Τα πλαστικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια σωματίδια μικροπλαστικού

Και μια ακόμα πηγή πλαστικού προς κατανάλωση! Δυστυχώς.

Τα μικροπλαστικά ή σωματίδια μικροπλαστικού – μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού – έχουν μετατραπεί σε απειλή για την υγεία μας.

Η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον είναι περιορισμένη, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα πλαστικού βρίσκονται παντού μέσα μας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου McGill αποκάλυψε μια ακόμη πηγή μικροπλαστικού: το τσάι. Και συγκεκριμένα τα πλαστικά φακελάκια τσαγιού.

Τα φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από διάφορα υλικά, αλλά τα τελευταία χρόνια, πλαστικά υλικά αντικαθιστούν το χαρτί που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα. Τα πλαστικά φακελάκια τσαγιού είναι πιο φθηνά και ανθεκτικά από τα χάρτινα, ωστόσο η καινούρια μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μια και αποδεικνύει ότι έχουν και μειονεκτήματα.

Τα πλαστικά φακελάκια τσαγιού στο μικροσκόπιο των ερευνητών

Οι ερευνητές θέρμαναν τα φακελάκια στις συνήθεις θερμοκρασίες που βράζουμε το τσάι – αφού πρώτα απομάκρυναν από μέσα τα βότανα, ώστε να μην επηρεάσουν τα ευρήματα – και μέτρησαν την ποσότητα των σωματιδίων μικροπλαστικού στο νερό.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι ένα και μόνο φακελάκι απελευθερώνει 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικών και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικών σωματιδίων στο βρασμένο νερό. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, όπως λέει και το όνομά τους, αυτά είναι εξαιρετικά μικρά σωματίδια, αλλά λειτουργούν σωρευτικά για τον οργανισμό. Μια παρόμοια έρευνα πριν λίγο καιρό από τον World Wildlife Fund αποκάλυψε ότι ο άνθρωπος καταναλώνει περίπου 5 γραμμάρια μικροπλαστικού την εβδομάδα, δηλαδή περίπου μια πιστωτική κάρτα!

Το πόσο βλαβερά είναι αυτά τα σωματίδια μικροπλαστικού δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια έρευνα που να ενοχοποιεί την κατανάλωση μικροπλαστικού σε μικρές δόσεις, αλλά τονίζει ότι αυτό δε λέει τίποτα μια και δεν έχει αποδειχθεί ούτε η αθωότητα του, καθώς η έρευνα στο αντικείμενο είναι περιορισμένη.

«Πρέπει να καλυφθεί το κενό στην έρευνα για να μπορέσουμε να αποφανθούμε για τον κίνδυνο της κατανάλωσης μικροπλαστικού και να πληροφορήσουμε το κοινό,» είναι η επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο μεταξύ, η ένωση Tea Association των ΗΠΑ απάντησε αμφισβητώντας τη μεθοδολογία της μελέτης και λέγοντας ότι «οι καταναλωτές πρέπει να νιώθουν ασφαλείς όταν καταναλώνουν τσάι και να απολαμβάνουν τα πολλά οφέλη των διαφόρων ποικιλιών τσαγιού και βοτάνων για την υγεία.» Η εταιρεία Harney & Sons, μια από τις μεγαλύτερες στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι το πλαστικό που χρησιμοποιούν αυτοί είναι καλής ποιότητας, αλλά γενικά προτείνουν την παρασκευή τσαγιού από φύλλα που δε βρίσκονται σε φακελάκι, κάτι που υποστηρίζουν ένθερμα φυσικά όλοι οι «ειδήμονες» σομελιέ του τσαγιού.

Διάβασε για την ιεροτελεστία του τσαγιού εδώ

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα