Το σωστό πότισμα είναι το μυστικό για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας

Ο τρόπος με τον οποίο ποτίζουμε τα φυτά στις γλάστρες μας απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή και υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες ασθένειες και καταστάσεις. Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε αρκετά λάθη, απλά και μόνο επειδή δε γνωρίζουμε τις βασικές αρχές του ποτίσματος.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το σωστό πότισμα των φυτών στις γλάστρες μας

Υπάρχουν 5 βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας για το σωστό πότισμα:

  • Η συχνότητα
  • Η ποσότητα
  • Η ώρα
  • Η εποχή
  • Η ποιότητα του χώματος

Ποιοι είναι οι τρόποι ποτίσματος

Οι τρόποι ποτίσματος είναι δύο. Η άρδευση με διαβροχή των φυτών από πάνω, που ονομάζεται καταιονισμός και η άρδευση με σταγόνα. Ανεξάρτητα όμως από το σύστημα άρδευσης που χρησιμοποιείται, το σωστό πότισμα προϋποθέτει συχνή και σε μικρές δόσεις εφαρμογή άρδευσης. Ο όγκος χώματος που αντιστοιχεί σε κάθε φυτό, λόγω του περιορισμένου χώρου της γλάστρας, είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις καλλιέργειες στο έδαφος και γι’ αυτό δε μπορεί να συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες νερού.

Το πότισμα με σταγόνες έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων είναι το γεγονός ότι δεν βρέχονται τα φύλλα των φυτών κι έτσι τα προστατεύουμε από μυκητολογικές ασθένειες, δηλαδή από το γνωστό σάπισμα. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες στις γλάστρες μας, οπότε εφαρμόζουμε καταιονισμό. ότι ισχύει βέβαια για τον έναν τρόπο ποτίσματος ισχύει και για τον άλλον.

Κάθε πότε ποτίζουμε τις γλάστρες μας και πόσο νερό ρίχνουμε

Γενικά ισχύει ότι ποτίζουμε τακτικά, αλλά όχι υπερβολικά συχνά. Το χώμα μέσα στη γλάστρα δεν πρέπει να είναι ποτέ ξηρό, ούτε όμως τελείως κορεσμένο με νερό.

Αν τα φυτά δεν ποτίζονται αρκετά συχνά, ο ρυθμός αύξησής τους μειώνεται σημαντικά κι έτσι γίνονται καχεκτικά και αδύναμα. Τα φυτά που υποφέρουν από έλλειψη νερού σχηματίζουν λεπτά και ασθενή στελέχη και μικρά, έντονου πράσινου χρώματος φύλλα.

Επιβλαβές φυσικά είναι και το πολύ συχνό πότισμα. Όταν το χώμα είναι συνεχώς βρεγμένο και κορεσμένο με νερό, το ριζικό σύστημα των φυτών δεν αναπνέει επαρκώς, με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται σιγά σιγά, να χάνει το λευκό του χρώμα και τη συνεκτική του εμφάνιση και να καταστρέφεται. Ειδικά αν στο χώμα μας έχουμε αρκετή κοπριά ή γενικά οργανική ουσία, αυτό συγκρατεί πολύ νερό.

Επιπλέον το υπερβολικό πότισμα οδηγεί σε απότομη και έντονη βλαστική ανάπτυξη των φυτών κάτι που δεν το θέλουμε γιατί οι ιστοί τους αποκτούν υδαρή εμφάνιση, ενώ το πολύ νερό ουσιαστικά ξεπλένει τα θρεπτικά στοιχεία από το κύριο μέρος του φυτού. Φυσικά το πολύ νερό προκαλεί σταδιακά την προσβολή των φυτών από μυκητολογικές και άλλες ασθένειες που ευνοούνται από την υπερβολική υγρασία. Όταν όμως φτάσουμε στο σημείο να παρατηρήσουμε σάπισμα, συνήθως είναι ήδη αργά για το φυτό μας.

Πότε ποτίζουμε

Γενικά ας πούμε ότι απαγορεύεται να ποτίζουμε το μεσημέρι όχι μόνο επειδή έχουμε απώλειες σε νερό, αλλά κι επειδή το μεσημεριανό πότισμα ευνοεί αρκετές ασθένειες. Προτιμούμε το πρωινό ή το βραδινό πότισμα.

Το πότισμα νωρίς το πρωί, όταν δεν έχει πολλή ζέστη και ήλιο, προστατεύει τα φυτά από μυκητολογικές ασθένειες, αν και έχουμε απώλειες σε νερό κι έτσι δεν κάνουμε οικονομία.

Το πότισμα αργά το απόγευμα όταν έχει πέσει ο ήλιος είναι καλύτερο για να κάνουμε εξοικονόμηση νερού και να είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά μας θα συγκρατήσουν τη σωστή ποσότητα νερού, αλλά υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για ανάπτυξη ασθενειών λόγω υγρασίας.

Ποτίζουμε ανάλογα με την εποχή

Φυσικά το καλοκαίρι χρειάζεται να ποτίζουμε πιο συχνά και τον χειμώνα σπάνια. Πιο συχνό πότισμα όμως απαιτείται και όταν έχει αρκετό αέρα, καθώς τα αέρια ρεύματα ξηραίνουν το χώμα. Καλό είναι να έχουμε στο νου μας επίσης ότι τα φυτά όταν βρίσκονται στην εποχή της ανθοφορίας χρειάζονται λιγότερο νερό από ότι όταν είναι σε καρποφορία.

Ποτίζουμε ανάλογα με το χώμα

Αν χρησιμοποιούμε το κατάλληλο χώμα για τις γλάστρες μας, εξασφαλίζουμε την ομαλή κατανομή και συγκράτηση του νερού από αυτό. Ένα πιο αργιλώδες χώμα συγκρατεί περισσότερο νερό από ένα αμμώδες που κάνει καλή αποστράγγιση.

Και φυσικά προσέχουμε πάντα κατά το πότισμα με καταιονισμό να μην βρέχουμε τα φύλλα των φυτών μας και τα ευαίσθητα άνθη τους. Γενικά αν ποτίζουμε με φροντίδα και αγάπη θα είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε το σωστό πότισμα.

Διάβασε ακόμη:

Πως επηρεάζουν το έδαφος και το νερό την ανάπτυξη των φυτών

Πώς επηρεάζει το κλίμα την ανάπτυξη και επιβίωση των φυτών

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα