Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελληνικό γάλα… από τη φάρμα στο ποτήρι», πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στα όμορφα Τρίκαλα. Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η συνεργασία γίνεται μεταξύ του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και του 11ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος και συμπεριλαμβάνεται στην 11η εγκύκλιο σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Τρικάλων.

Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;

Στόχος της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής στο παραπάνω Τμήμα, Οδυσσέας Ανδρούτσος, είναι η διοργάνωση δράσεων διατροφικής αγωγής, ώστε οι μαθητές και οι οικογένειές τους να ενημερωθούν για τη διατροφική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και συνολικά για τον υγιεινό τρόπο διατροφής.

Στη δράση αυτή συμμετέχουν καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, οι οποίοι σε συνεργασία με την προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Στυλιανή Ρέμου και το προσωπικό του νηπιαγωγείου, αναπτύσσουν από κοινού δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες τόσο με τα παιδιά εντός της τάξης, όσο και με τους γονείς τους εκτός των σχολικών ωρών.

Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, τα παιδιά ολοκλήρωσαν με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή την πρώτη δράση διατροφικής αγωγής. Υπό την επίβλεψη του κ. Ανδρούτσου, οι φοιτήτριες Φένια Στάθη και Άννα Βρακά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υλοποίησαν δύο διαδραστικές δραστηριότητες σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τη διατροφική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα παιδιά μέσα από τη συμμετοχή τους σε διατροφικά παιχνίδια, πειράματα και διαδραστικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, γνώρισαν τις διατροφικές αξίες και εμπλουτίσουν τις διατροφικές τους γνώσεις.

Ο κ. Ανδρούτσος δήλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «η συνέργεια μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία δράσεων διατροφικής αγωγής, ιδίως όταν συνδυάζεται με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηριχθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, Καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας, δηλώνει: «η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση από την παιδική ηλικία είναι σημαντική, επειδή αυτά που κάνουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν επίδραση και κατά την ενηλικίωση».

Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις ΓΙΑ ΤΟ «Ελληνικό γάλα… από τη φάρμα στο ποτήρι»;

Η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη που έρχεται.

Οι επόμενες δράσεις θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο. Θα πραγματοποιηθούν βιωματικές δραστηριότητες με τα παιδιά, καθώς και ομιλίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από τα μέλη του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας με τον καθηγητή Αθανάσιο Μανούρα, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρένα Κωστή και τη διδάσκουσα Μαρία Βλαχάβα.

Παρόλο που το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας λειτουργεί λίγους μήνες, είναι ιδιαίτερα ενεργό. Προάγει δυναμικά την υγιεινή διατροφή και τη δημόσια υγεία στα Τρίκαλα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα