Οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία, είναι κάτι το τραγικό για τους κατοίκους της, αλλά και για όλο τον πλανήτη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έχει καεί ο μισός και παραπάνω βιότοπος από 100 απειλούμενα φυτά και ζώα, περιλαμβανομένων 32 υπό εξαφάνιση ειδών.

Οι ειδικοί που μελετούν την άγρια φύση ή και ζουν σε αυτή, ανησυχούν έντονα, καθώς περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν πεθάνει σε αυτές τις πυρκαγιές που πλήττουν την ανατολική και νότια Αυστραλία τόσους μήνες. Κάτι που δεν έχει προηγούμενο!

Η έκταση που έκαψαν οι πυρκαγιές, υπολογίζεται πως είναι μεγαλύτερη από την Πορτογαλία

Ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 28 άνθρωποι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί χρόνος μερικών εβδομάδων για να εκτιμηθεί ο ακριβής απολογισμός των καταστροφών, επειδή ορισμένες περιοχές παραμένουν ακόμα πολύ επικίνδυνες για να επιθεωρηθούν.

Ποια είναι τα στατιστικά των πρώτων εκτιμήσεων;

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε έναν αρχικό κατάλογο με τα απειλούμενα είδη φυτών, ζώων και εντόμων, των οποίων περισσότερο από το 10% του βιοτόπου τους έχει επηρεαστεί. Πάνω από το 80% των γνωστών ή πιθανών βιοτόπων 49 ειδών βρίσκονται μέσα στις ζώνες πυρός, ενώ άλλα 65 είδη είδαν το 50-80% των περιοχών εξαπλώσεώς τους να επηρεάζεται.

Η Σάλι Μποξ, η Επίτροπος Απειλούμενων Ειδών του υπουργείου, δήλωσε ότι

“Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μόλις ένα βήμα προς την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων των πυρκαγιών στην άγρια ζωή της Αυστραλίας. Ορισμένα είδη είναι περισσότερο ευάλωτα στη φωτιά σε σχέση με άλλα και κάποιες περιοχές σφοδρότερα καμένες από άλλες, επομένως θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση πριν μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο των πυρκαγιών επί του εδάφους”.

Ανάμεσα στα απειλούμενα είδη που βρίσκονταν στις περιοχές που κάηκαν περιλαμβάνονται 272 είδη φυτών, 16 θηλαστικών, 14 βατράχων, εννέα πτηνών, επτά ερπετών, τέσσερα εντόμων, τέσσερα ψαριών και ένα είδος αράχνης, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Από τα 32 σοβαρά απειλούμενα είδη που επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές, τα περισσότερα ήταν φυτά παρότι σε αυτά περιλαμβάνονται βάτραχοι, χελώνες και τρία είδη πουλιών.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διάβασε ακόμη: Πάνω από 2 τόνοι λαχανικών έπεσαν στην Αυστραλία από τον ουρανό

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα