Απολιθώματα από το αρχαιότερο δάσος του κόσμου, έχουν ανακαλυφθεί σε λατομείο ψαμμίτη κοντά στο Κάιρο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, προσφέροντας νέες ιδέες για το πώς τα δέντρα μεταμόρφωσαν τον πλανήτη.

Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες;

Το απολιθωμένο αρχαιότερο δάσος, που βρέθηκε στην πόλη του Κάιρο, πιστεύεται ότι εκτείνεται από τη Νέα Υόρκη στην Πενσιλβανία και περισσότερο από εκεί.

Χρονολογείται περίπου στα 386 εκατομμύρια χρόνια

Αποτελεί ένα από τα τρία γνωστά ορυκτά δάση που χρονολογούνται κατά τη Δεβόνια περίοδο. Υπολογίζεται ότι είναι περίπου 2-3 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερο από το μέχρι σήμερα γνωστό παλαιότερο απολιθωμένο δάσος, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2012 στο Gilboa (επίσης) της Νέας Υόρκης, 40 χιλιόμετρα από το Κάιρο.

“Αυτά τα ορυκτά δάση είναι εξαιρετικά σπάνια”,

δήλωσε ο Chris Berry από τη Σχολή Επιστημών της Γης και των Ωκεανών του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ. “Για να κατανοήσουμε πραγματικά πώς τα δέντρα άρχισαν να αντλούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, πρέπει να κατανοήσουμε την οικολογία και τα ενδιαιτήματα των πολύ πρώιμων δασών”.

Τι ανακάλυψαν στο δάσος;

Τα απολιθώματα αποκάλυψαν τύπους δέντρων: μικρά έως μεσαίου μεγέθους δέντρα σαν κωνοφόρα, τα οποία είχαν πράσινα φύλλα και έναν τύπο δέντρου που ονομάζεται Αρχαιοπτέρις. Είναι κάτι σαν πεύκο, αλλά αντί για βελόνες, τα κλαδιά και ο κορμός αποτελούνταν από φτέρη, δίνοντάς του μια σχεδόν τριχωτή εμφάνιση. “Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αναγνωρίσουμε αμέσως ως ένα σύγχρονο δέντρο”, δήλωσε ο Berry. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στα δέντρα Archaeopteris, είναι οι τεράστιες ξυλώδεις ρίζες, οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως δει σε δάση αυτής της εποχής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το προϊστορικό αυτό δάσος θα ήταν αραιό για την άγρια φύση. Οι πρώτοι δεινόσαυροι θα εμφανίζονταν 150 εκατομμύρια χρόνια αργότερα και δεν υπήρχαν σπονδυλωτά στη γη, ούτε και πτηνά. Οι κύριοι κάτοικοι του δάσους ήταν πλάσματα που ονομάζονται μυριόποδα ( χιλιόποδα, σαρανταποδαρούσες και άλλα), και μερικά άλλα πρωτόγονα έντομα που ίσως να μην είχαν αρχίσει ακόμα να πετούν.

Επιπλέον βρέθηκαν πολλά απολιθώματα ψαριών και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το δάσος καταστράφηκε, όταν κατακλύστηκε από πλημμύρα.

Πώς συμβάλει η ανακάλυψη στην Ιστορία της Γης;

“Είναι αστείο να σκεφτόμαστε ένα δάσος χωρίς μεγάλα ζώα. Χωρίς πτηνά. Μόνο ο άνεμος στα δέντρα », είπε ο Berry.

Η εμφάνιση των δασών είναι ένα από τα πιο μετασχηματιστικά γεγονότα της ιστορίας της Γης, επισημαίνοντας μόνιμες αλλαγές στην οικολογία, την ατμόσφαιρα και το κλίμα. Πριν από τα δάση, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα ήταν πολύ υψηλότερα και το κλίμα της Γης ήταν θερμότερο χωρίς πάγο. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του Δεβενίου, πριν από 350 περίπου χρόνια, υπήρχαν παγετώνες και λίγο αργότερα ο πολικός πάγος έγινε μόνιμος.

Ωστόσο, υπήρξαν τόσο λίγα απολιθωμένα ερείπια πρώιμων δέντρων που οι επιστήμονες είχαν μόνο μια ασαφή ιδέα για τα δέντρα στα οποία κυριαρχούσαν τα ενδιαιτήματα, πώς τα ριζικά συστήματα άλλαξαν τη χημεία του εδάφους και πώς τα δάση άνοιξαν νέες οικολογικές θέσεις για τα ζώα.

“Αυτά τα αξιόλογα ευρήματα μας επέτρεψαν να ξεκαθαρίσουμε τη σπουδαιότητα των μεγάλων φυτών που καλλιεργούνται στα δάση”, δήλωσε ο Berry. “Έχουμε πραγματικά ένα εγχειρίδιο για τη μετάβαση της Γης σε ένα δάσος-πλανήτη.”

«Τόσες πολλές δραματικές αλλαγές συνέβησαν εκείνη την εποχή κατά τη Δεβόνια περίοδο, ως αποτέλεσμα εκείνων των πρωταρχικών δασών, που έκτοτε ο κόσμος ποτέ δεν υπήρξε ο ίδιος», δήλωσε ο Ουίλιαμ Στάιν, ομότιμος καθηγητής βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Μπίνγκχαμτον της Νέας Υόρκης και επικεφαλής της έρευνας.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση;

Σήμερα, τα δάση καλύπτουν περίπου το 30% του πλανήτη και εκκενώνονται σε τεράστια κλίμακα. Μεταξύ 1990 και 2016, ο κόσμος έχασε 502.000 τετραγωνικά μίλια δάσους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα – μια περιοχή μεγαλύτερη από τη Νότια Αφρική – και περίπου το 17% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει γίνει αποδάσωση τα τελευταία 50 χρόνια. Η αποψίλωση των δασών θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιές αλλαγές στο οικοσύστημα και το κλίμα του πλανήτη.

Διάβασε ακόμη:

Κομοτηνή: “Φυτεύουμε 1.000 δέντρα στην πανεπιστημιούπολη”

Το 40% των δέντρων στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα