Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ANTARES, αγρότες και ερευνητές στη Σερβία προσπαθούν να καταλάβουν τις πολύπλοκες διαδικασίες πίσω από την ανάπτυξη των φυτών, μέσα από αισθητήρες στο χωράφι.

Ο συντονιστής του προγράμματος Vesna Bengin από το πανεπιστήμιο του Novi Sad στη Σερβία αναφέρει στο περιοδικό αγροτεχνολογίας της EIP-AGRI ότι «η αλλαγή του κλίματος αλλάζει τα δεδομένα και τις γνώσεις που έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες χρόνια τώρα για τις καλλιέργειες. Η ψηφιακή γεωργία μπορεί να ενισχύσει τη γνώση για την ανάπτυξη των φυτών και τις αποδόσεις τους, να μειώσει τις εισροές και να αυξήσει την ανθεκτικότητα σε κινδύνους».

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω της συνεργασίας του Ινστιτούτου BioSense στη Σερβία, στο Ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen, καθώς και το υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Σερβίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργηθεί μία «ψηφιακή» εκμετάλλευση στη Σερβία στην οποία αναπτύσσονται και δοκιμάζονται ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις για τους αγρότες, για να υποστηριχτεί η ψηφιοποίηση της γεωργίας στη Σερβία και την Ευρώπη.

Το ψηφιακό αγρόκτημα είναι ένα ύπαιθρο αγρόκτημα επίδειξης που επιτρέπει στους αγρότες να το επισκέπτονται να βλέπουν να δοκιμάζουν και να αξιολογούν τις τεχνολογίες σε ένα πραγματικό περιβάλλον παραγωγής.

Οι έξυπνοι αισθητήρες μεταφράζουν τις ανάγκες των φυτών.

Πηγή: ypaithros.gr

Διάβασε ακόμη: Εφαρμογή για κινητά δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα