανα σε εσωτερικό χώρο είναι μια απολαυστική διαδικασία που θα σου δώσει έναν βοτανικό κήπο.

Η λουΐζα ή λεμονόχορτο είναι μικρός πολυετής φυλλοβόλος αρωματικός θάμνος, με ευχάριστη μυρωδιά λεμονιού. Έχει μικρά λευκά λουλούδια και στενά φύλλα, τα οποία διατηρούν το άρωμα τους ακόμη και μετά από χρόνια που έχουν στεγνώσει. Πρόκειται για ένα συχνά αγνοημένο βότανο, αλλά δεν θα πρέπει να είναι. Με τη σωστή γνώση για την ανάπτυξη της ως φυτό εσωτερικού χώρου, μπορείς να απολαύσεις το όμορφο άρωμα και τη νόστιμη, δροσιστική γεύση καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους.

Αν και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για βοτανικούς κήπους, ένας καλός λόγος για να μεγαλώσει η λουΐζα σε εσωτερικό χώρο είναι το υπέροχο άρωμα της.

Κάθε φορά που περπατάς γύρω από τη γλάστρα σου ή αγγίζεις τα φύλλα, θα απολαμβάνεις το άρωμα λεμονιών. Έχοντας το εύκολα στη διάθεσή σου, μπορείς να το απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή θέλεις σε ένα φλιτζάνι τσάι, σε επιδόρπια και σε πικάντικα πιάτα. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να την προσθέσεις και σε ποτά και κοκτέιλ.

Πώς να μεγαλώσεις τη λουΐζα σε εσωτερικό χώρο

Για να ευδοκιμήσει το φυτό σου:

  1. Επίλεξε μία γλάστρα. Βρες μια γλάστρα ή άλλο δοχείο που να είναι τόσο φαρδύ περίπου μιάμιση φορά όσο η ρίζα του φυτού που έχεις επιλέξει, τουλάχιστον 30 εκ. Βεβαιώσου ότι η γλάστρα έχει οπές αποστράγγισης.
  2. Έδαφος και αποστράγγιση. Το καλό έδαφος και η αποστράγγιση είναι σημαντικά για την επιτυχή καλλιέργεια του φυτού. Πρόσθεσε βότσαλα ή άλλο υλικό αποστράγγισης στον πυθμένα της γλάστρας και στη συνέχεια χρησιμοποίησε ένα πλούσιο οργανικό χώμα που είναι χαλαρά συσκευασμένο.
  3. Η λουΐζα προτιμά τον ήλιο. Βρες ένα ηλιόλουστο σημείο για τη γλάστρα σου, ένα περβάζι ή ένα παράθυρο ίσως. Σκέψου αν μπορείς να το μεταφέρεις έξω σε θερμές ημέρες.
  4. Κλάδεμα. Ένα κλειδί για την αύξηση της λουΐζας σε μια γλάστρα, είναι το τακτικό κόψιμο/κούρεμα για να διατηρηθεί ένα λογικό μέγεθος και σχήμα.
  5. Νερό και λίπασμα. Η λουΐζα θα πρέπει να ποτίζεται τακτικά. Δεν πρέπει ποτέ το χώμα να στεγνώσει τελείως, αλλά ούτε και οι ρίζες να είναι μουλιασμένες για να μη σαπίσουν. Γι ‘αυτό και η αποστράγγιση είναι τόσο σημαντική. Μπορείς να χρησιμοποιείς ένα λίπασμα κάθε λίγους μήνες για να ενθαρρύνεις την ανάπτυξη.

Θα σου πω κάτι ακόμα…

Το φυτό θα χάσει τα φύλλα του τον χειμώνα, οπότε μην ανησυχήσεις αν το δεις «φαλακρό».

Αυτό είναι φυσιολογικό, ειδικά όταν το φυτό είναι κρατημένο σε εσωτερικό χώρο.

Πότιζε περίπου μία φορά την εβδομάδα και τα φύλλα θα επιστρέψουν την άνοιξη. Μπορείς να αποφύγεις την απώλεια των φύλλων χρησιμοποιώντας φώτα φύτευσης, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, μπορείς να αποξηράνεις ή να καταψύξεις τα φύλλα του φυτού, ώστε να έχεις για χειμερινή χρήση.

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα