Το χαμομήλι είναι ένα από τα αρχαιότερα φαρμακευτικά βότανα που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα. Αποτελεί ένα άκρως δημοφιλές και χρήσιμο βότανο και ουκ ολίγοι είναι οι λόγοι, αφού έχει ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες.
Πού χρησιμοποιείται το χαμομήλι;
Τα αποξηραμένα λουλούδια του χαμομηλιού περιέχουν πολλά τερπενοειδή και φλαβονοειδή που συμβάλλουν στις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα παρασκευάσματα χαμομηλιού χρησιμοποιούνται συνήθως για πολλές ασθένειες του ανθρώπου όπως αλλεργική ρινίτιδα, φλεγμονή, μυϊκούς σπασμούς, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, αϋπνία, έλκη, πληγές, γαστρεντερικές διαταραχές, ρευματικός πόνος και αιμορροΐδες. Τα αιθέρια έλαια του χαμομηλιού χρησιμοποιούνται εκτενώς στα καλλυντικά και την αρωματοθεραπεία. Πολλές διαφορετικές παρασκευές χαμομηλιού έχουν αναπτυχθεί, το πιο δημοφιλές από το οποίο έχει τη μορφή τσαγιού βοτάνων με κατανάλωση περισσότερη από ένα εκατομμύριο φλιτζάνια την ημέρα.
Ποια είναι τα βιοδραστικά συστατικά του χαμομηλιού;
Διαφορετικές κατηγορίες βιοδραστικών συστατικών υπάρχουν στο χαμομήλι, που έχουν απομονωθεί και χρησιμοποιούνται ως φάρμακα και καλλυντικά. Το φυτό περιέχει 0.24% – 1.9% πτητικό έλαιο, που αποτελείται από μια ποικιλία ξεχωριστών ελαίων. Όταν εκτίθεται σε απόσταξη με ατμό, το έλαιο κυμαίνεται σε χρώμα από το ανοιχτό μπλε έως το βαθύ πράσινο όταν είναι φρέσκο, αλλά μεταβάλλεται σε σκούρο κίτρινο χρώμα μετά την αποθήκευση. Παρά το ξεθώριασμα, έλαιο δεν χάνει την ισχύ του. Περίπου 120 δευτερεύοντες μεταβολίτες έχουν αναγνωριστεί στο χαμομήλι, συμπεριλαμβανομένων 28 τερπενοειδών και 36 φλαβονοειδών.
Το τυποποιημένο τσάι του χαμομηλιού και τα φυτικά του εκχυλίσματα, παρασκευάζονται από αποξηραμένα άνθη Matricaria species.Είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae / Compositae και αντιπροσωπεύεται από δύο κοινές ποικιλίες: το γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita) και το ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemelum nobile).
- Το γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita)
Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου που εξάγεται από τα γερμανικά λουλούδια χαμομηλιού είναι τα τερπενοειδή α-δισαβολόλη και οι αζουλένες του οξειδίου που περιλαμβάνουν παράγωγα χαμαζουλένιου και ακετυλενίου. Το Chamazulene και το bisabolol είναι πολύ ασταθή και διατηρούνται καλύτερα σε αλκοολούχα βάμματα.
- Το ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemelum nobile).
Το αιθέριο έλαιο του ρωμαϊκού χαμομηλιού περιέχει λιγότερο chamazulene και αποτελείται κυρίως από εστέρες αγγελικού οξέος και τιγκλικού οξέος. Περιέχει επίσης farnesene και α-pinene. Το ρωμαϊκό χαμομήλι περιέχει έως και 0,6% λακτόνες σεσκιτερπενίου του τύπου germacranolide, κυρίως nobilin και 3-epinobilin.
Ας το δούμε και λίγο επιστημονικά και χημικά…
Τόσο η α-δισαπολόλη, τα οξείδια δισαποβολόλης Α και Β και οι λαμαρίνες χαμαζουλένιου ή αζουλενέσης, φερνεσένιο και σπειρο-αιθέρα quiterpene, γλυκοσίδες, υδροξυκουμαρίνες, φλαβανοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη, πατουτιένη και κερσετίνη), κουμαρίνες (χειρινάση και ουμπελλιφερόνη) θεωρούνται τα κύρια βιοενεργά συστατικά.
Άλλα κύρια συστατικά των λουλουδιών περιλαμβάνουν διάφορες φαινολικές ενώσεις, κυρίως τα φλαβονοειδή απιγενίνη, κβερκετίνη, πατουτιέλλα ως γλυκοζίτες και διάφορα ακετυλιωμένα παράγωγα. Μεταξύ των φλαβονοειδών, η απιγεγκίνη είναι η πιο υποσχόμενη ένωση. Παρουσιάζεται σε πολύ μικρές ποσότητες ως ελεύθερη απιγενίνη, αλλά υπάρχει κυρίως με τη μορφή διαφόρων γλυκοσίδων.
Τα βιοδραστικά συστατικά του χαμομηλιού μπορούν να παράσχουν θεραπευτικά αποτελέσματα. Μάλιστα, πιστεύεται ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον η τόσο μεγάλη δημοτικότητα και χρήση που έχει.
Είναι σκόπιμο η διακριτική και σωστή χρήση των παρασκευασμάτων χαμομηλιού να είναι ασφαλής και να παρέχει θεραπευτικά οφέλη, ωστόσο η αδιάκριτη ή ακατάλληλη χρήση μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιβλαβής.