Τα χιλιόχρονα δέντρα κρύβουν κάποιο μυστικό στη μακροζωίας τους. Οι επιστήμονες όμως φαίνεται να το ανακαλύπτουν το μυστικό των δέντρων γκίγκο…

Σύμφωνα με το BBC, η έρευνα έδειξε δύο στοιχεία που επιτρέπουν στα δέντρα να επιβιώσουν πάνω από χίλια χρόνια:

  1. Το δέντρο παράγει προστατευτικά χημικά, που λειτουργούν ως άμυνα απέναντι στις ασθένειες και την ξηρασία.
  2. Αντίθετα με πολλά άλλα φυτά, τα γονίδιά του δεν είναι «προγραμματισμένα» να προκαλούν ασταμάτητη φθορά/ παρακμή όταν λαμβάνει τέλος η περίοδος της νιότης του.

Τα δέντρα γκίγκο συναντώνται σε πάρκα και κήπους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης στην άγρια φύση.

«Το μυστικό είναι η διατήρηση ενός πραγματικά υγιούς συστήματος άμυνας και το ότι είναι ένα είδος που δεν έχει ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα γήρανσης» είπε ο Ρίτσαρντ Ντίξον, του University of North Texas, Denton. «Καθώς τα δέντρα γκίγκο γηράσκουν, δεν παρουσιάζουν ενδείξεις αποδυνάμωσης ως προς τη δυνατότητά τους να προστατευτούν».

Που συναντάμε δέντρο Ginkgo biloba;

Το Ginkgo biloba είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει αργά, μπορεί να φτάσει σε μεγάλο μέγεθος, και κατάγεται από την Κίνα. Πρόκειται για τον τελευταίο επιζών μιας μακράς σειράς αρχαίων δέντρων.

Οι πληθυσμοί του στην άγρια φύση είναι στα πρόθυρα εξαφάνισης λόγω της υλοτομίας και συναντώνται κυρίως στο όρος Σιτιανμού στο Ζεϊτζιάνγκ της Κίνας.

Θεωρείται είδος που απειλείται με εξαφάνιση

Οι ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα, μελέτησαν δέντρα ηλικίας 15-667 ετών, διαπιστώνοντας πως τόσο νεαρότερα όσο και γηραιότερα δέντρα παρήγαγαν προστατευτικά χημικά για να αντιμετωπίσουν την καταπόνηση από παθογόνα ή ξηρασία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αντιοξειδωτικά, αντιμικροβιακά και ορμόνες φυτών.

Επίσης, γενετικές μελέτες έδειξαν πως τα γονίδια που συνδέονται με τη γήρανση δεν ενεργοποιούνται αυτόματα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως σε άλλα φυτά. Ως εκ τούτου, ένα δέντρο που έχει ζήσει για αιώνες μπορεί εμφανισιακά να μοιάζει «γέρικο», λόγω ζημιάς από παγετούς, κεραυνούς κλπ, ωστόσο όλες οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με υγιή ανάπτυξη λειτουργούν ακόμα κανονικά.

Σύμφωνα με τον Ντίξον, παρόμοια θα είναι μάλλον και η εικόνα σε άλλα μακρόβια – χιλιόχρονα δέντρα.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr

Διάβασε ακόμη:

Στην Κοπεγχάγη φυτεύουν δημόσια οπωροφόρα δέντρα με δωρεάν φρούτα για όλους

Κομοτηνή: “Φυτεύουμε 1.000 δέντρα στην πανεπιστημιούπολη”

Το 40% των δέντρων στην Ευρώπη απειλούνται με εξαφάνιση

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα