Το ξέρεις ότι ο κουρκουμάς μερικές φορές ονομάζεται ινδικός κρόκος (σαφράν) ή χρυσό μπαχαρικό;

Πρόκειται για ένα φυτό που αναπτύσσεται στην Ασία και την Κεντρική Αμερική. Ο κουρκουμάς που βρίσκεται στα ράφια και στα ντουλάπια μπαχαρικών είναι κατασκευασμένος από τις ρίζες του φυτού. Το λαμπερό κίτρινο χρώμα του έχει εμπνεύσει πολλούς πολιτισμούς να τον χρησιμοποιήσουν ως βαφή.

Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα γευστικό μπαχαρικό που είναι θρεπτικό για κατανάλωση. Τον βρίσκουμε σε κάψουλες, τσάι, σκόνες και εκχυλίσματα.

Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες. Η ιατρική της Αγιουρβέντα, ένα παραδοσιακό ινδικό σύστημα θεραπείας, συνιστά το κουρκουμά για μια ποικιλία συνθηκών υγείας, όπως είναι ο χρόνιος πόνος και η φλεγμονή. Η δυτική ιατρική έχει αρχίσει να μελετά τον κουρκουμά ως ανακούφιση πόνου και θεραπευτικό παράγοντα.

Μία κουταλιά της σούπας κουρκουμά περιέχει:

 • 29 θερμίδες
 • 0,91 γρ. (g) πρωτεΐνης
 • 0,31 g λίπους
 • 31 g υδατανθράκων
 • 2,1 g ινών
 • 0,39 γρ. ζάχαρης
 • 26% των καθημερινών αναγκών μαγγανίου
 • 16% του καθημερινού σιδήρου
 • 5% του καθημερινού καλίου
 • 3% της καθημερινής βιταμίνης C

Θετικές επιπτώσεις του κουρκουμά στην υγεία

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας αναφέρει διάφορες μελέτες στις οποίες ο κουρκουμάς έχει μειώσει τη φλεγμονή. Αυτή η αντιφλεγμονώδης ικανότητα του, θα μπορούσε να μειώσει την επιδείνωση που αισθάνονται οι άνθρωποι με αρθρίτιδα στις αρθρώσεις τους.

Το ίδρυμα προτείνει τη λήψη 400 έως 600 χιλιοστογράμμων (mg) σε μορφή κάψουλας μέχρι τρεις φορές την ημέρα για ανακούφιση από τη φλεγμονή.

Ανακούφιση από τον πόνο

Το μπαχαρικό είναι φημισμένο για τις ανακουφιστικές του ιδιότητες στον πόνο της αρθρίτιδας.

Οι μελέτες φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή την ιδιότητα. Μία μελέτη σημείωσε ότι φάνηκε να λειτουργεί όπως επίσης και ιβουπροφαίνη σε άτομα με αρθρίτιδα στα γόνατά τους.

Παρόλο που οι συστάσεις δοσολογίας φαίνεται να διαφέρουν, όσοι συμμετείχαν στη μελέτη πήραν 800 mg κουρκουμά σε μορφή κάψουλας κάθε μέρα.

Βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας

Ο κουρκουμάς έχει πρόσφατα τραβήξει την προσοχή, λόγω των αντιοξειδωτικών ικανοτήτων του.

Το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα του φαίνεται να είναι τόσο ισχυρό ώστε να εμποδίσει το ήπαρ να υποστεί βλάβη από τις τοξίνες. Αυτό θα μπορούσε να είναι καλή είδηση για άτομα που λαμβάνουν ισχυρά φάρμακα για διαβήτη ή άλλες παθήσεις που μπορεί να βλάψουν το συκώτι τους με μακροχρόνια χρήση.

Πρόληψη του καρκίνου

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς έχει προστατευτικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου του παγκρέατος, του καρκίνου του προστάτη και του πολλαπλού μυελώματος.

Υγιή πέψη

Ο κουρκουμάς προσθέτει γεύση στα τρόφιμα, γεγονός που εξηγεί την παρουσία του σε σκόνη ως καρύκευμα. Ωστόσο, το μπαχαρικό μπορεί να συμβάλει στην υγιή πέψη ως αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Στην ιατρική της Αγιουρβέδα, τον χρησιμοποιούν επίσης ως παράγοντα πέψης. Η δυτική ιατρική έχει αρχίσει τώρα να μελετά πώς μπορεί να βοηθήσει με τη φλεγμονή του εντέρου και τη διαπερατότητα του εντέρου, δύο μέτρα πεπτικής αποτελεσματικότητας.

Το μπαχαρικό ακόμη διερευνάται ως θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Κουρκουμάς & Διατροφή

Ο κουρκουμάς είναι ένα εξαιρετικά ευπροσάρμοστο καρύκευμα που μπορεί να προστεθεί στα γεύματα με διάφορους τρόπους:

 • σε μείγματα μπαχαρικών, όπως τρίψιμο με κάρυ ή με μπάρμπεκιου
 • ως σπιτική σάλτσα με λάδι, μερικό ξίδι και καρυκεύματα
 • προσθέτοντας το σε μαρινάδες

Ο κουρκουμάς διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα σε κάψουλες, υγρά, εκχυλίσματα και βάμματα που περιέχουν σκόνη. Η βρωμελαϊνη, ένα πρωτεϊνικό εκχύλισμα που προέρχεται από ανανά, αυξάνει την απορρόφηση και τις επιδράσεις του κουρκουμά, έτσι συχνά συνδυάζεται μαζί του σε αυτά τα προϊόντα.

Επιπλέον, μερικές μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να διευκολύνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Παρενέργειες του κουρκουμά

Ενώ ο κουρκουμάς παρέχει οφέλη για την υγεία, δημιουργεί ορισμένους κινδύνους που θα πρέπει να γνωρίζεις αν καταναλώνεις ποσότητες.

Ενόχληση του στομάχου

Οι ίδιοι παράγοντες στον κουρκουμά που υποστηρίζουν την πεπτική υγεία, μπορούν να ενοχλήσουν το στομάχι όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες. Μερικοί συμμετέχοντες σε μελέτες που εξετάζουν τη χρήση του για θεραπεία καρκίνου, έπρεπε να εγκαταλείψουν επειδή η πέψη τους επηρεάστηκε αρνητικά.

Ο κουρκουμάς διεγείρει το στομάχι για να παράγει περισσότερο γαστρικό οξύ. Ενώ αυτό βοηθά την πέψη ορισμένων ανθρώπων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους άλλους.

Ιδιότητες αραίωσης αίματος

Οι ιδιότητες του κουρκουμά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ευκολότερη αιμορραγία. Ο λόγος για αυτό είναι ασαφής. Άλλα προτεινόμενα οφέλη, όπως η μείωση της χοληστερόλης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του κουρκουμά στο αίμα.

Οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα που αμβλύνουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη, πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλες δόσεις κουρκουμά.

Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε εναλλακτική ιατρική:

Όσοι πάσχουν από παθήσεις, θα πρέπει να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό τους για τις διατροφικές συνήθειες τους.

Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκουμά, λόγω των επιπτώσεών τους στην αραίωση του αίματος. Ωστόσο, η προσθήκη μικρών ποσοτήτων του στα τρόφιμα ως μπαχαρικό, δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα υγείας και ανησυχία.

#ΖουμεΥγιεινα

Πληροφορίες: MedicalNewsToday, NCBI, ARTHRITIS FOUNDATION

Διάβασε ακόμη:

Τσάι κουρκουμά: 9 οφέλη και πώς να το φτιάξεις

10 υγιεινές συνταγές με κουρκουμά πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη ιδιότητες

Νόστιμο καρύκευμα: Συνταγή για φτερούγες κοτόπουλου με μπαχαρικά και μέλι

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα