Ένα δέντρο 300 ετών στην Κόνιτσα, φιλοξενεί στο εσωτερικό του ένα εκκλησάκι που χτίστηκε προς τιμήν και μνήμην του Αγίου Παΐσιου του Αγιορείτη.

Το 300 ετών δέντρο (δρυς) και το πανέμορφο εκκλησάκι του, βρίσκονται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, στο χωριό Αγία Βαρβάρα. Εκεί είχε περάσει τα νεανικά του χρόνια ο Άγιος Παΐσιος, πηγαίνοντας στο κοντινό χωριό του Αμάραντος για να κάνει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές στα σπίτια των ντόπιων κατοίκων.

Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, από εκείνο το χωριό στην Κόνιτσα πέρασε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ενώ 100 μέτρα πιο δίπλα υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του.

Το εντυπωσιακό εκκλησάκι στην Κόνιτσα, χτισμένο μέσα σε δέντρο 300 ετών

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Το υπεραινώβιο δέντρο έχει υποστεί στο παρελθόν καταστροφές και πυρκαγιές. Μάλιστα, πολλές φορές κατά καιρούς είχε γίνει “καταφύγιο” για περαστικούς ταξιδιώτες που άναβαν μέσα φωτιά και καθόντουσαν για να ζεσταθούν.

Με πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού, το δέντρο σώθηκε και μετατράπηκε σε θρησκευτικό τόπο για προσευχή και γαλήνη. Έτσι, θωράκισαν το δέντρο με πέτρα εσωτερικά και το μετέτρεψαν σε μια δενδροκκλησιά. Το ύψος της φτάνει τα 2.10 μέτρα, ενώ μέσα υπάρχουν η εικόνα του Αγίου, ένα μανουάλι και ένα καντηλάκι.

Το “ευλογημένο δέντρο” είναι άξιο θαυμασμού, αφού μας φέρνει εκτός από θρησκευτικό άγγιγμα, παραδοσιακά συναισθήματα χωριού, γραφικότητα και κάτι από Ελλάδα. Αποτελεί έναν πόλο έλξης για πολλούς Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Και μακάρι με μεγάλη μας χαρά, να το επισκεφτούμε κι εμείς!

Σπήλαιο Λιμνών: Ένας φυσικός παράδεισος στην Αχαΐα

Τρίκαλα: Ταξίδι στην όμορφη πόλη δίπλα στο ποτάμι

Ζαγοροχώρια: Ένας μοναδικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα