Τα μυρμήγκια αποτελούν το πολυπληθέστερο έντομο στον πλανήτη! Όπως φαίνεται, πολλά και διάφορα είδη μυρμηγκιών έχουν εγκατασταθεί στα ιερά δέντρα και δάση της Ηπείρου.

Ποια δέντρα λέγονται ιερά;

«Όταν λέμε “ιερά δέντρα” αναφερόμαστε σε δέντρα, που βρίσκονταν σε προαύλιους χώρους από εκκλησίες και παρεκκλήσια και είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας», διευκρινίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ Δημήτρης Αβτζής, δασολόγος- εντομολόγος στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για την ιδιαίτερη αυτή προτίμηση κατοικίας των μυρμηγκιών.

Ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην έρευνα;

Στην έρευνα συμμετείχαν ο Δρ Χρήστος Γεωργιάδης, μέλος ΕΔΙΠ στο Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών & Επιμελητής Εντομολογικής Συλλογής του Ζωολογικού Μουσείου του Τμήματος Βιολογίας, Δρ Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος – οικολόγος στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, Δρ Καλλιόπη Στάρα στο αντικείμενο της Πολιτισμικής Οικολογίας, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Δημήτρης Πετσόπουλος και Γιώργος Μέμτσας και η Αλκμήνη Μπατάκα από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

Τα “ιερά δέντρα” σπανίως τα πειράζουν οι άνθρωποι, κλαδεύοντας ή κόβοντάς τα. Είναι μεγάλης ηλικίας και δημιουργούν κουφάλες που γίνονται φιλόξενα καταφύγια για τα μυρμήγκια και, μάλιστα, για διαφορετικά είδη, φαινόμενο που οι επιστήμονες θεωρούν σπάνιο.

Πώς αλληλεπιδρούν τα μυρμήγκια με τα δέντρα;

Σύμφωνα με τον δασολόγο – εντομολόγο, Δημήτρη Αβτζή:

Τα μυρμήγκια είναι ένας από τους πιο συχνούς εποίκους των δέντρων, ενώ δείχνουν να προτιμούν ιδιαιτέρως τα δέντρα μεγαλύτερης ηλικίας. Η αλληλεπίδραση τους είναι επωφελής και για του δύο συμμετέχοντες σε αυτήν τη συμβίωση.

  • Τα μυρμήγκια αερίζουν και εμπλουτίζουν το χώμα περιμετρικά των δέντρων, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για τα δέντρα και την καλύτερη ανάπτυξή τους
  • Τα μυρμήγκια επιστρέφουν ιχνοστοιχεία και υλικά πίσω στο χώμα, συμβάλλοντας στην ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων
  • Τα δέντρα όσο μεγαλώνουν, σπάνε, σαπίζουν, δημιουργούνται σημεία ανάπτυξης μυκήτων κλπ. Τα δέντρα μεγαλύτερης ηλικίας αποτελούν άριστες θέσεις για φωλιά, καθώς κατά τη γήρανσή τους εμφανίζουν στην επιφάνειά τους ρωγμές και εσοχές στις οποίες έντομα, όπως τα μυρμήγκια, είναι σε θέση να δημιουργήσουν αποικίες, οι οποίες είναι προστατευμένες από τα στοιχεία της φύσης
  • Σε πολλά δέντρα υπάρχουν έντομα της τάξης των Ημιπτέρων, οι γνωστές μελίγκρες, τις οποίες τα έντομα προστατεύουν και σε αντάλλαγμα οι μελίγκρες παράγουν ένα υγρό που ονομάζεται μελίτωμα. Το υγρό αυτό είναι πλούσιο σε σάκχαρα και αποτελεί τη βασική τροφή αρκετών ειδών μυρμηγκιών

Στη συνέχεια της μελέτης, στόχος είναι να γίνει μοριακή ανάλυση των δειγμάτων αυτών, ώστε να εξεταστεί η ύπαρξη τυχόν κρυπτικών ειδώ. Πρόκειται για τα είδη που μορφολογικά είναι εξαιρετικά όμοια μεταξύ τους, με αποτέλεσμα ο διαχωρισμός τους να είναι προβληματικός. Επιπλέον, θα μελετηθεί αν η κατανομή των ειδών σε αυτά τα 31 σημεία καθορίζεται από κάποια περιβαλλοντική παράμετρο (θέση ή/και είδος δέντρου).

Διάβασε ακόμη:

Τα μυρμήγκια προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες: Ανακάλυψη για βιολογικά φυτοφάρμακα

Αρωματικά Φαρμακευτικά Φυτά και βότανα της Ηπείρου

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα