Θα έχεις προσέξει πως τα αρωματικά φυτά σου αποκτούν κάποιες ανθισμένες κορυφές. Γιατί συμβαίνει αυτό και πόσο σημαντικό είναι να τις αφαιρούμε;

Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να φέρεις φρέσκα βότανα στην κουζίνα σου και στο φλιτζάνι σου. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου, αν θέλεις να διατηρείς υγιή τα φυτά σου για να σου παράγουν τα καλύτερα γευστικά φύλλα.

Τι είναι οι ανθισμένες κορυφές στο φυτό;

Στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους τα φυτά βάζουν όλη τη δύναμή τους στην παραγωγή φύλλων και ριζών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φύλλα και η ρίζα θα παράγουν ενέργεια για το φυτό. Αρκετή ενέργεια ώστε να κάνει αυτό που θέλει και που πρέπει: δηλαδή να παράγει άλλα φυτά – είναι ο μόνος λόγος ύπαρξής του. Για να γίνει αυτό, τα περισσότερα φυτά πρέπει να παράγουν σπόρους.

Ο τρόπος με τον οποίο ένα φυτό παράγει σπόρους είναι μέσω των λουλουδιών. Μόλις το φυτό έχει αρκετά φύλλα και ρίζες, θα αρχίσει να παράγει λουλούδια. Μόλις αναπτυχθεί ένα λουλούδι, όλη η ενέργεια του φυτού (που προηγουμένως πήγε στην παραγωγή φύλλων και ριζών) πηγαίνει στο να παράγει ένα λουλούδι και έπειτα σπόρους. Όλη η ενέργεια που είχε διοχετευθεί προηγουμένως στα φύλλα εξαφανίστηκε και εξαιτίας αυτού προκύπτει μια χημική αντίδραση που κάνει τα φύλλα του φυτού πιο πικρά και όχι τόσο νόστιμα όπως ήταν. Επιπλέον, το φυτό θα σταματήσει να παράγει νέα φύλλα.

Κόψε τις ανθισμένες κορυφές αμέσως μόλις τις δεις!

Όταν δεις ένα βότανο να βγάζει λουλούδια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το εγκαταλείψεις. Η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι πολύ απλή. Αφαίρεσε τις ανθισμένες κορυφές. Μόλις αφαιρεθούν τα λουλούδια από το φυτό, θα διοχετεύσει ξανά την ενέργεια του στην παραγωγή φύλλων και τα χημικά σε αυτά τα φύλλα θα επιστρέψουν στα προηγούμενα (και πολύ πιο νόστιμα) επίπεδα.

Το τακτικό τσίμπημα και η συγκομιδή του φυτού, αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους για να αποφύγουν τα φυτά την ανθοφορία και να έχουν την σωστή ανάπτυξη τα φύλλα τους. Επίσης, η διατήρηση των βοτάνων στις ιδανικές συνθήκες θα επιβραδύνει τον χρόνο κατά τον οποίο το φυτό πηγαίνει να παράγει σπόρο. Πολλά βότανα, όταν βρίσκονται σε καταστάσεις που είναι αγχωτικές, όπως η ξηρασία ή η υπερβολική ζέστη, θα επιταχύνουν τη διαδικασία της ανθοφορίας σε μια προσπάθεια να παράγουν σπόρους πριν πεθάνουν. Είναι καλύτερο να αποφύγεις μια τέτοια κατάσταση.

Εάν θυμάσαι λοιπόν, να κόβεις τις ανθισμένες κορυφές των φυτών σου, θα παρατείνεις την ανάπτυξη και την συγκομιδή. Η κοπή των ανθών δε θα βλάψει το φυτό, ενώ αντίθετα θα σε βοηθήσει να εφοδιάσεις τη μαγειρική σου με νόστιμες γεύσεις.