Σου αρέσει ο ψιλοκομμένος μαϊντανός στις πατάτες; Ο βασιλικός στις ντομάτες και τις σάλτσες; Ο κόλιανδρος στο κουσκούς;

Τότε ετοιμάσου να δοκιμάσεις κάτι καινούριο αυτήν την άνοιξη!

Πηγαίνεις αρκετές φορές στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα για να πάρεις αυτούς τους πράσινους θησαυρούς της φύσης; Με την άνοιξη μπορείς να φέρεις ότι χρειάζεσαι για το μαγείρεμα σου και να αποκτήσεις τον δικό σου βοτανικό κήπο. Τα βότανα δεν χρειάζονται πολύ χώρο.

Επίσης, δεν είναι ανάγκη να είσαι ούτε «πράσινος μάγος».

Δεν χρειάζεσαι καν αυλή! Αν δεν έχεις… αν έχεις φυσικά θα την χρησιμοποιήσεις. Στην πραγματικότητα, μπορείς να ξεκινήσεις με μερικές γλάστρες σε ένα παράθυρο ή σε μια μικρή ηλιόλουστη γωνιά.

Με ποια βότανα μπορείς να ξεκινήσεις;

Τα περισσότερα βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρες και χωρίς να χρειάζονται πολύ φροντίδα.

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις έναν μεσογειακό κήπο με βότανα.

Θα λέγαμε ότι τρία συστατικά φέρνουν την επιτυχία:

  • η ηλιοφάνεια
  • το καλό έδαφος και
  • όχι πολύ νερό

Πολλά βότανα όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι και η λεβάντα προέρχονται από ζεστά και ξηρά κλίματα. Δεν αγαπούν την υγρασία, οπότε πότισε τα όταν το χώμα φαίνεται ξηρό.

Τα μαγειρικά βότανα/καρυκεύματα αποτελούν ένα καλό σημείο εκκίνησης για τον αρχάριο καλλιεργητή βοτάνων. Δοκίμασε τον μαϊντανό, τον βασιλικό, το θυμάρι και το φασκόμηλο για τις πρώτες προσπάθειές σου στην κηπουρική βοτάνων. Όταν θα έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, γνώση και εμπειρία – και φυσικά ένα κατάλληλο μέρος – πρόσθεσε δεντρολίβανο, βαλσαμόχορτο (το βοτάνι των πληγών), χαμομήλι, τσάι του βουνού, λεβάντα, μέντα/δυόσμο – αλήθεια οι επιλογές σου είναι απεριόριστες!

Δοκίμασε να καλλιεργήσεις βότανα σε εσωτερικό χώρο

Τα βότανα αγαπούν το φως και τον ήλιο. Επίλεξε ένα παράθυρο που τραβάει τον ήλιο για μερικές ώρες κάθε μέρα. Συγκέντρωσε γλάστρες και δοχεία που ταιριάζουν στο περβάζι σου. Προμηθεύσου με υγιεινά και όμορφα αρωματικά φυτά και φύτεψε τα σε ένα καλό χώμα με κομπόστ. Πότιζε τα καλά  και σωστά – αναλόγως με τις ανάγκες του κάθε είδους – και παρατήρησε τα να μεγαλώνουν.

Καμάρωσε τα!

Τα περισσότερα βότανα είναι κατάλληλα για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δε θα πρότεινα τον κόλιανδρο. Ενώ τα φύλλα είναι πραγματικά νόστιμα και οι σπόροι έχουν ευρεία χρήση στην κουζίνα, το αναπτυσσόμενο φυτό δεν μυρίζει πολύ καλά. Μπορείς να το τοποθετήσεις σε ένα ηλιόλουστο σημείο κάπου έξω (μπαλκόνι, παράθυρο, αυλή).

Δοκίμασε να καλλιεργήσεις βότανα σε εξωτερικό χώρο

Δεν χρειάζεσαι έναν μεγάλο κήπο/αυλή ή μπαλκόνι για την καλλιέργεια βοτάνων, καθώς τα περισσότερα είναι συμπαγή, θαμνώδη φυτά που χρειάζονται ελάχιστο χώρο. Έτσι, ακόμη και σε ένα μικρό χώρο μπορείς να αναπτύξεις πολλά διαφορετικά βότανα.

Τοποθέτησε τα σε σημεία με πλήρη ήλιο για αρκετές ώρες την ημέρα. Κάποια προστασία από τον άνεμο όπως ένας τοίχος, ένας φράκτης ή ένα εμπόδιο/κάλυψη, θα ήταν χρήσιμα. Φύτεψε τα βότανα σου σε ομάδες ανάλογα με τη χρήση ή το χρώμα τους ή τοποθέτησε τις γλάστρες ανάμεσα σε λαχανικά ή λουλούδια.

Τα βότανα μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να προσθέσουν λάμψη στο μαγείρεμα. Θα έχεις μεθυστικά αρώματα, ομορφιά στον κήπο σου και το σπίτι, γεύση στα πιάτα σου, ένα φλιτζάνι πολύτιμο τσάι και καλή υγεία.

Και μην ξεχνάς…

Στο τέλος της εποχής του φυτού, μπορείς να ξηράνεις ή να καταψύξεις τα μέρη του βοτάνου που έχεις συλλέξει, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις όλο τον χρόνο τα βότανα που καλλιεργούνται στο σπίτι σου.

Φέρε την άνοιξη στην πόρτα σου!

Διάβασε ακόμη: Πώς επηρεάζει το κλίμα την ανάπτυξη και επιβίωση των φυτών

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα