Αν σκέφτεσαι να προσθέσεις μία τροπική αίσθηση στον κήπο σου… ο ιβίσκος είναι μία καλή επιλογή. Αν τον φροντίσεις σωστά, τότε θα ανταμειφθείς με τα τόσο όμορφα λουλούδια του. Επιπλέον, θα έχεις ένα πολύτιμο τσάι ιβίσκου – πλούσιο σε ευεργετικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που ενισχύει την καλή υγεία.

Τι θερμοκρασίες χρειάζεται ο ιβίσκος;

Ο ιβίσκος ευδοκιμεί σε θερμά και υγρά κλίματα. Συνήθως, επιλέγεται να φυτευτεί στη γλάστρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τον μετακινείς σε ιδανικές θέσεις ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το φυτό σου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός, ειδικά αν θέλεις να δεις υπέροχα άνθη. Ωστόσο, το απόγευμα που υπάρχει υψηλή θερμοκρασία μετακίνησε τη γλάστρα σε σκιερό σημείο.

Οι ιδανικές θερμοκρασίες στις οποίες αναπτύσσεται είναι 16-32 ° C, ενώ δεν μπορεί να ανεχτεί θερμοκρασίες κάτω από 7 C. Το καλοκαίρι μπορείς να βγάλεις έξω τη γλάστρα αλλά όταν ξεκινήσουν τα κρύα, θα πρέπει να τον ξαναφέρεις μέσα σε εσωτερικό χώρο.

Το πότισμα του ιβίσκου

Όταν ο ιβίσκος βρίσκεται σε στάδιο άνθισης, απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Θα χρειαστεί να τον ποτίζεις καθημερινά σε υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά μόλις ο καιρός δροσίσει, θα χρειάζεται πολύ λιγότερο νερό, ενώ το πολύ νερό μπορεί να τον σκοτώσει. Τον χειμώνα, πότιζε τον μόνο όταν το έδαφος είναι ξηρό όταν το ακουμπάς.

Φρόντισε η γλάστρα να έχει εξαιρετική αποστράγγιση

Η λίπανση του ιβίσκου

Ένα αναπτυσσόμενο φυτό ιβίσκου χρειάζεται πολλά θρεπτικά συστατικά για να ανθίσει καλά. Το καλοκαίρι, χρησιμοποίησε ένα λίπασμα καλίου. Μπορείς είτε να χρησιμοποιείς ένα αραιωμένο υγρό λίπασμα μία φορά την εβδομάδα, ένα λίπασμα βραδείας απελευθέρωσης μία φορά το μήνα ή να προσθέσεις ένα λίπασμα καλίου στο έδαφος. Τον χειμώνα, δεν χρειάζεται να γονιμοποιήσεις καθόλου.

Κάνε τακτική λίπανση, όχι όμως υπερβολική

Τα προβλήματα που μπορεί να έχει ο ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι γενικά ένα λουλούδι με εύκολη φροντίδα και συντήρηση. Ωστόσο, ενώ τα λουλούδια του συχνά μας χαρίζουν όμορφα άνθη, αυτά τα ιδιαίτερα ευαίσθητα και ιδιοσυγκρασιακά φυτά μερικές φορές αποτυγχάνουν να ευδοκιμήσουν. Μπορεί να πέσουν τα άνθη από το φυτό ή τα μπουμπούκια του να μην ανθίσουν.

Αν υπάρχει επαρκές πότισμα, σωστή λίπανση και θερμοκρασία, τότε ίσως το πρόβλημα να είναι κάτι άλλο.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες για τα άνθη του που πέφτουν, είναι τα έντομα – παράσιτα. Τα μικρά έντομα τρέφονται με μπουμπούκια λουλουδιών ιβίσκου, προκαλώντας την πτώση τους πριν την ανθοφορία. Η χρήση ενός οργανικού εντομοκτόνου μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ένα άλλο παράσιτο που επηρεάζει το λουλούδι, είναι ένα έντομο που βάζει τα αυγά του μέσα στα μπουμπούκια, μετατρέποντάς τα κίτρινα και τελικά προκαλώντας τα να πέσουν. Αυτά, επίσης, πρέπει να ελέγχονται με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο που στοχεύει σε αυτά τα παράσιτα. Φρόντισε να ελέγχεις τα μπουμπούκια για σημάδια προνυμφών του μίσχου, κόβοντας ή τραβώντας τα. Χρησιμοποίησε επίσης κοντά στο φυτό, κολλητικές ταινίες που προσελκύουν τα ακάρεα αράχνης.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις υγιή λουλούδια ιβίσκου είναι να ικανοποιείς τις ανάγκες του και να ελέγχεις συχνά για σημάδια προβλημάτων.

Διάβασε ακόμη: Πώς να φυτέψεις λουΐζα στον κήπο ή τη γλάστρα

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα