Η λιαστή ντομάτα είναι μία νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου μας φρούτου-λαχανικού.

Έχουμε μιλήσει για το πώς θα φυτέψεις τις δικές σου ζουμερές ντομάτες στον κήπο, μιας και η περίοδο αυτή είναι η καταλληλότερη στο να βάλεις τα πρώτα σου φυτά στον κήπο.

Η ντομάτα εκτός από την πλούσια διατροφική αξία που έχει όταν την καταναλώνεις νωπή, το ίδιο ίσως και περισσότερο διατροφική αξία έχει και ως αποξηραμένη ή κατά κοινή ομολογία την έχεις μάθει ως λιαστή ντομάτα.

Μέσα στην μέρα όλοι θέλουμε να καταναλώσουμε κάποιο σνακ ή να φάμε μια σαλάτα το βράδυ ή το μεσημέρι. Αυτό μπορεί να γίνει τρώγοντας κάποιο αγαπημένο και νόστιμο αποξηραμένο φρούτο, με υψηλή διατροφική αξία.

Τη λιαστή ντομάτα όμως θα σου πω και από προσωπική εμπειρία, πως την έχω εντάξει στην καθημερινή διατροφή μου και την προτιμώ από κάτι διαφορετικό που ίσως δε θα μου απέδιδε τα ίδια διατροφικά τα στοιχεία.

Μπορείς να τη βρεις παντού

Τη λιαστή ντομάτα μπορείς να τη βρεις σε παντοπωλεία ή σε σούπερ Μάρκετ ως αποξηραμένη για κατανάλωση ή θα τη βρεις και μέσα σε βαζάκια με λάδι κατά κύριο λόγο αν θέλεις να την προσθέσεις στην σαλάτα ή το φαγητό σου.

Το θέμα είναι όμως ότι μπορείς να τη φτιάξεις και ο ίδιος!

Έχει χαμηλές θερμίδες

Ένα μυστικό που ισχύει για όλες τις τροφές που καταναλώνεις, είναι πως κοιτάς πάντα να βρίσκεις τροφές πλούσιες σε διατροφική αξία αλλά με σημαντικά χαμηλές θερμίδες.

Έτσι δεν είναι;

Η λιαστή ντομάτα ανήκει στην κατηγορία αυτή καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή πλούσιων θρεπτικών στοιχείων που θα ωφελήσει τον οργανισμό σου.

Σκέψου πως για κάθε ένα φλιτζάνι από λιαστές ντομάτες, θα πάρεις περίπου 139 θερμίδες και αν το πας στατιστικά αυτό αποτελεί το 7% περίπου των θερμίδων σε μια διατροφή των 2000 θερμίδων ημερησίως. Όποτε μπορείς να τις καταναλώσεις χωρίς να επιβαρυνθείς μέσα στην μέρα. Κάθε μερίδα από αυτές περιέχει 30γρ υδατανθράκων όπου όμως περιλαμβάνονται και 6.6 γρ φυτικών ινών. Να φανταστείς πως αυτό αντιστοιχεί στο 26% και 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για τους άνδρες και για τις γυναίκες αντίστοιχα.

Οι φυτικές ίνες όπως γνωρίζεις, είναι πολλοί σημαντικές για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος για να αποφύγεις την δυσκοιλιότητα και το – κοινώς – φούσκωμα που λέμε. Επίσης θα σου δώσει το αίσθημα κορεσμού και δεν θα χρειαστεί να τσιμπολογάς συνεχώς για να χορτάσεις.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Εσύ ήξερες ότι οι λιαστές ντομάτες είναι μια πολύ καλή πηγή ανόργανων συστατικών;

Λιαστή ντομάτα: Συνταγή για να κάνεις τη δική σου

Καταναλώνοντας τες, θα δώσεις στον οργανισμό σου μια πολύ καλή ποσότητα καλίου και μαγνησίου. Το κάλιο βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία των νεύρων και ρυθμίζει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. Το μαγνήσιο από την άλλη θα σε βοηθήσει στο να διατηρήσεις τους ιστούς σου υγιής. Στο ένα φλιτζάνι κατανάλωσης τους, θα κερδίσεις 105mg μαγνησίου και 1850mg καλίου όπου σε ανάλογη ημερήσια ποσότητα είναι στο 33% και στο 39% αντίστοιχα. (δες εδώ: 11 πολύτιμα λαχανικά και τι περιέχει κάθε φλιτζάνι)

Πέρα από αυτό όμως θα ενισχύσεις και την πρόσληψη σιδήρου, μαγγανίου, φωσφόρου και χαλκού στον οργανισμό σου.

Περιέχει βιταμίνες

Η αποξηραμένη ή λιαστή ντομάτα είναι μια καλή πηγή βιταμινών και ιδιαίτερα της Βιταμίνης Κ και της νιασίνης. Η Βιταμίνη Κ βοηθά πάρα πολύ στο να συντηρήσουμε τα οστά μας υγιή και επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην γρήγορη επούλωση των πληγών. Η νιασίνη θα σε βοηθήσει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού αλλά και στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι σε ένα φλιτζάνι θα πάρεις περίπου 4,9mg νιασίνης και 23mg βιταμίνης Κ.

Επίσης περιέχει και μέτριες ποσότητες από τις βιταμίνες C, A, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β-5 και Β-9. Ακόμη το λυκοπένιο, που αποτελεί μία ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία, συνεχίζει να υπάρχει και δεν αλλοιώνεται παρόλο που αλλάζει η σύσταση του προϊόντος.

Πώς να τη βάλεις στη διατροφή σου

Πέρα από την σημαντική διατροφική αξία, θα μπορέσεις να την καταναλώσεις όπως κάνω και εγώ προσωπικά μέσα σε ένα σάντουιτς σε συνδυασμό με ένα τυρί χαμηλών λιπαρών ή να την ψιλοκόψεις μέσα στην σαλάτα σου κυρίως μέσα σε μαρουλοσαλάτα, σπανάκι, ρόκα καθώς ταιριάζει εξαιρετικά με όλα τα πράσινα φυλλοειδή λαχανικά.

Επιπλέον, μπορείς να τις προσθέσεις μέσα στα ζυμαρικά σου ή σε μια πίτσα για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου.

Πώς να κάνεις τη δική σου λιαστή ντομάτα

Σου υποσχέθηκα πως θα σου δώσω και μια μίνι συνταγή για το πώς θα κάνεις τη δική σου – προς αποφυγή παρεξηγήσεων το “λιαστή” σε εισαγωγικά καθώς θα χρησιμοποιήσεις τη χρήση της τεχνολογίας, δηλαδή του φούρνου.

  1. Θα προτιμήσεις μικρές ντομάτες σε τζαμπί ή μικρά ντοματίνια
  2. Ανάλογα με το μέγεθος θα τις κόψεις σε δύο μέρη ή αν είναι λίγο μεγαλύτερες σε τέσσερα μέρη
  3. Θα προθερμάνεις τον φούρνο σου στους 100-120 βαθμούς
  4. Σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί θα στρώσεις λαδόκολλα και θα τοποθετήσεις τις κομμένες ντομάτες από την πάνω πλευρά.
  5. Θα ρίξεις αρκετό χοντρό αλατάκι και θα ραντίσεις προσεκτικά τις ντομάτες με ελαιόλαδο
  6. Θα τις βάλεις στον φούρνο περίπου 2,5 με 3 ώρες μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν τα υγρά τους
  7. Βγάζοντας τες από τον φούρνο και αφού τις αφήσεις να κρυώσουν, θα πάρεις μικρά βάζα και θα τις τοποθετήσεις εκεί – θα προσθέσεις ελαιόλαδο μέσα στο βαζάκι ή αν θέλεις και λίγο ξύδι βαλσάμικο
  8. Αφού κλείσεις καλά το βαζάκι μπορείς να τις βάλεις στο ψυγείο ώστε να μπορέσεις να τις καταναλώσεις και αργότερα

Έπειτα είναι έτοιμη να τη προσθέσεις σε ένα σάντουιτς μαζί με ένα τυρί χαμηλών λιπαρών και λίγα φύλλα μαρουλιού και μια φέτα γαλοπούλα ή ότι άλλο προτιμάς.

*Super Tip

Να ξέρεις πως οι λιαστές ντομάτες πηγαίνουν καλά με πολλά μυρωδικά βότανα (δες εδώ οδηγός με βότανα για τη μαγειρική σου) και μέσα στο βαζάκι μπορείς να προσθέσεις δενδρολίβανο, βασιλικό, θυμάρι, ρίγανη ή και λίγα φύλλα δάφνης αν θέλεις. Επίσης μπορείς να προσθέσεις και μικρές σκελίδες σκόρδο.

Γενικά ως υλικό αξίζει να το εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή και δεν θα το μετανιώσεις.

#ΖουμεΥγιεινα

Διάβασε ακόμη: Πέργκολα με κρεμαστές ντομάτες – Οφέλη & Πώς να τη φτιάξεις

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα