Μεγάλος ντόρος γίνεται για αυτά τα αντιοξειδωτικά και όχι αδίκως!

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην πρόληψη βλάβης των κυττάρων στο σώμα. Όταν ένα άτομο τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες και από τις δυνητικά επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Όταν οι ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο αίμα ενός ατόμου, μπορούν να δημιουργήσουν οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και πολλών άλλων χρόνιων ασθενειών και προβλημάτων υγείας.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν αντιοξειδωτικά. Εάν τα καταναλώνεις τακτικά, μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στον οργανισμό σου βοηθώντας τη συνολική σου υγεία.

1. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα βρίσκονται την κορυφή της λίστας με τον τίτλο του “βασιλιά των αντιοξειδωτικών”, αφού αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα στο σώμα μας. Δες εδώ 10 λόγους να τρως μύρτιλα.

Θεωρούνται μάλιστα, ελιξίριο μακροζωίας! 

Τα μύρτιλα -και γενικά όλα τα φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων- είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες. Αυτά τα φρούτα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα λόγω της αντιοξειδωτικής τους περιεκτικότητας.

Οι ανθοκυανίνες που εμφανίζονται φυσικά σε βατόμουρα και άλλα φυτικά υλικά, ανήκουν σε μια ομάδα χημικών που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη υψηλών επιπέδων λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή κακής χοληστερόλης, καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου, καθώς και σε νευρολογικές καταστάσεις και στη διαδικασία της γήρανσης.

2. Μαύρη σοκολάτα

Να κι ένα γλυκό που κάνει καλό!

Η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα έχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τη μαύρη σοκολάτα με μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

 • χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
 • μειωμένη φλεγμονή
 • λιγότερες πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση
 • προώθηση της καλής χοληστερόλης

Μια ανασκόπηση 10 μελετών που περιλάμβανε περίπου 300 συμμετέχοντες έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δες εδώ το σχετικό άρθρο για το πόσο υγιεινή είναι η μαύρη σοκολάτα

3. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Μια μελέτη που εξετάζει τη φαρμακευτική χρήση των αγκινάρων με την πάροδο του χρόνου, σημείωσε ότι η κατανάλωση αγκινάρας μπορεί να είναι καλή για την υγεία του εντέρου, του ήπατος και της καρδιάς.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι χημικές ουσίες στις αγκινάρες είχαν αντιοξειδωτική επίδραση στη χοληστερόλη LDL σε εργαστηριακές δοκιμές. Επομένως, η τακτική κατανάλωση αγκινάρων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων σχετικών παθήσεων.

Προσοχή!

Το πώς προετοιμάζεις τις αγκινάρες κάνουν τη διαφορά στα επίπεδα αντιοξειδωτικών τους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ο ατμός αύξησε την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών κατά 15 φορές ενώ ο βρασμός τα αύξησε οκταπλάσια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος είναι ότι ο βρασμός και ο ατμός διαλύουν τα κυτταρικά τοιχώματα, καθιστώντας τα αντιοξειδωτικά πιο προσιτά.

4. Καρύδια πεκάν

Τα καρύδια πεκάν προσφέρουν υψηλά επίπεδα καλών λιπαρών, θερμίδων, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Μια μελέτη έδειξε ότι το σώμα μπορεί να απορροφήσει αντιοξειδωτικά από πεκάν, αυξάνοντας τα επίπεδα στο αίμα και ότι η κατανάλωση ακατέργαστων πεκάν βοηθά στη μείωση των επιπέδων της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης στο αίμα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι αυτά τα καρύδια βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

5. Φράουλες

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και οφείλουν το κόκκινο χρώμα τους στις ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές δυνάμεις.

Οι ανθοκυανίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Οι φράουλές βρίσκονται στη λίστα μου με τα 8 φρούτα που έχουν λίγη ζάχαρη.

6. Κόκκινο λάχανο

Το κόκκινο λάχανο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και K καθώς και πολλά αντιοξειδωτικά.

Το κόκκινο λάχανο, όπως οι φράουλες και τα μύρτιλα (που αναφέραμε πιο πάνω), περιέχει ανθοκυανίνες. Γι’ αυτό τον λόγο, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το πράσινο λάχανο.

Οι ανθοκυανίνες έχουν τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

 • αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
 • αντικαρκινικές ιδιότητες
 • συντήρηση και διαχείριση του διαβήτη
 • έλεγχος βάρους
 • πρόληψη καρδιακών παθήσεων

7. Σμέουρα

Τα σμέουρα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών αντιοξειδωτικών. Περιέχουν επίσης μαγγάνιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα σμέουρα μπορούν να βοηθήσουν στην καταστροφή ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντιοξειδωτικά και ορισμένες άλλες ενώσεις στα σμέουρα, βοήθησαν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, του παχέος εντέρου και του στομάχου σε μια μελέτη.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, οι ερευνητές απέδωσαν περίπου το 50% της καταστροφής των καρκινικών κυττάρων στις αντιοξειδωτικές επιδράσεις του εκχυλίσματος σμέουρου.

8. Φασόλια

Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και διαιτητικών ινών. Σύμφωνα με τις έρευνες, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, που είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού. Δες εδώ 9 λόγοι να τρως φασόλια & Μια συνταγή φασουλοσαλάτας

9. Σταφύλι

Οι ποικιλίες μοβ και κόκκινου σταφυλιού περιέχουν βιταμίνη C, σελήνιο και αντιοξειδωτικά.

Δύο από τα αντιοξειδωτικά που εμφανίζονται στα σταφύλια, συγκεκριμένα η ανθοκυανίνη και η προανθοκυανίνη, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία ενός ατόμου από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.

10. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη είναι δύο από τα αντιοξειδωτικά του που μπορούν να προωθήσουν την υγεία των ματιών. Βοηθούν στην πρόληψη ζημιών από υπεριώδεις ακτίνες (UV) και άλλα επιβλαβή κύματα φωτός.

11. Παντζάρι

Μια ζωή θυμάμαι να ακούω: “φάε παντζάρια κάνουν καλό”!!!

Τα παντζάρια περιέχουν αντιοξειδωτικά που ανήκουν σε μια κατηγορία χρωστικής που ονομάζεται βηταΐνη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και των πεπτικών προβλημάτων.

Τα παντζάρια είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, σιδήρου, φυλλικού οξέος και καλίου.

Χυμός παντζάρι: Τα 6 βασικά οφέλη του στην υγεία μας

12. Κέιλ

Το κέιλ (ή αλλιώς λαχανίδα) είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, C και K και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά.

13. Πορτοκαλί λαχανικά

Αρκετά πορτοκαλί λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και μεγάλες ποσότητες φυτοχημικών που μπορούν να βοηθήσουν στην καρδιακή νόσο και στην πρόληψη του καρκίνου.

 • γλυκοπατάτες
 • καρότα
 • κίτρινη κολοκύθα
 • πορτοκάλι

Οι πληροφορίες των ερευνών είναι από άρθρο του MedicalNewsToday

#ΖουμεΥγιεινα

Δες εδώ για τα σταυρανθή λαχανικά, τα οποία έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των αντικαρκινικών ιδιοτήτων τους.

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα