Ένα κατακόκκινο χαλί από άγριες τουλίπες, στρώνεται κάθε άνοιξη στη Χίο και πλημμυρίζει το νησί με μοναδικές εικόνες, χρώματα και αρώματα.

Οι εκθαμβωτικές κόκκινες τουλίπες φυτρώνουν σε μια περιοχή της κεντρικής Χίου, κάτω από το χωριό θολοποτάμι.

Η ονομασία του εντυπωσιακού φυτού

Οι τουλίπες στη ντόπια γλώσσα του νησιού ονομάζονται λαλάδες, μια ονομασία που προέρχεται από το lale που είναι η περσική ονομασία της τουλίπας, η οποία πέρασε μέσω των τουρκικών στη χιώτικη διάλεκτο. Αλλά και το κοινό όνομα “τουλίπα” (tulip, tulipa, tulpan κλπ.) έχει παρόμοια προέλευση, από την οθωμανική λέξη “τουρμπάνι”, επειδή μοιάζουν μεταξύ τους αλλά και επειδή τοποθετούνται τουλίπες στις πτυχώσεις του τουρμπανιού.

Οι συγκεκριμένες τουλίπες ανήκουν στο γένος Tulipa agenensis, αλλά στο νησί συναντά κανείς άλλα τρία είδη τουλίπας, ενώ το ένα από αυτά έχει ριγέ λευκά-κόκκινα άνθη.

Το κόκκινο χαλί από άγριες τουλίπες στη Χίο μαγεύει κάθε άνοιξη

Παράδεισος ε; ?

Η πρώτη τουλίπα θεωρείται ότι έφτασε στη Δύση στα μέσα του 16ου αιώνα.  Οι τουλίπες καλλιεργήθηκαν στον Βοτανικό Κήπο της ιστορικής Ολλανδικής πόλης Λάιντεν και άφησαν ιστορία τόσο για την Ολλανδία όσο και την Ευρώπη. Οι τουλίπες στην Ολλανδία θα βρεθούν στο απόγειο της «τρέλας»  τη δεκαετία του 1630, με την αξία των βολβών να αγγίζει τα ύψη. Βρίσκεται μάλιστα, στη λίστα μας με τα πιο ανθισμένα μέρη του κόσμου – και πώς θα μπορούσε να λείπει άλλωστε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δηλώνουν πως η τουλίπα της Χίου είναι “απόγονος” της Ολλανδικής τουλίπας – ή τουλάχιστον όχι των πρώτων βολβών που έφτασαν εκεί. Αποτελεί όμως μέρος της φυσικής περιοχής εξάπλωσης του γένους, που εκτείνεται από την κεντρική Ασία μέσω της Μεσογείου έως τις νότιες-κεντρικές και ανατολικές περιοχές της Ευρώπης.

Η χλωρίδα της Χίου

Το νησί της Χίου φημίζεται για τη χλωρίδα και τα άγρια λουλούδια της, καθώς εκτός από τις μαγευτικές άγριες τουλίπες της, έχει να καμαρώνει και για τη μεγάλη ποικιλία της από ορχιδέες που βρίσκονται διάσπαρτες στο νησί.

Από τα 250 είδη ορχιδέας που υπάρχουν στην Ευρώπη, τα 92 φυτρώνουν την άνοιξη στη Χίο!

Η χλωρίδα του νησιού διαφέρει από μέρος σε μέρος. Στα βόρεια κυριαρχούν τα βουνά και τα βραχώδη εδάφη, με δάση από πεύκα, κυπαρίσσια, πλατάνια και αρωματικά φυτά όπως είναι η ρίγανη, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Στα νότια κυριαρχεί ο σχίνος (πιστακία), αειθαλής θάμνος από όπου βγαίνει η μαστίχα. Στο κέντρο του νησιού – μέσα στην πόλη της Χίου ή αλλιώς στη Χώρα για τους ντόπιους – θαυμάζει κανείς την περιοχή του Κάμπου με πλούσια νερά και εύφορο έδαφος, όπου καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή. Ο Κάμπος έχει χαρακτηριστείς “ιστορικός τόπος” και “παραδοσιακός οικισμός” από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Τελειώνοντας θα πω ένα πράγμα:

Αυτή η κόκκινη ομορφιά που μας χαρίζει απλόχερα η φύση, είναι μαγευτική και απολαυστική για τον κάθε ταξιδιώτη που περνάει από εκεί. Ας αφήσουμε τη φύση ήσυχη να κάνει το έργο της τόσο καλά όσο μόνο εκείνη ξέρει. Στο βάζο μας, οι τουλίπες θα κρατήσουν μονάχα λίγες ημέρες…

We ❤️ the green 

We ❤️ the nature

Θέλεις να δεις κάτι ακόμα, ανθισμένο και μοναδικό στην Ελλάδα; Δες: Οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας φέρνουν τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα