Έγκυος και νέα μαμά στα χρόνια του κορωναϊού

Σήμερα οι Votanistas έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στο άρθρο μας (διαδικτυακά γιατί #ΜενουμεΣπιτι) μία εξαίρετη γυναίκα και γιατρό, η οποία θα μας μιλήσει για όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, σε αυτές τις στιγμές πανδημίας που βιώνει ο πλανήτης.

Από τη Μαιευτήρα Χειρουργό-Γυναικολόγο Αναστασοπούλου Όλγα, MD – πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας, ειδικευθείσα στο Γ.Ν.Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Είσαι έγκυος ή μόλις έφερες στο κόσμο το μωράκι σου;

Σίγουρα είναι μια υπέροχη περίοδος της ζωής σου αλλά με πολλές ερωτήσεις που δημιουργούνται καθημερινά και ξαφνικά, ήρθε και αυτός ο SARS-CoV-2 να προσθέσει και άλλες. Ας δώσουμε, λοιπόν, μερικές απαντήσεις για να ηρεμήσεις λιγάκι!

Τι είναι αυτός ο ιός;

O νέος αυτός κορωναϊος αποτελεί ένα στέλεχος που μέχρι τώρα δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο. Δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό (βήχας, φτέρνισμα, καταρροή) και με την επαφή με δυνητικώς μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια άγγιγμα μύτης, οφθαλμών και στόματος, αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για πόσο επιβιώνει ο ιός σε κάθε επιφάνεια.

Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα του ιού σε μία έγκυο γυναίκα;

Είναι τα ίδια με όλους, δηλαδή πυρετός, πονόλαιμος, βήχας, ρινική συμφόρηση, δύσπνοια, καταβολή, μυαλγία, αρθραλγία, διάρροια, κεφαλαλγία, θωρακαλγία.

Κινδυνεύεις περισσότερο τώρα που είσαι έγκυος;

Ως έγκυος ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα σου δημιουργούν μια προδιάθεση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού από ιούς και όχι μόνο, γιατί το ανοσοποιητικό σου σύστημα έχει εξασθενήσει για να δεχθεί το έμβρυο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αν νοσήσεις θα παρουσιάσεις βαρύτερη συμπτωματολογία από τους υπόλοιπους.

Έτσι και αλλιώς πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου!

Μπορεί ο ιός να δημιουργήσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη σου;

Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα αλλά φαίνεται πως δεν αυξάνει την πιθανότητα αποβολής ή μετάδοσης του στο έμβρυο ακόμα και κατά τη διάρκεια του τοκετού (κάθετη μετάδοση). Ο πρόωρος τοκετός, όμως, είναι ίσως μία από τις επιπλοκές στα πλαίσια μιας αναπνευστικής λοίμωξης με υψηλό πυρετό.

Τι θα γίνει με τα προγραμματισμένα ραντεβού στο γιατρό;

Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σου οπότε θα συνεχίσεις να τηρείς ευλαβικά τα ραντεβού σου παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Η επικοινωνία με το γιατρό σου ειδικά αν εκδηλώσεις ύποπτα συμπτώματα είναι απαραίτητη.

Μπορείς να γεννήσεις φυσιολογικά;

Προς το παρόν η νόσος δεν θεωρείται ένδειξη καισαρικής τομής αλλά αυτή η απόφαση πρέπει να εξατομικεύεται σε κάθε γυναίκα.

Ο σύντροφος/σύζυγος σου μπορεί να είναι μαζί σου στον τοκετό;

Φυσικά,εκτός αν εκδηλώσεις συμπτώματα ή αν νοσείς. Θα υπάρχει, όμως, περιορισμός στις επισκέψεις των συγγενών σου.

Μπορείς να θηλάσεις;

Ναι, αφού μέχρι τώρα φαίνεται πως ο ιός δε μεταδίδεται με το μητρικό γάλα (δεν ανιχνεύτηκε στο πρωτόγαλα). Αν έχεις ύποπτα συμπτώματα ή νοσείς εξαρτάται από σένα. Σε ήπια συμπτωματολογία θα πρέπει να πλένεις σχολαστικά τα χέρια σου πριν ταΐσεις το μωρό και να φοράς μάσκα, να μη βήχεις κοντά του και αν αντλείς το γάλα να γίνεται καλός καθαρισμός των μερών του θηλάστρου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχεις περιορισμένη επαφή δυστυχώς. (διαφορετικά δωμάτια, τάισμα από υγιές άτομο-στην Κίνα κάποιες γυναίκες ήρθαν σε επαφή με το μωρό 14 μέρες μετά τον τοκετό).

Πώς να προστατευτείς;

Θα περιορίσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κράτους τις μετακινήσεις σου και τις επαφές σου με τους άλλους ανθρώπους.Θα αποφεύγεις το συνωστισμό. Θα πλένεις συχνά και σχολαστικά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό διάλυμα. Θα αποφεύγεις να αγγίζεις το πρόσωπό σου. Αν είναι εφικτό θα δουλεύεις από το σπίτι.

Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος που σου προκαλεί όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση;

Είναι φυσιολογικό να αγχώνεσαι περισσότερο τώρα και είναι πολύ δύσκολο σε μία τόσο όμορφη περίοδο της ζωής σου να είσαι μακριά από τους δικούς σου. Η στήριξη από τους δικούς σου είναι όντως πολύτιμη αλλά δεν πρέπει να εστιάσεις σε αυτό. Το τηλέφωνο και οι βιντεοκλήσεις, ας γίνουν μέρος της νέας καθημερινότητας σου και σίγουρα θα υπάρχουν πολλά πράγματα στο σπίτι για να ασχοληθείς όπως να προετοιμάσεις τη βαλίτσα σου, το δωμάτιο του μωρού, να διαβάσεις, να ακούσεις μουσική, να μαγειρέψεις, να ασκηθείς ήπια, να παίξεις παιχνίδια, να δεις ταινίες και σειρές. Μην ξεχνάς να τρέφεσαι σωστά και να φροντίζεις τον εαυτό σου και τον σύντροφό σου.

Ξέρω πως νιώθεις, αλήθεια!

Ξέρω πως αυτή τη μοναδική περίοδο της ζωής σου, την περίμενες διαφορετική αλλά πρέπει το μωράκι σου να νιώθει πως είσαι ήρεμη και χαρούμενη. Η αγάπη και η φροντίδα του συντρόφου σου και της οικογένειας σου άλλωστε δεν έχει όρια και κανένας ιός δε μπορεί να σας χωρίσει και να εμποδίσει να γιορτάσετε έστω και έτσι τον ερχομό του μωρού σας.

Τέλος , σκέψου την ιστορία που θα ακούει αφού γεννηθεί ο μικρός ερωτάς σου στα χρονια του κορωναϊου!

Πηγές: Ελληνική εταιρεία μαιευτικού και γυναικολογικού επείγοντος (HSOGE), ΕΟΔΥ, Βασιλικό κολέγιο μαιευτήρων γυναικολόγων (RCOG), American College of obstetricians and gynecologists, Society of maternal fetal medicine

Διάβασε ακόμη:

Ο εαυτός σου, με σένα στην απομόνωση – Δεν έγινες “ξαφνικά” ευαίσθητος

Γιατί πιστεύουμε σε θεωρίες συνωμοσίας

Προηγείται η ζωή ή η ελευθερία μέσα στην πανδημία;

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα