Ξέρεις ότι το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τσάγια βοτάνων στον κόσμο και καταναλώνεται περίπου ένα εκατομμύριο φλιτζάνια καθημερινά; Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχει πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα παρασκευάσματα χαμομηλιού μπορούν να έχουν διάφορες μορφές.

  • Η ξηρή σκόνη & τα εκχυλίσματα

Η ξηρή σκόνη λουλουδιού χαμομηλιού συνιστάται και χρησιμοποιείται από πολλούς για παραδοσιακά προβλήματα υγείας. Τα φαρμακευτικά συστατικά εξάγονται κανονικά από τα ξηρά άνθη του χαμομηλιού χρησιμοποιώντας νερό, αιθανόλη ή μεθανόλη ως διαλύτες και τα αντίστοιχα εκχυλίσματα είναι γνωστά ως υδατικά, αιθανολικά (αλκοολικά) ή / και μεθανολικά εκχυλίσματα. Τα βέλτιστα εκχυλίσματα χαμομηλιού περιέχουν περίπου 50% αλκοόλ. Τα κανονικά τυποποιημένα εκχυλίσματα περιέχουν 1,2% απιγενίνη που είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς βιοδραστικούς παράγοντες.

Τα υδατικά εκχυλίσματα, όπως με τη μορφή τσαγιού, περιέχουν αρκετά χαμηλές συγκεντρώσεις ελεύθερης απιγενίνης αλλά περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα απιγενίνης.

Το χαμομήλι είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα. Τα παρασκευάσματα χαμομηλιού είναι διαθέσιμα στην αγορά. Περιέχουν σκόνη λουλουδιών χαμομηλιού, είτε καθαρά είτε σε συνδυασμό με άλλα δημοφιλή φαρμακευτικά βότανα.

  • Ένα μέρος λουλουδιού χαμομηλιού

Το βάμμα του χαμομηλιού μπορεί επίσης να παρασκευαστεί ως ένα μέρος λουλουδιού χαμομηλιού σε τέσσερα μέρη νερού που έχει 12% αλκοολούχο σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διόρθωση καλοκαιρινής διάρροιας σε παιδιά και επίσης χρησιμοποιείται για την πρόληψη της κράμπας. Τα λουλούδια του χαμομηλιού χρησιμοποιούνται εκτεταμένα μόνα τους ή σε συνδυασμό με θρυμματισμένους παπαρουνόσπορους, για φλεγμονώδη πόνο ή συμφορητική νευραλγία και σε περιπτώσεις εξωτερικής διόγκωσης, όπως οίδημα προσώπου που σχετίζεται με υποκείμενη λοίμωξη ή απόστημα.

  • Ολόκληρο το φυτό

Μια ακόμη μορφή από τα παρασκευάσματα χαμομηλιού είναι ολόκληρο το φυτό χαμομηλιού. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας βοτάνων, καθώς και για λοσιόν, για εξωτερική εφαρμογή στον πονόδοντο, στο αυτί, στη νευραλγία και σε περιπτώσεις εξωτερικής διόγκωσης. Είναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποιείται ως πρόσθετο λουτρού, που συνιστάται για την καταπραϋντική φλεγμονή του γόνατος. Η έγχυση τσαγιού χρησιμοποιείται ως πλύση ή γαργάρες για φλεγμονή των βλεννογόνων του στόματος και του λαιμού. Η εισπνοή των εξατμισμένων αιθέριων ελαίων που προέρχονται από λουλούδια χαμομηλιού συνιστάται για την ανακούφιση του άγχους, της γενικής κατάθλιψης.

Το λάδι χαμομηλιού είναι ένα δημοφιλές συστατικό της αρωματοθεραπείας και της περιποίησης των μαλλιών. Το ρωμαϊκό χαμομήλι χρησιμοποιείται ευρέως σε καλλυντικά παρασκευάσματα και σε καταπραϋντική και απαλυντική επίδραση στο δέρμα.

Είναι σκόπιμο η διακριτική και σωστή χρήση των παρασκευασμάτων χαμομηλιού να είναι ασφαλής και να παρέχει θεραπευτικά οφέλη, ωστόσο η αδιάκριτη ή ακατάλληλη χρήση μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιβλαβής.

Πηγή: Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future

Βιοδραστικά συστατικά του χαμομηλιού