Ένα καλό ηρεμιστικό της φύσης αποκαλείται η βαλεριάνα και όχι άδικα.

Παίρνει το όνομα της από τη λατινική λέξη “valere” που σημαίνει “υγεία ή δύναμη”, λόγω μάλλον των θεραπευτικών της ιδιοτήτων ή της δυνατής μυρωδιάς που έχει.

Με έχει βοηθήσει ικανοποιητικά σε στιγμές έντονου στρες και  ανυπόφορης αϋπνίας.

Τι περιέχει η βαλεριάνα;

Τα συστατικά που περιέχει κυρίως η βαλεριάνα και οι δραστικές ουσίες της είναι: σάκχαρα, άμυλο, ρητίνες, αιθέριο έλαιο, οργανικά οξέα, αζωτούχες ενώσεις, βαλεριανικό οξύ, πτητικό έλαιο, ρετσίνι και γόμμα. Η γεύση της είναι έντονη, ξηρή και ελαφρώς πικρή.

Το φυτό απαντάται σε δύο ποικιλίες: την πλατύφυλλο (γνωστή και ως Ευρωπαϊκή) και τη στενόφυλλο που αποκαλείται Ιαπωνική βαλεριάνα. Υπάρχουν στην πραγματικότητα πάνω από 250 είδη βαλεριάνας, αλλά η φαρμακευτική είναι που χρησιμοποιείται συνήθως για ιατρικούς σκοπούς.

Που συναντάμε το φυτό;

Η βαλεριάνα βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη, σε εύκρατες και ηπειρωτικές περιοχές της Ασίας μέχρι την Ιαπωνία. Στη χώρα μας τη συναντάμε κυρίως στη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλία, σε υγρές τοποθεσίες, κοντά σε όχθες ρυακιών και σε ευήλια δάση. Μπορεί να καλλιεργηθεί εκεί με επιτυχία και ακόμη στα ορεινά της νοτίου Ελλάδος. Καλλιεργείται στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, σε πολλές χώρες της Α. Ευρώπης, την Ιαπωνία και την Ινδία. Το φυτό μεταφέρθηκε και εγκλιματίστηκε στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Λίγα ιστορικά στοιχεία…

Πιθανότατα η βαλεριάνα να είναι το ίδιο φυτό ή συγγενής του φυτού “νάρδος” που αναφέρει ο Διοσκουρίδης. Την αναφέρει επίσης, στα συγγράμματα του ο Πλίνιος. Οι Αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι την χρησιμοποιούσαν ευρέως για ιατρικούς λόγους. Στην Ayurveda χρησιμοποιείται επίσης εδώ και εκατοντάδες χρόνια, καθώς και στην Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική.

Χρήσεις & Ιδιότητες της βαλεριάνας

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Τα αιθέρια έλαια της χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία. Μπορείς να ρίξεις μερικά στο αφρόλουτρο σου για να χαλαρώσεις. Έχουν παρόμοια δράση με τις βενζοδιαζεπίνες, μια κατηγορία φαρμάκων με ηρεμιστικές, αγχολυτικές, αντισπασμωδικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά σε καταστάσεις σοβαρού άγχους ή αϋπνίας.

Είναι μάλιστα, και ένα καλλωπιστικό φυτό λόγω των όμορφων ανθέων της και της αντοχής της σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Χρησιμοποιούμε τα σκευάσματα της δρόγης της για να φτιάξουμε αφέψημα της ρίζας και τσάι, καθώς και τα εκχυλίσματα της.

Πώς βοηθάει η βαλεριάνα;

  • Από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, έχει καθιερωθεί ως ηρεμιστικό – χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος
  • Βοηθάει σημαντικά σε προβλήματα ύπνου – αϋπνίας, ενώ θεωρείται και υπνωτικό
  • Αποτελεί ένα φυσικό αγχολυτικό και βοηθάει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις άγχους
  • Ηρεμεί τον πονοκέφαλο, την ημικρανία, τη νευραλγία
  • Έχει χρησιμοποιηθεί και στην επιληψία
  • Λόγω της ηρεμιστικής της δράσης, μπορεί να ρίξει την υπέρταση και την ταχυπαλμία και να καταπραΰνει πόνους της αρθρίτιδας, τους ρευματικούς πόνους, της κολίτιδας, των κολικών του εντέρου αλλά και της περιόδου

Ένα ακόμη βότανο που έχει ηρεμιστικές ιδιότητες σε σώμα και ψυχή και βοηθάει πολύ στην ήπια κατάθλιψη και την αϋπνία, είναι το Βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο: Το βοτάνι των πληγών.

Η ηρεμιστική ιδιότητα της βαλεριάνας οφείλεται στο βαλερενικό οξύ που περιέχει στην ξηρή δρόγη της ρίζας. Τα άνθη της χρησιμοποιούνται επίσης, στη Βιοδυναμική Γεωργία.

Η βαλεριάνα έχει μελετηθεί από  Κινέζους επιστήμονες, με σκοπό τη θεραπεία του Alzheimer και έχει ανακαλυφθεί ότι η ρίζα της βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονώδους αντίδρασης του εγκεφαλικού φλοιού.

Τι πρέπει να προσέξεις

Οι μεγάλες δόσεις της βαλεριάνας προκαλούν κακή διάθεση. Θα πρέπει να καταναλώνεται σωστά και να έχεις πάντα υπόψη σου την υπνηλία που θα φέρει. Προσοχή λοιπόν, σε χειρισμούς μηχανημάτων.

Επίσης, δεν πρέπει να καταναλώνεται για μεγάλο συνεχές χρονικό διάστημα (μέχρι 7-10 μέρες συνιστάται συνήθως) και θα πρέπει να υπάρχει διάλλειμα μέχρι την επόμενη φορά.

Διάβασε ακόμη:

Μαντζουράνα: Ένα φυτό – πηγή ονείρων

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα