Θέλεις να αντλήσεις όλη την ισχύ των φυτών που προσφέρουν ευεξία και πρόληψη; Τότε είσαι στο σωστό άρθρο για να βρεις βότανα για αθλητές.

Αν αγαπάς έναν αθλητικό τρόπο ζωής (και πολύ καλά κάνεις), τότε μείνε ενεργός!

Πώς θα γίνει αυτό;

Ενίσχυσε την ενέργεια σου όταν αθλείσαι, αλλά και την υπόλοιπη μέρα με ενεργειακές επιδράσεις και ροές. Είμαι σίγουρη ότι μερικές φορές αισθάνεσαι στην κορυφή του παιχνιδιού σου, ενώ άλλες ίσα που σκαρφαλώνεις. Αυτό είναι φυσιολογικό για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά οι αθλητές το παρατηρούν πιο έντονα επειδή μπορεί να αλλάξει δραματικά την απόδοσή τους. Οι δυσκαμψίες είναι αγχωτικές για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα επίσης. Όλο αυτό το στρες μπορεί να προκαλέσει σκαμπανεβάσματα στα ενεργειακά σου επίπεδα.

Η πρόληψη είναι μία από τις ισχυρότερες φυτικές πρακτικές που μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει ένας αθλητής.

Το κλειδί για τους νέους και τους ηλικιωμένους αθλητές είναι να επικεντρωθούν σε τρεις βασικούς τομείς:

 • Να παραμείνουν ενεργοποιημένοι
 • Να αναπληρώσουν τα θρεπτικά συστατικά
 • Και να αποτρέψουν το οξειδωτικό στρες

Τα προσαρμογόνα βότανα

Τα βότανα που είναι για αθλητές, μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και την ανάκτηση της ενέργειας τους. Οι δυτικοί βοτανολόγοι προτιμούν να αντλήσουν από μια κατηγορία βοτάνων που ονομάστηκαν προσαρμογόνα βότανα από Ρώσους επιστήμονες τη δεκαετία του 1940, για να βοηθήσουν τους λαούς να περάσουν από αγχωτικές περιόδους. Τα προσαρμογόνα, βοηθούν το σώμα να προσαρμοστεί σε αγχωτικές συνθήκες – αφού προσαρμόζονται με αυτές – και μας βοηθάνε να βρούμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε ισορροπία στον οργανισμό μας. Αυτά τα βότανα κάποτε ονομάζονταν «τρόφιμα ή ρυθμιστές» από τους παραδοσιακούς δυτικούς βοτανολόγους. Ανεξάρτητα από τον πολιτισμό, έχουν χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξουν τη ζωτική ενέργεια του σώματος εδώ και πολύ καιρό.

Βότανα για αθλητές

 1. Ροδιόλα η ροδόχρους (κοινώς ως χρυσή ρίζα)

Η Ροδιόλα, ρίζα τριαντάφυλλου, τριανταφυλλόριζα, δυτική τριανταφυλλόριζα, ράβδος του Ααρών, Αρκτική ρίζα, στέμμα του βασιλιά, είναι ένα χορτάρι της Σιβηρίας που αναγνωρίζεται εδώ και πολύ καιρό ως τονωτικό για τη μακροζωία. Μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη που ισχυρίζονται οι λαϊκοί βοτανολόγοι της Σιβηρίας. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εστίασης και της διανοητικής σαφήνειας, καθώς και στην αύξηση της συνολικής ενέργειας. Είναι αρκετά διεγερτικό και η χρήση θέλει προσοχή.

 1. Ώκιμον το λεπτανθές ή ιερός βασιλικός ή τουλσί (Ινδικά)

Συχνά ονομάζεται “ο μεγάλος προστάτης” και βοηθά στην ηρεμία του νευρικού συστήματος χωρίς να «ρίχνει» το ανοσοποιητικό ή το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να μειώσει τις αντιδράσεις του στρες, όπως η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η παραγωγή κορτιζόλης, ενώ κατευθύνει σωστά την ενέργεια. Γενικά ηρεμεί και ενεργοποιεί.

 1. Ασβαγκάντα

Είναι ένα θαυματουργό βότανο που χρησιμοποιείται και ως «φυσικό αντικαταθλιπτικό», ενώ υποστηρίζει ένα υγιές πνεύμα και σώμα. Λειτουργεί συχνά ως αφροδισιακό. Έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει μια υγιή λίμπιντο και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ισορροπία του επινεφριδιακού-ενδοκρινικού συστήματος. Τονώνει τον οργανισμό με ενέργεια και δίνει μια ξεκούραστη κατάσταση για όλη την ημέρα.

 1. Τσουκνίδα

Είναι ένα ελαφρώς ξηρό μπαχαρικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά που συχνά περιλαμβάνεται στα αντι-ισταμινικά ή αλλεργιογόνα μίγματα τσαγιού. Δεν χρειάζεται να υποφέρεις από αλλεργίες για να επωφεληθείς από τη διατροφή των τσουκνίδων.

 1. Βρώμη (Avena Sativa)

Είναι ένα βότανο γεμάτο με μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απαλότητα και την επιδιόρθωση των νεύρων καθώς και στην κατασκευή οστών και μυών.

 1. Σμέουρο – Κόκκινο φύλλο βατόμουρου

Συχνά περιλαμβάνεται στα μίγματα γονιμότητας και τα τσάγια για νέες μητέρες, αλλά και οι αθλητές μπορούν να κάνουν καλή χρήση αυτού του θρεπτικού χωνευτικού. Το σμέουρο προσφέρει στους αθλητές τόσο μια θρεπτική ώθηση όσο και την πεπτική υποστήριξη που απαιτείται για να εξασφαλιστεί ότι το σώμα τους θα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλη τη διαθέσιμη διατροφή.

8+1 βότανα για αθλητές

Σμέουρο

 1. Γκότζι μπέρι

Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική ως τονωτικό βότανο. Βοηθά το σώμα να αναπληρώσει την παροχή αίματος, πράγμα που στηρίζει ένα υγιές κυκλοφορικό σύστημα και επιτρέπει την απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών πιο εύκολα.

 1. Τριαντάφυλλο ισχίου και Τσάι Ιβίσκου

Είναι ένα σύνολο ισχυρών αντιοξειδωτικών βοτάνων με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και χαρακτηριστική γεύση. Βοηθάνε στη μείωση της φλεγμονής καθώς και την υποστήριξη ενός υγιούς κυκλοφορικού συστήματος. Ο ιβίσκος μπορεί να είναι ήπια διουρητικός.

 1. Κανέλα Κασσία ή Κευλάνης

Οι μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα περιέχει συστατικά που καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες και την καθιστά σε ένα εκπληκτικό αντιοξειδωτικό βότανο. Συχνά συνδυάζεται με τονωτικά βότανα, όπως το Γκότζι και ο Ιβίσκος, για να βοηθήσουν στην κατασκευή ζωτικής ενέργειας μέσα στο σώμα και στην προστασία από το οξειδωτικό στρες.

Μπορείς να εναλλάσσεις τα βότανα που είναι για αθλητές ώστε να τα χρησιμοποιείς όλα. Δοκίμασε να κάνεις τσάι με κάποια από αυτά, ενώ να συμπεριλάβεις άλλα στα δημητριακά σου.

Διάβασε ακόμη:

7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου

Σταυρανθή λαχανικά: Ποια είναι και πώς ωφελούν στην υγεία