Απόψε η τελευταία πανσέληνος της δεκαετίας

Απόψε η νύχτα έχει κάτι το μαγικό. Στις 12:12 μετά τα μεσάνυχτα θα συμβεί η τελευταία πανσέληνος της δεκαετίας.

Και δε θέλω να υπονοήσω τίποτα κι ούτε είμαι άνθρωπος που πιστεύω στις προλήψεις, αλλά…θα στα πω, απλά για να τα ξέρεις.

  • Σήμερα είναι 12 Δεκεμβρίου 2019. 12/12 δηλαδή!
  • Η πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 12:12. Ακριβώς
  • Και 12 μέρες πριν τα Χριστούγεννα!

Κάποιος μου είπε ότι στην αριθμολογία ο αριθμός 12 συμβολίζει την ολοκλήρωση ενός κύκλου και το ξεκίνημα κάτι καινούριου.

Παραδέξου το! Ανατρίχιασες!

Εγώ γνώσεις τέτοιες παρόλα αυτά δεν έχω, το ομολογώ.

Πέρα από την πλάκα, η σημερινή Πανσέληνος ονομάζεται «Παγωμένη Πανσέληνος» ή «Πανσέληνος της Μεγάλης Νύχτας» ή «Πανσέληνος των Βελανιδιών».

Γιατί ονομάστηκε «Παγωμένη Πανσέληνος»

Όπως εξηγεί η NASA οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει αυτό το όνομα, καθώς το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Όταν η διαδρομή του Ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, η διαδρομή της πανσελήνου απέναντι από τον Ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Στις ΗΠΑ οι φυλές Algonquin που ζούσαν στα βόρεια και στα ανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν «βαφτίσει» την τελευταία πανσέληνο της σεζόν ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.

Στην Ευρώπη την αποκαλούσαν επίσης «Πανσέληνο των βελανιδιών», που πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή παραδόσεων των δρυίδων, όταν μάζευαν το γκι (τον ιξό) από τα βελανίδια. Ο όρος «δρυίδης», σημαίνει «αυτός που ξέρει/βλέπει τη βελανιδιά».

Δεν ξέρω τελικά αν όλες αυτές οι συμπτώσεις σημαίνουν κάτι, ή αν απλά είναι συμπτώσεις από αυτές που μας αρέσουν για να εξάπτουν τη φαντασία μας και να φτιάχνουμε ιστορίες. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι η νύχτα σήμερα θα είναι όμορφη και ελπίζω να την απολαύσετε κάπου…κάπως…με κάποιον…μαγικά!

Δες τι άλλο μαγικό θα γίνει τον Δεκέμβριο στον ουρανό

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα