Η αλήθεια είναι πως όλοι θα θυμούνται πώς τους κάναμε να νιώσουν αυτές τις μέρες. Δεν με πιστεύεις;

Είμαι σίγουρη ότι το πρώτο πράγμα που έκανες μόλις ανακοινώθηκαν οι όροι περιορισμού της κυκλοφορίας, ήταν να βρεις με ποια αφορμή θα καταφέρνεις να βγαίνεις έξω. Όλοι το ίδιο κάναμε, ας μη κρυβόμαστε. Το λες και παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς τις οριακές στιγμές που ζούμε. Παράδοξο ναι. Περίεργο όχι.

Ας πούμε ότι αυτή τη στιγμή ο κανόνας είναι «μένουμε σπίτι». Για όλους;

Υπάρχουν άνθρωποι που κατάφεραν τον προηγούμενο καιρό να ενεργοποιήσουν εσωτερικά κίνητρα και να μείνουν σπίτι επειδή ΠΡΕΠΕΙ. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι όροι και οι άδειες και κυρίως οι εξαιρέσεις είναι αδιάφορες. Κάνουν ήδη αυτό που η ηθική τους επιβάλλει.

Υπάρχουν κι άλλοι που δεν μπορούν να αναπτύξουν εσωτερικά κίνητρα. Θα τους καταλάβεις. Είναι αυτοί που θα εξαντλήσουν με μαεστρία τις εξαιρέσεις του κανόνα. Είναι αυτοί που θα επιδιώξουν όλο αυτό να τους επηρεάσει όσο γίνεται λιγότερο. Είναι αυτοί που θα αφήσουν το βάρος της περίστασης να πέσει σε ξένους ώμους.

Δεν είναι καινούριοι «γείτονες» όλοι αυτοί. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που τους βλέπεις στην καθημερινή τους ζωή να ξοδεύονται δεξιά κι αριστερά, που ξεπλένουν τον χρόνο τους σε αδιάφορες συναναστροφές και επιφανειακές καταστάσεις. Όλοι αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί «έτσι είμαι εγώ» και δεν έχουν μάθει να προσαρμόζονται .
Στο τέλος τέλος είναι οι άνθρωποι που δε θα καταφέρουν να εμπνεύσουν ποτέ κανέναν. Επειδή για να εμπνεύσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο –ακόμα και για να εμπνεύσεις τα παιδιά σου – πρέπει να έχεις εσύ ο ίδιος υψηλές προσωπικές αξίες. Να ξέρεις πρώτα εσύ να γίνεσαι θυσία. Να νιώθεις ευγνωμοσύνη γι’αυτά που έχεις και όχι να γκρινιάζεις για όσα στερείσαι.

Η καραντίνα θα τελειώσει. Θα επιστρέψουμε στις ζωές μας και κάποιοι από εμάς θα έχουμε βγει ηθικά κερδισμένοι, ενώ άλλοι θα μείνουμε αδιαπραγμάτευτα ίδιοι.

Κανένας δε θα θυμάται τι είπαμε και τι κάναμε αυτές τις μέρες. Όλοι όμως θα θυμούνται πώς τους κάναμε να νιώσουν. Αυτές οι στιγμές χρειάζονται μαεστρία υψηλού επιπέδου.

Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να πείσεις το παιδί σου να φάει λαχανικά επειδή είναι υγιεινά και τον πελάτη σου να σε εμπιστευτεί επειδή τον σέβεσαι, σκέψου ποιος κρίκος υπήρξες εσύ σ’αυτή την αλυσίδα

Και μην ξεχνάς ότι ο κόσμος έχει ήδη αλλάξει. Τίποτα δε θα είναι πια ίδιο. Ευτυχώς.

#κατιδικαμου #μενουμεσπιτι

Διάβασε ακόμα: Γιατί πιστεύουμε σε θεωρίες συνωμοσίας

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα