Το Σπήλαιο Λιμνών είναι ένα φυσικό διαμάντι στα ορεινά της Αχαΐας. Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων κοντά στο χωριό Καστριά, 16,5 χλμ. από τα Καλάβρυτα.

Πότε έγινε η εξερεύνηση της σπηλιάς;

Το 1964 ξεκίνησε η πρώτη αποστολή για την εξερεύνηση της σπηλιάς. Οι κάτοικοι των Καστριών ανέβηκαν για πρώτη φορά στο δεύτερο όροφο με ξυλόσκαλες από αναβαθμίδα 9 μ.

Η πρώτη χαρτογράφηση έγινε από την ομάδα που έλαβε μέρος: Π. Μπρούσαλης, Η. και Α. Νικοπουλοι, Ε. Ζαραχάνης, Ι. Μελέντης, Ι. Παπαναγιώτου και κάτοικοι του χωριού Καστριά, και στη συνέχεια από την Ε.Σ.Ε. (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία) με την σπηλαιολόγο Άννα Πετροχείλου.

Η τελική εξερεύνηση ολοκληρώθηκε το 1965, από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σπηλαιολόγων.

Τι βρέθηκε στη σπηλιά;

Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.

Το συνολικό μήκος της σπηλιάς είναι περίπου 2χλμ., ενώ το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. Υπάρχουν 13 αλλεπάλληλες λίμνες σε διαφορετικά υψόμετρα που χωρίζονται μεταξύ τους με φράγματα από σταλακτιτική ύλη. Ο σταλακτιτικός διάκοσμος είναι απαράμιλλος. Η λεπτομερής περιγραφή της πρώτης εξερεύνησης έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό “το Βουνό”, του ΕΟΣ Αθηνών.

Ποια είναι η μοναδικότητα της σπηλιάς;

Η σπηλιά ξεκίνησε να αξιοποιείται το 1981, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και το πρώτο αξιοποιημένο τμήμα παραδόθηκε στο κοινό το 1990. Σήμερα την ευθύνη της λειτουργίας του την έχει ο Δήμος Καλαβρύτων.

Το Σπήλαιο των Λιμνών έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του. Κάτι που το καθιστά μοναδικό και ξεχωριστό στο είδος του στον κόσμο:

Τις 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του, μικρές και μεγάλες

Σπήλαιο Λιμνών: Ένας φυσικός παράδεισος στην Αχαΐα

Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

Ας πάμε μία βόλτα μέσα στο μυστήριο…

Η διαδρομή του επισκέπτη

Για την ευκολίας της πρόσβασης του επισκέπτη, ανοίχτηκε τεχνητή είσοδος-σήραγγα, με επιμήκη διάδρομο που διακόπτεται από δύο πόρτες (για τη καλύτερη προστασία του μικροκλίματος) και οδηγεί κατ’ ευθείαν στον «θάλαμο των νυχτερίδων».

Στο τέλος του θαλάμου αριστερά, αρχίζει διάδρομος μήκους 17 μέτρων και πλάτους 6 μέτρων που καταλήγει σε άλλο θάλαμο, με την πρώτη λιθωματική λεκάνη στο κέντρο του, η οποία σχηματίστηκε από την συνεχή συσσώρευση ανθρακικού ασβεστίου. Ακολουθούν και άλλοι διάδρομοι με λιθωματικές λεκάνες και περίτεχνα τοιχώματα, σε μήκος 150 μέτρων. Τον χειμώνα πολλές φορές, οι λίμνες γεμίζουν νερά και σχηματίζουν μικρούς κλιμακωτούς καταρράκτες.

Καθώς περνάς μέσα από αυτό το πέτρινο δάσος βαδίζοντας ασφαλή διάδρομο, θα συναντήσεις εκπλήξεις. Στα τοιχώματα του σπηλαίου θα δεις θαυμάσια σταλακτιτικά συμπλέγματα, που θα διεγείρουν τη φαντασία σου και θα δημιουργήσεις τις δικές της εικόνες.

Στο τέλος αυτού του διαδρόμου, φτάνεις στο «Κάστρο», έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς στο δάπεδο, που θυμίζει επάλξεις φρουρίου. Εδώ, μετά από έντονες βροχοπτώσεις σχηματίζεται μία μεγάλη λίμνη και οι κλιμακωτοί καταρράκτες κυλούν στους δικούς τους ρυθμούς.

Με απόλυτη σιωπή, μπορείς να ακούσεις τη μουσική της σταγονοροής

Οι πανέμορφες λίμνες διαδέχονται η μία την άλλη, με χερσαία τμήματα που εναλλάσσονται με τα λιμναία ως το τέλος του σπηλαίου. Καθώς προχωράς θα δεις τους λιθωματικούς «καταρράκτες», όπου το νερό «πετρώνει», έτσι όπως εισβάλλει μέσα στο σπήλαιο από διαφορετικά σημεία στα πλάγια και την οροφή.

Ένα επιπλέον στοιχείο φυσικής ομορφιάς είναι τα ποικίλα χρώματα, ανάλογα με τα οξείδια που εμπεριέχονται στα πετρώματα, μαζί με παραλλαγές στα σχήματα του λιθωματικού διακόσμου.

Ο θάλαμος των νυχτερίδων

Στο Σπήλαιο Λιμνών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες χειμερινές αποικίες νυχτερίδων στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Πρόκειται για 18.000 πτερυγονυχτερίδες (Miniopterus schreibersi) και εννέα επιπλέον είδη σε διάφορες εποχές του έτους, σύμφωνα με το LIFE GRECABAT.

Σπήλαιο Λιμνών: Ένας φυσικός παράδεισος στην Αχαΐα

Ο θάλαμος των νυχτερίδων είναι ευρύχωρος και εντυπωσιακός σε διαστάσεις. Βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από την φυσική είσοδο του σπηλαίου και 23 μέτρα ψηλότερα από αυτήν.

Διάβασε ακόμη:

Τρίκαλα: Ταξίδι στην όμορφη πόλη δίπλα στο ποτάμι

Ζαγοροχώρια: Ένας μοναδικός προορισμός γεμάτος εμπειρίες

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα