Στην πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στην Κομοτηνή, σε έκταση 10 στρεμμάτων, θα φυτευτούν 1.000 δέντρα. Είναι στα πλαίσια των δράσεων του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις προτεραιότητες τόσο του Εθνικού Κέντρου, όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ποιος είναι ο στόχος;

«Φυτεύουμε περίπου 1000 δέντρα (πεύκα και σφένδαμους) σε έκταση 10 στρεμμάτων, εντός της πανεπιστημιούπολης (πλησίον της πρυτανείας του Δ.Π.Θ.), σε μία προσπάθεια περιορισμού της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ελέγχου της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Φώτης Μάρης.

Εξηγεί πως πρόκειται για δράση του ΕΚΠΑΑ, το οποίο «ήρθε σε επαφή με το Δ.Π.Θ. κι εμείς στη συνέχεια παραχωρήσαμε τον συγκεκριμένο χώρο πλησίον του οποίου, πριν περίπου 30 χρόνια είχε γίνει και πάλι μία δάσωση με κωνοφόρα σε ένα κομμάτι 80 στρεμμάτων. Στη νέα αυτή, πρότυπη δάσωση, που θα γίνει με φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα, επελέγησαν φυτά από τα διαθέσιμα του φυτωρίου της Διεύθυνσης Δασών, περισσότερα του ενός ειδών, προκειμένου να έχουμε ένα μεικτό δάσος, το οποίο πέραν από τη συμβολή του στη δέσμευση  σημαντικών  ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, θα παρέχει και σημαντικά οφέλη αναψυχής στους κατοίκους», συμπληρώνει ο κ. Μάρης.

Στη δάσωση θα συμμετέχουν μαθητές αλλά και φοιτητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κομοτηνής.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑΑ, η φύτευση των 1000 δέντρων στην Κομοτηνή, εκτιμάται ότι θα προσφέρει εντός των επόμενων 30 ετών, απορρόφηση 216,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ποσότητα που ισοδυναμεί με τις εκπομπές CO2, 45 αυτοκινήτων για ένα χρόνο.

Πηγή: ‎amna.gr

Διάβασε ακόμη: Το 40% των δέντρων στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα