Το μέλι και η ζάχαρη είναι δύο από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα γλυκαντικά. Τόσο το ένα όσο και το άλλο, προσθέτουν γλυκύτητα στα γεύματα, τα ροφήματα, τα γλυκά και τα σνακ. Ωστόσο, έχουν διαφορετικά γούστα, υφές και διατροφικά προφίλ.

Το μέλι θεωρείται συχνά ως η πιο υγιεινή επιλογή

Το μέλι και η ζάχαρη είναι και οι δύο υδατάνθρακες, αποτελούμενοι από τους δύο τύπους ζάχαρης: τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη. Η φρουκτόζη, η οποία βρίσκεται στα γλυκαντικά, μεταβολίζεται από το συκώτι και σχετίζεται με:

  • Λίπος και πάχος
  • Λιπώδη ηπατική νόσο
  • Διαβήτη

Οι αναλογίες γλυκόζης και φρουκτόζης στο μέλι και στη ζάχαρη είναι διαφορετικές:

Τόσο η φρουκτόζη όσο και η γλυκόζη διασπώνται γρήγορα από το σώμα και μεταβολίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • Η ζάχαρη είναι 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη. Είναι υψηλότερη στον γλυκαιμικό δείκτη από το μέλι, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και στην έλλειψη ιχνοστοιχείων.
  • Το μέλι περιέχει 40% φρουκτόζη και 30% γλυκόζη. Το υπόλοιπο αποτελείται από νερό, γύρη και μέταλλα (συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και του καλίου). Αυτά τα πρόσθετα συστατικά ενδέχεται να ευθύνονται για μερικά από τα οφέλη του στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τις μελέτες, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε τις σκούρες ποικιλίες μελιού οι οποίες περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ένζυμα και αντιοξειδωτικά.

Μέλι βελανιδιάς, το θαύμα της ελληνικής φύσης με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά

Τα οφέλη του μελιού

Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα ως γλυκαντικό και φάρμακο. Είναι ένα υγρό που παράγεται από τις μέλισσες και έχει χρώμα από αυτό του άχυρου έως σκούρο καφέ. Οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια και το ανακατεύουν με ένζυμα για να σχηματίσουν μέλι πριν το αποθηκεύσουν σε κυψέλες για να το διατηρήσουν φρέσκο.

1. Έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και λιγότερη επεξεργασία από τη ζάχαρη

Ποικίλλει στη θρεπτική του σύνθεση με βάση την προέλευση του νέκταρ που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Γενικά, περιέχει ίχνη τοπικής γύρης μαζί με άλλες ουσίες, όπως:

  • αμινοξέα
  • αντιοξειδωτικά
  • ένζυμα
  • μέταλλα
  • βιταμίνες

Το ακατέργαστο μέλι είναι επίσης βρώσιμο και περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και ένζυμα από τις παστεριωμένες ποικιλίες.

2. Κατασταλτικό του βήχα

Οι έρευνες δείχνουν ότι το μέλι είναι ένας φυσικός τρόπος για να διευκολυνθεί ο βήχας. Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι τα παιδιά με βρογχίτιδα που έλαβαν σκούρο μέλι παρουσίασαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τα συμπτώματα, από εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Εγώ ξέρω ότι μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα φλιτζάνι με τσάι του βουνού, μου είναι απαραίτητο τον χειμώνα και ειδικά σε συμπτώματα κρυολογήματος και πονόλαιμου.

3. Ανακούφιση από αλλεργίες

Υπάρχουν πολλές αναφορές ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εποχιακών αλλεργικών συμπτωμάτων. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στη γύρη σημύδας, που έλαβαν μέλι γύρης με σημύδα, βίωσαν:

  • μείωση των συμπτωμάτων κατά 60%
  • 70% λιγότερες ημέρες με σοβαρά συμπτώματα
  • δύο φορές περισσότερες ημέρες χωρίς συμπτώματα

Ήταν επίσης σε θέση να μειώσουν την πρόσληψη αντιισταμινικών κατά 50% σε σύγκριση με την άλλη ομάδα ελέγχου. Αυτά τα οφέλη μπορεί να έχουν συνδυαστεί με τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη του μελιού.

4. Τοπική χρήση

Το μέλι έχει παρουσιάσει οφέλη όταν εφαρμόζεται τοπικά, καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες:

Επούλωση πληγών: Η έρευνα δείχνει ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στη φυσική και ασφαλή θεραπεία χρόνιων τραυμάτων, ελκών και εγκαυμάτων.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Το ακατέργαστο μέλι βρέθηκε να βελτιώνει σημαντικά τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία είναι μια φαγούρα και λεπτή κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. Η εβδομαδιαία εφαρμογή του μελιού μείωσε επίσης την απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με την πάθηση και εμπόδισε τις υποτροπές μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη.

Ευκολία στη χώνεψη

Το μέλι είναι φιλικό στο πεπτικό σύστημα. Καθώς οι μέλισσες προσθέτουν ένζυμα στο μέλι, τα σάκχαρα είναι ήδη μερικώς διασπασμένα, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη.

Το ελληνικό μέλι έχει ανεκτίμητη διατροφική αξία, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Όχι στην υπερκατανάλωση

Αυτό ισχύει τόσο για τη ζάχαρη όσο και για το μέλι. Μα φυσικά οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και γρηγορότεροι με τη ζάχαρη.

Αύξηση βάρους: Το μέλι έχοντας τόσα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες, μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος εάν χρησιμοποιηθεί υπερβολικά. Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες, η οποία είναι υψηλότερη από εκείνη της ζάχαρης σε 49 θερμίδες ανά κουτάλι σούπας.

Δεν είναι ασφαλές να δώσετε μέλι σε βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών: Τα βακτηριακά σπόρια του μελιού μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση, μια σπάνια, αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Τα σπόρια που προκαλούν αλλαντίαση στα βρέφη είναι ακίνδυνα σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες.

Μεταβολή στο σάκχαρο του αίματος και κίνδυνος ασθένειας: Το μέλι έχει παρόμοια αποτελέσματα με τη ζάχαρη σε επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για άτομα με διαβήτη και αντίσταση στην ινσουλίνη. Πάρα πολύ μέλι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σακχάρου αίματος και σε υγιείς ανθρώπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο:

  • αύξηση βάρους
  • διαβήτης τύπου 2
  • καρδιακή ασθένεια

Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα λειτουργίας στο συκώτι. Αυτό περιλαμβάνει τη λιπαρότητα του συκωτιού, την κακή διαχείριση της χοληστερόλης και τη τάση για παχυσαρκία.

Και φυσικά, όπως με όλα τα γλυκαντικά, υπάρχει και ο κίνδυνος για τη φθορά των δοντιών. Η τερηδόνα αναπτύσσεται ταχύτερα και σε περισσότερα δόντια, όταν η διατροφή είναι με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους δοντιών.

Αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, συνδέεται με τη λιγότερο υγιή ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε ξανά, η ζάχαρη δεν περιέχει τα ένζυμα του μελιού, έτσι είναι πιο δύσκολη στη χώνεψη.

Διάβασε ακόμη:

Τα πάντα γύρω από το μέλι σύμφωνα με έρευνες

Γιατί ζαχαρώνει το μέλι και πότε το ζαχάρωμα είναι επικίνδυνο

8 φρούτα που έχουν λίγη ζάχαρη – Τips για τη διατροφή σου

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα