Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται δύο φορές τον χρόνο: το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου (9 Μαΐου το 2020) και το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου (10 Οκτωβρίου 2020).

Τι σκοπό έχει η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και σκοπό έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πτηνών και των οικοτόπων τους.

Τα πουλιά ως μετανάστες

Δύο φορές τον χρόνο, την άνοιξη και το φθινόπωρο, δισεκατομμύρια πουλιά μετακινούνται σε τεράστιες αποστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μεταναστευτικά πουλιά χρησιμοποιούν τρεις κύριες διαδρομές: Την αφρικανική-ευρασιατική, την ανατολική ασιανοαυστραλιανή και την αμερικανική. Πρωταθλητής στις μετακινήσεις αυτές είναι το χιονογλάρονο, ένα πραγματικά μοναδικό είδος που μεταναστεύει από την Αρκτική στην Ανταρκτική και πάλι πίσω κάθε χρόνο.

Σταυροδρόμι μετανάστευσης η Ελλάδα

Αυτή η Γιορτή των Πουλιών -η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών- σηματοδοτεί την κορύφωση της εαρινής μετανάστευσης, με εκατομμύρια πουλιά να ταξιδεύουν προς τις περιοχές όπου θα περάσουν το καλοκαίρι στη Μεσόγειο και το Βόρειο Ημισφαίριο. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης και για τον λόγο υπάρχει ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, των μεταναστευτικών τους διαδρομών και των βιοτόπων όπου σταθμεύουν για να τραφούν και να ξεκουραστούν, ώστε να συνεχίσουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους.

Γιορτές και Επέτειοι

  • Γιορτάζουν: Ησαΐας, Χριστόφορος, Χριστοφορία.
  • Ημέρα της Ευρώπης (E.E.).

Στις 9 Μαΐου 1950 ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν έδωσε στη δημοσιότητα μία δήλωση, με την οποία καλούσε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους στον άνθρακα και τον χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σημαδιακό αυτό γεγονός για τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου ως Ημέρα της Ευρώπης, με ποικίλες εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των κρατών – μελών της Ε.Ε.

  • Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου (World Fair Trade Day).

Γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δίκαιου Εμπορίου (WFTO), για να τονίσει τις αρχές και τις αξίες του δίκαιου εμπορίου.

Με τον όρο «Δίκαιο Εμπόριο» (Fair Trade) εννοούμε ένα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα, αλλά και μία προσέγγιση στην οικονομία της αγοράς, που στόχο έχει να βοηθήσει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το κίνημα υποστηρίζει την πληρωμή μεγαλύτερης τιμής σε εξαγωγείς, καθώς και υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Εστιάζει ιδιαίτερα στις εξαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες προς τις αναπτυγμένες σε είδη, όπως προϊόντα χειροτεχνίας, καφέ, κακάο, ζάχαρη, τσάι, μπανάνες, μέλι, βαμβάκι, κρασί, φρούτα, σοκολάτα, άνθη και χρυσό.

  • Η Ρωσία και οι άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης γιορτάζουν την «Ημέρα της Νίκης» για το τέλος του «Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου» το 1945, που σηματοδοτήθηκε με την άνευ όρων παράδοση του Βερολίνου στον στρατάρχη Ζούκωφ. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.
  • Οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τα «Μειλίχια», αφιερωμένα στον εξευμενισμό των νεκρών.
  • Η Ρουμανία γιορτάζει την επέτειο της ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τι έγινε σαν σήμερα

1502:

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά από την Ισπανία για τον τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο.

1886:

Τμήματα του Ελληνικού Στρατού, που δυσφορούν για τον «ατιμωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις, εισβάλλουν στην Τουρκία από τα θεσσαλικά σύνορα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα στη νέα κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Το αποτέλεσμα είναι να μην καταφέρουν τίποτα και τρεις ημέρες αργότερα συνάπτεται ανακωχή.

1908:

Μία από τις πιο φρικτές ανθρωποκτονίες που έχουν καταγραφεί στα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά, αποκαλύπτεται στον Πειραιά. Η Μαρία Παπαδάκη τεμαχίζει το νόθο παιδί της κόρης της, ενώ αυτή βρίσκεται στο κρεβάτι του τοκετού, βάζει τα κομμάτια στο τσουκάλι, τα βράζει κι έπειτα τα πετά.

1927:

Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Γιορτές, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

1974:

Ο νεαρός Μπρους Σπρίνγκστιν εμφανίζεται σε συναυλία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ο δημοσιογράφος Τζον Λάντο γράφει στο περιοδικό «Rolling Stone»: «Είδα το μέλλον του ροκ και ονομάζεται Μπρους Σπρίνγκστιν».

1994:

Ο Νέλσον Μαντέλα ανακηρύσσεται ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της σύγχρονης εποχής, έναν άνθρωπο που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του ενέπνευσαν υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

1998:

Η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ κερδίζει την πρώτη θέση στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το «Diva». Το τραγούδι της τρανσέξουαλ τραγουδίστριας προκαλεί την οργή πολλών φανατικών Εβραίων στο Ισραήλ, παρά τη νίκη που σημειώνει.

2000:

Ο Κώστας Καραμανλής διαγράφει από τη Νέα Δημοκρατία τον βουλευτή Γιώργο Καρατζαφέρη. Αφορμή αποτέλεσαν οι σκληρές δηλώσεις του τόσο για τον πρόεδρο της ΝΔ όσο και για τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Άρη Σπηλιωτόπουλο.

2009:

«Φεύγει» ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο άνθρωπος που δίδαξε στους Έλληνες την παράδοση του Καραγκιόζη.

Οι πληροφορίες για τις Ημέρες είναι στο sansimera.gr

Διάβασε ακόμη: Σαν σήμερα 8 Μάιου: Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα