Χριστούγεννα παιδί μου, είναι η αγάπη εν δράσει. Κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε φορά που δίνουμε, είναι Χριστούγεννα.

Υπάρχει όμως το πνεύμα των Χριστουγέννων ή είναι δημιούργημα φαντασίας στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες μας;;;

Φυσικά και υπάρχει!

Οι τρεις παραδοσιακές εκδοχές

Το αληθινό φάντασμα

Η πρώτη μορφή για το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ένα πραγματικό φάντασμα. Στο εποχικό κλασικό A Christmas Carol, ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας μίζερος, ακοινώνητος και τσιγκούνης ηλικιωμένος που έχει ξεχάσει όλα του τα συναισθήματα. Έρχεται αντιμέτωπος με τρεις οπτασίες που τον αναγκάζουν να αντιμετωπίσει τους μίζερους τρόπους του και να ανοίξει την καρδιά του. Αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει μέσα του το υποτιθέμενο πνεύμα των Χριστουγέννων (πράξη καλοσύνης και αγάπης), αυτός είναι πραγματικά ο Σκρουτζ:

  • Όταν του ζήτησαν να κάνει μια φιλανθρωπική δωρεά σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, απάντησε πως προτιμά να πεθάνουν κι έτσι να μειωθεί ο περιττός πληθυσμός!

(πολύ κακό.. αλλά θα το μετανιώσει αργότερα)

  • Αρνείται να ανάψει τη φωτιά στο γραφείο του και αφήνει τους υπαλλήλους του να κρυώνουν συνεχώς.
  • Δεν δίνει στους υπαλλήλους του την άδεια για τα Χριστούγεννα και απαιτεί να έρθουν νωρίτερα την επόμενη μέρα για να αντισταθμίσουν τον χαμένο χρόνο. Γιατί -όπως είπε- τα Χριστούγεννα είναι χάσιμο χρόνου!

Όταν ο Σκρουτζ επιστρέφει στο σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων, τον επισκέπτεται το πνεύμα του πρώην συνεργάτη του (ο οποίος έσερνε βαριές αλυσίδες που είναι οι αμαρτίες του) και τον προειδοποιεί για τον ερχομό τριών πνευμάτων.

  1. Το Πνεύμα του παρελθόντος του, θα του θυμίζει την οικογένεια του και τα παιδικά και φτωχά του χρόνια.
  2. Το Πνεύμα του παρόντος του, θα του δείξει πως δεν τον αγαπάει κανείς και είναι ολομόναχος. Και πώς γιορτάζουν παράλληλα τα Χριστούγεννα οι υπόλοιπες οικογένειες.. με μουσική, χορό, φαγητό, παρέα και γέλιο.
  3. Το σκοτεινό και τρομακτικό Πνεύμα του μέλλοντος του, θα του δείξει πως όταν πεθάνει, δεν θα λυπηθεί κανείς για το γεγονός!!!

Το πνεύμα με τα δώρα

Η δεύτερη μορφή για το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ο Άγιος Βασίλης που φέρνει τα δώρα την Πρωτοχρονιά. Όσο καλύτερο παιδί ήσουν τη χρονιά που πέρασε, τόσο καλύτερο το δώρο σου. Ας μην το κρύβουμε… δεν είναι μόνο για τα παιδιά αυτή η μέρα. Και οι μεγάλοι ευχόμαστε και ζητάμε κάτι εκείνες τις ημέρες. Και συνήθως όχι υλικό αγαθό.

Οι άνθρωποι αποζητούν το φως

Η τρίτη μορφή για το πνεύμα των Χριστουγέννων υπάρχει στις χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις. Τα φώτα, τα δέντρα, τα αλεξανδρινά που σηματοδοτούν την έναρξη των Χριστουγέννων στα σπίτια μας, διώχνουν τις εικόνες και το νόημα που συνδέονται με τις ψυχρές μέρες του χειμώνα και το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, στις πιο σκοτεινές μέρες, οι άνθρωποι εύχονται φως

Καθώς οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν και παγώνουν και η γη στέκεται άγονη μέχρι να ξεκινήσει εκ νέου η ανάπτυξη, οι σκέψεις των ανθρώπων στρέφονται στη ζεστασιά, τη ζωή και το φως. Το φως διώχνει το σκοτάδι. Συμβολίζει την ελπίδα, τη γνώση και την ασφάλεια.

Τα φώτα δημιουργούν ένα φάρο για άλλους που είναι έξω στο σκοτάδι και το κρύο. Συνεπάγονται γενναιοδωρία και φιλανθρωπία. Ζεστή καρδιά.

Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως όλες οι εκδοχές του Christmas Spirit που λέμε, συνδέονται με έναν κοινό παράγοντα που δεν είναι άλλος από την αληθινή στοργή, την καλοσύνη, την ανθρωπιά.

Ανθρωπιά! Λέξη βαριά. 

Ο κώδικας της γενναιοδωρίας, της καλοσύνης και της φιλανθρωπίας προς τους άλλους δεν επιβάλλεται από κανέναν άλλον εκτός από εμάς τους ίδιους.

Υπάρχουν μέρη όπου αυτός ο κώδικας είναι ισχυρός, και αυτά τα μέρη (ή άνθρωποι) λέγεται ότι έχουν έντονο χριστουγεννιάτικο πνεύμα. Και υπάρχουν μέρη όπου ισχύει το αντίθετο. Είμαστε το άθροισμα των ατόμων γύρω μας που παράγουν τη συλλογική δύναμη που κυβερνά και οργανώνει την κοινωνική μας δομή. Όταν «πραγματοποιούμε» το πνεύμα των Χριστουγέννων, κάνουμε ορατή αυτή τη συλλογική δύναμη και της δίνουμε δύναμη.

Αυτό είναι φίλοι μου το Πνεύμα των Χριστουγέννων. Είναι το μέσα μας. Είναι η ψυχή μας.

Σας εύχομαι αυτά τα Χριστούγεννα να σας κάνει κάποιος μια τόσο σφιχτή αγκαλιά, που όλα τα σπασμένα μέσα σας να κολλήσουν μια για πάντα!

Δες εδώ γιατί η χριστουγεννιάτικη μουσική μας φέρνει θλίψη;

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα