Από μικρή θυμάμαι τη μάνα μου να λέει:
1. βάλε κάλτσες θα κρυώσεις (δε φορούσα ποτέ)
2. φάε παντζάρια, κάνουν καλό!
Εεε και που λέτε… είπα να κάνω ένα άρθρο για τον χυμό παντζάρι που είναι πολύ δημοφιλής και όντως κάνει καλό!

Ο χυμός παντζάρι προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, λόγω του μοναδικού συνδυασμού βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Τα παντζάρια αποκαλούνται και κόκκινη υπερδύναμη

Ο χυμός παντζάρι γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τώρα που οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τη σχέση του με τη μειωμένη πίεση του αίματος, τη μείωση της φλεγμονής και της βελτιωμένης αθλητικής απόδοσης.

Παίρνουμε τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων των παντζαριών ή του χυμού τους.

1. Καλό και ισορροπημένο προφίλ διατροφής

Τα παντζάρια έχουν ένα εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ που περιλαμβάνει πολλές απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η κατανάλωση του χυμού μπορεί να αποτρέψει τις ανεπάρκειες σε θρεπτικές ουσίες.

Τι περιέχουν τα παντζάρια και ο χυμός τους;

Μια μερίδα χυμού σε ένα μικρό ποτήρι, περιέχει 29 θερμίδες, χωρίς λίπος και τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

 • 0,42 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης
 • 50 g υδατανθράκων
 • 42 g ζάχαρης
 • 0,40 g ίνας

Ο χυμός περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο η έρευνα έχει συνδέσει με την ανάπτυξη του καρκίνου, των φλεγμονωδών καταστάσεων και των καρδιακών παθήσεων. (δες εδώ: 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου)

Τα παντζάρια είναι πλούσια πηγή βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως:

 • φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία του DNA και των κυττάρων
 • βιταμίνη Β-6, η οποία υποστηρίζει τον μεταβολισμό και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • ασβέστιο, ένα βασικό μέταλλο για την ανάπτυξη των οστών και τη δύναμη
 • σίδηρος, το οποίο επιτρέπει στα ερυθροκύτταρα να μεταφέρουν οξυγόνο
 • μαγνήσιο, ένα ανόργανο άλας που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς, των μυών και των νεύρων
 • μαγγάνιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
 • φώσφορος, απαραίτητη θρεπτική ουσία για τα δόντια, τα οστά και την επισκευή των κυττάρων
 • χαλκός, ο οποίος παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, διατηρώντας τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία και υποστηρίζοντας την ανοσολογική λειτουργία
 • ψευδάργυρος, που προάγει την επούλωση πληγών

Τα παντζάρια διεγείρουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα, ελαχιστοποιούν τη φλεγμονή και μειώνουν το οξειδωτικό στρες. Οι χρωστικές (βεταλίνες) που περιέχουν είναι υπεύθυνες για το βαθύ κόκκινο χρώμα τους, ενώ έχουν ελπιδοφόρες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιτοξικές ιδιότητες. Τα νιτρικά άλατα των παντζαριών, αναφέρονται σε μια ομάδα οργανικών ενώσεων που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προάγουν την υγεία της καρδιάς.

2. Βελτίωση της αρτηριακής πίεσης

Πολλές επιστημονικές μελέτες γύρω από τα παντζάρια, μας δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο νιτρικό τους περιεχόμενο.

Τα παντζάρια περιέχουν φυσικά μεγάλες ποσότητες νιτρικών αλάτων, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο. Αυτή η ένωση διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τη συνολική αρτηριακή πίεση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες 70 ml είτε χυμού παντζαριού πλούσιου σε νιτρικά άλατα, είτε χυμού εικονικού φαρμάκου χωρίς νιτρικό άλας. Η αρτηριακή πίεση των ατόμων στην ομάδα δοκιμής μειώθηκε περισσότερο από 5,2 χιλιοστόμετρα υδραργύρου (mm Hg) περισσότερο από εκείνη των ασθενών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου μετά από μόλις 30 λεπτά.

Μια άλλη μελέτη μικρής κλίμακας έδειξε ότι η κατανάλωση 250 ml χυμού κάθε μέρα για 4 εβδομάδες μείωσε την πίεση του αίματος σε άτομα με υπέρταση.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που παίρνουν ήδη φάρμακα για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση μπορεί να μην παρατηρήσουν τα ίδια οφέλη.

3. Μείωση της φλεγμονής

Ο χυμός παντζάρι περιέχει μοναδικές βιοδραστικές ενώσεις – αντιφλεγμονώδη συστατικά – που ονομάζονται βεταλίνες. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2015, οι βεταλίνες αναστέλλουν ειδικές οδούς σηματοδότησης που παίζουν ρόλο στις φλεγμονώδεις ασθένειες.

Μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι μια βεταλίνη που ονομάζεται phenethylamine-betaxanthin, μείωσε τη δραστηριότητα ενός φλεγμονώδους ενζύμου κατά 32%.

4. Πρόληψη της αναιμίας

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ένα ουσιαστικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς σίδηρο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο γύρω από το σώμα.

Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί μερικές φορές να αναπτύξουν μια κατάσταση που ονομάζεται αναιμία από ανεπάρκεια σιδήρου. Η προσθήκη πηγών σιδήρου στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης.

Τα συμπτώματα της αναιμίας από ανεπάρκεια σιδήρου περιλαμβάνουν:

 • κούραση
 • ζάλη
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • πονοκεφάλους
 • γρήγορος καρδιακός παλμός

5. Προστασία του ήπατος

Ο χυμός παντζάρι περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β-6 και σίδηρο. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του ήπατος από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες ενώ παράλληλα ενισχύουν την ικανότητά του να απομακρύνει τοξίνες από το σώμα.

Μια πρόσφατη μελέτη σε μικρές κλίμακες σε αρουραίους με ηπατική βλάβη, διαπίστωσε ότι τα τρωκτικά που έλαβαν εκχύλισμα παντζαριού είχαν ελάχιστη ηπατική βλάβη σε σύγκριση με τους άλλους αρουραίους.

6. Ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης

Ορισμένες ενώσεις στον χυμό παντζάρι, όπως τα νιτρικά και οι βεταλίνες, μπορεί να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις. (δες εδώ: 8+1 βότανα για αθλητές)

Σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του 2017, τα νιτρικά μπορούν να αυξήσουν την αθλητική αποτελεσματικότητα ενός ατόμου αυξάνοντας τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στους μυς.

Μια μελέτη του 2018 εξέτασε τα αποτελέσματα της βεταλίνης σε 28 εκπαιδευμένους άνδρες ποδηλάτες. Οι ποδηλάτες έλαβαν 100 mg είτε ενός συμπυκνωμένου χυμού είτε ενός εικονικού φαρμάκου κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου, η ομάδα χυμού είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην άσκηση και αυξημένη ροή αίματος.

Έχει αναφερθεί από ανθρώπους που πίνουν χυμό παντζάρι, μια κάποια αλλαγή στο χρώμα των ούρων τους. Αυτό συμβαίνει λόγω των χρωστικών ουσιών που έχουν τα παντζάρια. Αυτές οι αλλαγές χρώματος είναι προσωρινές και δεν προκαλούν ανησυχία.

Όποιοι έχουν προβλήματα με την αρτηριακή τους πίεση, θα πρέπει να ενημερώνονται από τον θεράποντα γιατρό τους, αν θέλουν να προσθέσουν συστηματικά τον χυμό παντζάρι στη διατροφή τους.

#ΖουμεΥγιεινα

Πληροφορίες: MedicalNewsToday και PMC-NCBI

Διάβασε ακόμη:

Χυμός ρόδι: 15 ισχυροί λόγοι να τον βάλεις στη διατροφή σου

Χυμός καρότο: Καροτίνη, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C

11 πολύτιμα λαχανικά: Τι περιέχει κάθε φλιτζάνι & Tips για να τα τρως

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα