Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Και γίνονται όλο και περισσότερο.

Είσαι σίγουρος όμως πως όλα αυτά που ξέρεις ισχύουν ή το μάρκετινγκ κάνει καλά τη δουλειά του;

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα σε νούμερα

Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων είναι τεράστια. Το 2016, ο παγκόσμιος τομέας συμπληρωμάτων διατροφής ξεπέρασε τα 132,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2022, ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός θα υπερβεί τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια!

Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής, το 2011-2012, το 52% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος συμπληρώματος. Επιπλέον, σχεδόν 1 στα 3 άτομα (31%) έλαβαν πολυβιταμίνες.

Οι άνθρωποι θέλουν να είναι υγιείς και απαλλαγμένοι από ασθένειες. Και στρέφονται όλο και περισσότερο σε εναλλακτικούς τρόπους υγείας.

Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα είναι σημαντικά

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα είναι σημαντικά για ορισμένα άτομα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία είναι καλό να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος. Τα άτομα που ζουν σε πιο κρύα κλίματα, η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εάν ο γιατρός σου ζήτησε να πάρεις ένα συμπλήρωμα οποιουδήποτε τύπου, είναι σημαντικό να το χρησιμοποιήσεις όπως σε συμβουλεύει.

Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, για ενήλικες χωρίς προβλήματα υγείας που τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή, η συντριπτική πλειονότητα των συμπληρωμάτων δεν είναι απαραίτητη. Καθώς αυτά τα προϊόντα βρίσκονται στη διασταύρωση της επιστήμης και του μάρκετινγκ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις σχετικά με τα οφέλη τους.

8 ιατρικοί μύθοι για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα

  1. Τα περισσότερα είναι πάντα καλύτερα

Όσον αφορά τις βιταμίνες, τα περισσότερα δεν είναι πάντα καλύτερα. Στην πραγματικότητα, περισσότερα μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνα. Επειδή τα παίρνεις χωρίς ιατρική συνταγή, αυτό δε σημαίνει ότι το κάνεις με όποια δοσολογία θέλεις.

  • Η πολύ βιταμίνη C μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει χαλκό, ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει διάρροια και πόνο στο στομάχι
  • Η υπερβολική ποσότητα φωσφόρου μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα
  • Το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από μεγάλες δόσεις βιταμινών A, D και K, και αυτά μπορούν να φτάσουν σε τοξικά επίπεδα όταν ληφθούν σε μεγάλο βαθμό
  • Η λήψη υπερβολικής βιταμίνης D για μεγάλες περιόδους μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα –υπερασβεστιαιμία- και να αποδυναμώσει τα οστά και να βλάψει την καρδιά και τα νεφρά
  1. Εάν η ετικέτα γράφει «φυσικό», τότε είναι ασφαλές

Δυστυχώς, ο όρος «φυσικό» δεν έχει απόλυτο νόημα σε σχέση με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα ενός συμπληρώματος.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της αραίωσης: Πόση ποσότητα φυτικής ένωσης παραμένει στο τελικό προϊόν; Μπορεί να είναι ένα ελάχιστο ίχνος, ή το εκχύλισμα μπορεί να είναι πολύ συμπυκνωμένο.

  1. Είναι εντάξει να παίρνεις συμπληρώματα μαζί με τα κανονικά φάρμακα

Επειδή τα συμπληρώματα δεν χρειάζονται συνταγή και πολλά από αυτά ισχυρίζονται ότι είναι «φυσικά», υπάρχει μια ευρεία παρανόηση ότι δεν μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Μάντεψε… αυτό είναι μύθος!

Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα προϊόντα περιέχουν δραστικά συστατικά που ενδέχεται να επηρεάσουν άλλα φάρμακα, δηλαδή να ενισχύσουν ή να μειώσουν τις επιδράσεις των φαρμάκων.

Σε μια ανασκόπηση του 2012, οι ερευνητές διερεύνησαν «αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και αντενδείξεις που σχετίζονται με βότανα και συμπληρώματα διατροφής». Τα συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο, βαλσαμόχορτο, σίδηρο, ασβέστιο και ginkgo είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό αλληλεπιδράσεων.

Γι’ αυτό, όσοι παίρνουμε φάρμακα, ρωτάμε τον γιατρό μας!

  1. Προστατεύουν την υγεία της καρδιάς

Η ιδέα ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων θα προστατεύσει την καρδιά μας είναι καθησυχαστική. Ωστόσο, σε μια μεγάλη κριτική και μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε το 2018 καταλήγουν:

«Γενικά, τα δεδομένα για τα δημοφιλή συμπληρώματα (πολυβιταμίνες, βιταμίνη D, ασβέστιο και βιταμίνη C) δεν δείχνουν σταθερό όφελος για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού επεισοδίου».

Αν και διαπίστωσαν ότι μόνο το φολικό οξύ και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β με φολικό οξύ, B6 και B12 μείωσαν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

  1. Η βιταμίνη C αποτρέπει το κρυολόγημα

Σε μια ανασκόπηση του Cochrane το 2013, ο στόχος των ειδικών ήταν να «μάθουν αν η βιταμίνη C μειώνει την επίπτωση, τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα του κοινού κρυολογήματος όταν χρησιμοποιείται είτε ως συνεχές τακτικό συμπλήρωμα κάθε μέρα είτε ως θεραπεία κατά την έναρξη των συμπτωμάτων του κρυολογήματος».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση βιταμίνης C δεν απέτρεψε το κοινό κρυολόγημα στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια του κρυολογήματος. (10 τρόποι να αποφύγεις το κρυολόγημα αυτήν την εποχή ~ Μέρος 3ο)

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που εκτίθενται σε σύντομες περιόδους σοβαρής σωματικής άσκησης, όπως οι μαραθώνιοι δρομείς. (11 τροφές με βιταμίνη C που βοηθούν στην απώλεια βάρους)

  1. Η βιταμίνη D προλαμβάνει τον καρκίνο

Οι επιστήμονες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό μελετών για να διερευνήσουν εάν η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή τη θεραπεία του καρκίνου. Παρά την μεγάλη έρευνα, δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για το εάν η βιταμίνη D έχει ευεργετικό αντικαρκινικό αποτέλεσμα. (Βιταμίνη D3: Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε ανεπάρκεια και δεν το γνωρίζουμε)

  1. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά τους θεραπεύουν όλους

Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν μικροοργανισμούς, ενώ τα πρεβιοτικά είναι τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν ενώσεις που έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση βακτηρίων του εντέρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Οι επιστήμονες λένε ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν σε διάφορα ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της διάρροιας που σχετίζεται με τη λήψη ορισμένων αντιβιοτικών και τη μείωση ορισμένων συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Ωστόσο, εκτός από ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά ή τα πρεβιοτικά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία. Φυσικά, αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς οι επιστήμονες διεξάγουν περισσότερες μελέτες. Σήμερα όμως, είναι το μάρκετινγκ που οδηγεί την πώληση προβιοτικών και πρεβιοτικών, χρησιμοποιώντας ασαφείς όρους όπως «υγεία του εντέρου» και «πεπτική υγεία».

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας (NCCIH):

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια προβιοτικά είναι χρήσιμα και ποια όχι. Επίσης, δεν γνωρίζουμε πόσα θα έπρεπε να πάρει κάποιος ή ποιος θα ήταν πιο πιθανό να ωφεληθεί. Ακόμη και για τις συνθήκες που έχουν μελετηθεί περισσότερο, οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να βρουν τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις».

  1. Τα αντιοξειδωτικά παρατείνουν τη ζωή

Η οξείδωση είναι μια χημική αντίδραση που εμφανίζεται ως μέρος πολλών διεργασιών στο ανθρώπινο σώμα και παράγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι εξαιρετικά χημικά αντιδραστικές και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και τα συστατικά τους.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αποτρέπουν την οξείδωση και περιλαμβάνουν βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο και καροτενοειδή, όπως το β-καροτένιο.

Γενικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το NCCIH:

«Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτά τα αποτελέσματα σχετίζονται με την ποσότητα αντιοξειδωτικών στα λαχανικά και τα φρούτα, με άλλα συστατικά αυτών των τροφίμων, με άλλους παράγοντες στη διατροφή των ανθρώπων ή με άλλες επιλογές τρόπου ζωής».

Το NCCIH σημειώνει επίσης ότι μεγάλες μελέτες έχουν εξετάσει εάν τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καταρράκτη, αλλά ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιοξειδωτικά δεν μειώνουν τους κινδύνους ανάπτυξης αυτών των ασθενειών. (Μύρτιλα: Ελιξίριο μακροζωίας – 10 ισχυροί λόγοι να τα τρως)

Για να καταλήξουμε

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η κατανάλωση ποικίλης υγιεινής διατροφής παρέχει στους ανθρώπους επαρκή επίπεδα αυτών. Εκτός από τη βιταμίνη D και το φολικό οξύ, για τους ενήλικες, τα οφέλη των συμπληρωμάτων φαίνεται να είναι ελάχιστα στην καλύτερη περίπτωση.

Μην ξεχνάς ποτέ, ότι σε σοβαρά προβλήματα υγείας ρωτάμε πάντα τον θεράποντα ιατρό μας ακόμα και για μια απλή βιταμίνη!

Βασισμένο σε άρθρο του Medical News Today

#ΖουμεΥγιεινα

Διάβασε ακόμη: Τα “φάρμακα” της φύσης με φρούτα και λαχανικά

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα