Τι στο καλό είναι τώρα το τσάι βοτάνων των 5 χρυσών λουλουδιών;

Πρόκειται για ένα τσάι βοτάνων που αποτελείται από πέντε γνωστά εδώδιμα λουλούδια, με ικανοποιημένες αισθητικές ιδιότητες και άφθονα αντιοξειδωτικά.

Η οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες, είναι υπεύθυνη για την παθογένεση των χρόνιων ασθενειών, η οποία έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό. Τα φυσικά προϊόντα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, εν μέρει λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών τους δράσεων.

Διάφορα τσάγια βοτάνων, βρέθηκαν ότι διαθέτουν άφθονα φυσικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα και έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν ασθένειες που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες.

Ποια είναι τα 5 χρυσά λουλούδια που περιλαμβάνονται στο τσάι βοτάνων;

Είναι πέντε σημαντικά λουλούδια με διάφορα οφέλη για την υγεία και καταναλώνονται ως φυτικά τσάγια για μεγάλο χρονικό διάστημα:

  1. Το τριαντάφυλλο (Rosa rugosa)
  2. Ο οσμαντάς (Osmanthus fragrans)
  3. Το χρυσάνθεμο (Flos chrysanthemi)
  4. Το αγιόκλημα (Lonicera japonica)
  5. Το γιασεμί (Jasminum sambac)

Η κατανάλωση των τσαγιών έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια λόγω των ελκυστικών γεύσεων και των εξαιρετικών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Ας το δούμε και από πλευρά χημείας…

Στην έρευνα μελετήθηκαν με περάματα οι επιδράσεις των παραμέτρων εκχύλισης με τη βοήθεια μικροκυμάτων, στην αντιοξειδωτική δράση του τσαγιού των 5 λουλουδιών. Το τσάι βοτάνων μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης, της ολικής χολερυθρίνης και της μαλοναλδεΰδης σε διαφορετικές δόσεις (200, 400 και 800 mg / kg). Βελτιώθηκαν τα επίπεδα του δείκτη ήπατος και τα αποτελέσματα έδειξαν το ρόλο του στην ανακούφιση της ηπατικής οξειδωτικής βλάβης.

Οι βελτιστοποιημένες παράμετροι εκχύλισης εγγυώνται τη μέγιστη απόδοση των αντιοξειδωτικών από το τσάι των 5 χρυσών λουλουδιών. Οι αντιοξειδωτικές αναλύσεις έδειξαν ότι το τσάι βοτάνων διαθέτει σημαντικές δράσεις, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα φαινολικών ενώσεων. Όλα τα αποτελέσματα υποστήριξαν το ρόλο του ως πιθανή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως λειτουργικά τρόφιμα για την πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες.

Διάβασε ακόμη:

6 βότανα που μας δίνουν το πιο γευστικό τσάι

Τσάι: η ιεροτελεστία που θα αγαπήσεις

Τσάι του βουνού: 6 σπουδαία είδη που φυτρώνουν στην Ελλάδα

Το τσάι ιβίσκου: Ο ενισχυτής της καλής υγείας