Κάπου στα πέρατα της γης, υπάρχουν απαγορευμένα μέρη που δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να επισκεφτεί!
Τι μυστήριο κρύβεται πίσω από το καθένα; Έλα να βουτήξουμε στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού…
1. Νησί φιδιών, Βραζιλία
Φοβία με τα φίδια κανείς;
Το Ilha da Queimada Grande της Βραζιλίας, που ονομάζεται Νησί Φιδιών, φιλοξενεί έναν πυκνό πληθυσμό ενός από τα πιο θανατηφόρα φίδια του κόσμου. Το δηλητήριο της χρυσαφένιας οχιάς είναι τόσο δηλητηριώδες που λιώνει την ανθρώπινη σάρκα γύρω από το δάγκωμα και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένα φίδι ανά τετραγωνικό μέτρο σε ορισμένες περιοχές. Για λόγους ασφαλείας, η κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν επιτρέπει τους επισκέπτες εκεί και απαιτείται γιατρός στην ομάδα τυχόν ερευνητικών επισκέψεων.
2. Ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, Κύπρος
Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974, πυροδοτώντας εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων κατοίκων. Όταν οι μάχες έληξαν σε εκεχειρία, τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν τον έλεγχο της «ουδέτερης ζώνης» ενός σημείου στην πρωτεύουσα της χώρας, Λευκωσία. Εκεί, τα τείχη χωρίζουν την τουρκική κοινότητα στο Βορρά (την οποία μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει ως ξεχωριστό κράτος, αλλά καμία άλλη χώρα στον κόσμο ) από την ελληνική κοινότητα στο Νότο. Πίσω από τους τοίχους είναι εγκαταλειμμένα σπίτια και επιχειρήσεις. Ορισμένες “Περιοχές Πολιτικής Χρήσης” επιτρέπουν στους πολίτες, αλλά άλλες περιοχές είναι ανέγγιχτες εδώ και δεκαετίες, όπως τα εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια.
3. Τάφος του Τσιν Σι Χουάνγκ, Κίνα
Κάποιοι αγρότες ανακάλυψαν τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Κιν Σι Χουάνγκ, το 1974, και από τότε οι αρχαιολόγοι έχουν βρει περίπου 2.000 στρατιώτες από πηλό και αναμένουν ότι υπάρχουν 8.000 ακόμη ακάλυπτοι. Παρά την ανασκαφή, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε στους αρχαιολόγους να αγγίζουν τον κεντρικό τάφο με το σώμα του Qin Shi Huang, το οποίο έκλεισε από το 210 π.Χ. Η απόφαση είναι εν μέρει να σεβαστούμε τους νεκρούς, αλλά και από το φόβο ότι η τρέχουσα τεχνολογία δεν θα καταφέρει την ανασκαφή χωρίς να καταστρέψει τα αρχαία αντικείμενα.
4. Τσερνομπίλ, Ουκρανία
Στις 26 Απριλίου 1986, μια έκρηξη κοντά στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας (που ήταν τότε στη Σοβιετική Ένωση) κατέληξε στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Αν και οι αριθμοί θανάτων που προκαλούνται από την ακτινοβολία είναι αδύνατο να προσδιοριστούν, οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο από ακτινοβολία. Πάνω από 30 χρόνια από την καταστροφή, τα έργα καθαρισμού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και ο διευθυντής του εργοστασίου εκτιμά ότι η περιοχή δεν θα είναι κατοικήσιμη για τουλάχιστον 20.000 χρόνια ακόμη!!!
5. Περιοχή 51, Νεβάδα
Ποιος πιστεύει στα ΟΥΦΟ;;;
Η Περιοχή 51 -επίσημα γνωστή ως Λίμνη Γκρουμ ή Αεροδρόμιο Χόμι- είναι απομακρυσμένη μονάδα της Αεροπορικής Βάσης Έντουαρντς. Επίσημα ο πρωταρχικός σκοπός της βάσης είναι απροσδιόριστος, ωστόσο με βάση τα ιστορικά στοιχεία, πιθανόν να υποστηρίζει την εξέλιξη και δοκιμή πειραματικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.
Η έντονη μυστικότητα που περιβάλλει τη βάση, είναι συχνά θέμα για διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και θεάσεις Άγνωστου Ταυτότητας Ιπτάμενων Αντικειμένων (ΑΤΙΑ). Έχει χρησιμοποιηθεί ως εξωγήινη βάση σε πολλές Αμερικανικές τηλεοπτικές εκπομπές και πολλοί Αμερικάνοι υποστηρίζουν αυτή την θεωρία και στην πραγματική τους ζωή. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιστήμονες που πιστεύουν ότι σε εκείνη την βάση η Αμερικανική κυβέρνηση κατασκευάζει αεροσκάφη παρόμοια με ΑΤΙΑ. Παρά το γεγονός ότι η βάση δεν έχει κηρυχθεί ως μυστική, όλες οι έρευνες και τα γεγονότα που αφορούν την περιοχή 51 είναι απόρρητες πληροφορίες.
6. Νησί Βόρειου Sentinel, Ινδία
Στον κόλπο της Βεγγάλης, η φυλή Sentinelese στο νησί Βόρειο Sentinel πιστεύεται ότι υπάρχει για 60.000 χρόνια και είναι μία από τις τελευταίες κοινότητες στον κόσμο που παραμένουν εντελώς απομονωμένες από τις εξωτερικές κοινωνίες. Το 2006, η βάρκα δύο ψαράδων μεταφέρθηκε στα ρηχά του νησιού του Βόρειου Sentinel, όπου οι Sentinelese σκότωσαν το ζευγάρι. Έκτοτε, υπήρξαν και άλλες αναφορές για τη φυλή να ρίχνουν βέλη στα διερχόμενα ελικόπτερα. Η ινδική κυβέρνηση συμφώνησε να μην επιχειρήσει ξανά καμία επαφή μαζί τους.
7. Fort Knox, Κεντάκι
Τα θησαυροφυλάκια του Fort Knox, που φιλοξενούν τα περισσότερα αποθέματα χρυσού στις ΗΠΑ, έχουν θεωρηθεί ως το πιο προστατευμένο μέρος στον πλανήτη. Κανένα άτομο δεν μπορεί να μπει στο θησαυροφυλάκιο. Πρέπει να εισαχθούν πολλοί συνδυασμοί για να αποκτήσουν πρόσβαση και τα διάφορα μέλη του προσωπικού γνωρίζουν μόνο από έναν.
8. Το θησαυροφυλάκιο Σπόρων (Svalbard Seed Vault), Νορβηγία
Το Διεθνές Svalbard Seed Vault (SISV) είναι επίσης γνωστό και ως «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως. Έχει σχεδιαστεί για να διασώσει δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος. Σε αυτό το μέρος, φυλάσσονται περίπου ένα εκατομμύριο σπόροι μεγάλης ποικιλίας φυτών, ώστε, σε περίπτωση που εξαφανιστούν, να μπορούν να ανακτηθούν ξανά.
Ο στόχος είναι να γίνει μια “Κιβωτός του Νώε”, μια τεράστια αποθήκη, που θα περιέχει δείγματα των φυτών, που χρειάζονται για να επανεκκινηθεί η ανθρώπινη ζωή στη Γη, αν υπάρξει μια οικολογική καταστροφή, είτε από φυσικά αίτια ή από ανθρώπινες ενέργειες.
Η αποθήκη των σπόρων έχει κτιστεί στο Longyearbyen, μια μικρή πόλη ορυχείων στο νησί Spitsbergen, που ανήκει στο θαλάσσιο σύμπλεγμα της Νορβηγίας, περίπου 1.000 χιλ. από το Βόρειο Πόλο. Η τοποθεσία επιλέχθηκε για τη σεισμική σταθερότητα του και έσκαψαν στο μόνιμο στρώμα του πάγου του εδάφους ώστε να διευκολυνθεί η συντήρηση των σπόρων.
9. Σπήλαιο Lascaux, Γαλλία
Το σπήλαιο Λασκώ είναι ένα από τα πλέον σημαντικά σπήλαια με παλαιολιθικής εποχής τοιχογραφίες, ιδιαίτερα διακρινόμενες όχι μόνον ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς την αισθητική τους. Έχει αποκληθεί η “Καπέλα Σιξτίνα των τοιχογραφιών”, “Βερσαλίες της Προϊστορίας” και “Γαλλική Αλταμίρα”.
Οι προϊστορικοί πίνακες στο σπήλαιο βρέθηκαν το 1940 και έγινε τουριστικός χώρος μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μονοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή των επισκεπτών άρχισε να καταστρέφει τους πίνακες των σπηλαίων, οι οποίοι τώρα ονομάζονται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το σπήλαιο έκλεισε στο κοινό το 1963. Αντίγραφα άνοιξαν για επιχειρήσεις μετά το κλείσιμο, αλλά επιτρέπονται μόνο οι συντηρητές και οι ερευνητές στα πρωτότυπα.
10. Μυστικά αρχεία του Βατικανού, Πόλη του Βατικανού
Στεγάζονται σε μια προστατευμένη περιοχή του Βατικανού δίπλα στη βιβλιοθήκη του και αποτελούν ιδιοκτησία του εκάστοτε Πάπα. Είναι το κτήριο όπου φυλάσσονται τα κρατικά έγγραφα και η αλληλογραφία σχετικά με την Καθολική Εκκλησία, που χρονολογούνται από τον όγδοο αιώνα. Αιτήσεις για είσοδο γίνονται δεκτές μόνο σε εγκεκριμένους μελετητές με επιστημονικό ενδιαφέρον και με επαρκείς γνώσεις έρευνας σε αρχείο. Προκειμένου να γίνουν δεκτοί, χρειάζονται συστατική επιστολή από ακαδημαϊκό ή ερευνητικό ίδρυμα ή από εμπειρογνώμονα ιστορικό. Δεν γίνονται δεκτοί προπτυχιακοί φοιτητές.
Υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση στο αρχείο, όπου απαγορεύεται η πρόσβαση σε οποιοδήποτε υλικό μετά το 1939, ενώ υπάρχει ένα ολόκληρο τμήμα σχετικά με τις προσωπικές σχέσεις με τους καρδιναλίους στο οποίο απαγορεύεται η πρόσβαση από το 1922 και έπειτα.
11. Το άβατο του Άγιου Όρους, Ελλάδα
Το Άγιο(ν) Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει τις είκοσι Ιερές Μονές, τα εξαρτήματά τους και διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες. Ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» και από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Άβατο για τις γυναίκες: Σύμφωνα με το άρθρο 186 του Κ.Χ.Α.Ο. “η εις την χερσόνησον του Αγίου Όρους είσοδος των θηλέων κατά τα ανέκαθεν κρατούντα απαγορεύεται”. Η απαγόρευση αυτή κυρώνεται και ποινικά με τη διάταξη του άρθρου 43β του Ν.Δ. της 10ης Σεπτεμβρίου 1926 “περί κυρώσεως του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους” και προβλέπει ότι “η παράβασις του άρθρου 186 του Καταστατικού Χάρτου επισύρει την ποινήν φυλακίσεως δύο μηνών μέχρις ενός έτους”.
Ο περιορισμός αυτός έχει την πνευματική του βάση στην παρθενία των μοναχών και την αφιέρωση του Όρους στη Θεοτόκο.
Με πληροφορίες από το Reader’s Digest και τη Βικιπαίδεια
Δες ακόμη: Ισλανδία: Πώς είναι να ζεις με τη φιλοσοφία του “όλα θα πάνε καλά”
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα