Μιλάω για εκείνα τα γλυκά των Χριστουγέννων που είναι πιο νόστιμα από τα γλυκά του υπόλοιπου έτους. Που τα τρώμε λαίμαργα χωρίς κανένα ίχνος ενοχής. Γιατί όπως και να το κάνουμε ζούμε σε μία χώρα πλούσια και γενναιόδωρη σε φαγητά και γλυκά!
Και προσωπικά το σπίτι μου τέτοιες μέρες είναι το σπιτάκι του Χάνσελ και της Γκρέτελ!
Ξεκινάμε δειλά-δειλά με μελομακάρονα και κουραμπιέδες, συνεχίζουμε με εκμέκ κανταΐφι, μπακλαβά, σαραγλί, μιλφέιγ, μπισκότα, κορμό με λευκή σοκολάτα… και όλα αυτά χωρίς κανένα έλεος!
Γλυκά που βρίσκονται παραδοσιακά σε κάθε γιορτινό τραπέζι.
Ποια γλυκά των Χριστουγέννων έχουμε στην παράδοση μας
-
Το μελομακάρονο, ο βασιλιάς των εορταστικών μας γλυκών.
Φτιάχνεται με ελαιόλαδο, ζάχαρη και μέλι (που παντρεύονται ιδανικά και κάνουν τη διαφορά της γεύσης), κανέλα, γαρίφαλο, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και μπόλικο καρύδι.
Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί γιατί λέγεται μελομακάρονο;
Οι αρχαίοι Έλληνες, μετά από τις κηδείες, προσέφεραν «μακαρία» έναν μικρό άρτο στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου. Η «μακαρωνία» ήταν η βραδινή δέηση (παρακλητική προσευχή) για τον άνθρωπο που έφυγε. Αργότερα, η μακαρία βούτηξε στο σιρόπι μελιού και έγινε μέλι και μακαρία.
-
Ο μοσχομυριστός και βελούδινος κουραμπιές, που κάθε χρόνο ντύνεται στα λευκά.
Αυτό το μοναδικό άρωμα του βουτύρου που πλημμυρίζει όλο το σπίτι και δεν μπορούμε να του πούμε ποτέ «όχι». Κατάγεται από την Ανατολή και ταξίδεψε μέσα στον χρόνο και μέσα στον Μεσαίωνα ως μπισκότο. Οι αρχαίοι Έλληνες τον έψηναν δύο φορές για να πάρει υφή και μορφή τραγανού μπισκότου. Παραδοσιακά έχει άχνη και αμύγδαλα, ενώ πολλές φορές τον τρώμε και με σοκολάτα.
-
Η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα με το τυχερό φλουρί.
Γίνεται με διάφορους τρόπους, από μέρος σε μέρος, αλλά φτιάχνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, γάλα και ζάχαρη. Είναι φουσκωτή, αφράτη και γλυκιά. Παίρνει την ονομασία της από τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου και δε λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι την 1η μέρα του έτους. Το έθιμο της βασιλόπιτας ξεκινάει από πολύ παλιά και έχει ιστορική και χριστιανική ιστορία (δες εδώ).
-
Οι μπουκίτσες του μπακλαβά.
Το τραγανό φύλλο κρούστας που ανακατεύεται με το βούτυρο, το σιρόπι, το μέλι, το καρύδι και μας τρέχουν τα σάλια.
-
Το κανταΐφι, η χρυσαφένια απόλαυση.
Ένα ακόμη από τα γλυκά των Χριστουγέννων και πολύ αγαπημένο. Τα χρυσαφένια μαλλιά με το καρύδι, το βούτυρο και το σιρόπι, αναμειγνύονται σε κάτι πού λιχουδιάρικο. Και βέβαια, δεν ξεχνάμε το εκμέκ κανταΐφι και το κανταΐφι με παγωτό.
-
Οι δίπλες, που μυρίζουν και θυμίζουν Χριστούγεννα.
Σιροπιασμένες με μπόλικο σιρόπι, γαρνιρισμένες με καρύδι και κανέλα.
-
Τα κλασικά παντός καιρού μπισκότα cookies.
Τα Χριστούγεννα που οι μυρωδιές είναι πολλές, τα μπισκότα είναι μια συχνή επιλογή συνταγής, ειδικά όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά. Πολλές μάλιστα παραδόσεις και έθιμα σε διάφορες χώρες του κόσμου, θέλουν τα μπισκότα κάτω από το τζάκι ώστε να βρει να φάει ο Άγιος Βασίλης της κάθε χώρας, όταν θα φέρει τα δώρα.
-
Ο σοκολατένιος κορμός ή σοκολατόπιτα.
Αναλλοίωτος στον χρόνο ο κορμός σοκολάτας, έρχεται και τις γιορτές για να ταράξει τα νερά της γαλήνης μας.
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα
Παραδοσιακά πιάτα των Χριστουγέννων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας
Μπανόφι: Εύκολο και γρήγορο με σπιτική καραμέλα
Παραδόσεις και έθιμα των Χριστουγέννων σε 15 χώρες του κόσμου