Πριν από το 2015, μόνο επτά γυναίκες είχαν ανακηρυχθεί “Πρόσωπο της Χρονιάς”.

Το αμερικανικό περιοδικό TIME για 72 χρόνια δημοσιεύει στήλη για τον “Άνδρα της Χρονιάς”. Πάντα ήταν κάποιος Πρόεδρος, πρωθυπουργός ή μεγιστάνας.

Οι γυναίκες ανεβαίνουν στη σκηνή

Το 1999, ο Άνδρας της Χρονιάς έδωσε τη θέση του στο Πρόσωπο της Χρονιάς. Αν και ο τίτλος άλλαξε, συχνά η επιλογή ήταν ίδια. Με αυτό το project των 100 Γυναικών της Χρονιάς, «ανεβαίνουν στη σκηνή» και οι  γυναίκες που άσκησαν επιρροή αλλά συχνά υπερκαλύφθηκαν.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται και οι γυναίκες που βρέθηκαν σε θέσεις, τις οποίες συχνά κατείχαν άνδρες, όπως οι ηγέτιδες του κόσμου, Γκόλντα Μέιρ (πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ) και Κορασόν Ακίνο (η πρώτη πρόεδρος γυναίκα της Ασίας με τις Φιλιππίνες), αλλά και εκείνες που επηρέασαν τον κόσμο μέσα από τον ακτιβισμό ή τον πολιτισμό.

Όπως γράφει η πρώην αρχισυντάκτρια του TIME, Νάνσι Γκιμπς, αυτό το project είναι μία άσκηση για να δούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες άσκησαν δύναμη μέσα από μία συστημική ανισότητα.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;

«Οι γυναίκες ασκούσαν ήρεμη δύναμη πολύ πριν αυτή οριστεί ως ιδέα» γράφει η Γκιμπς. «Για να αναγνωρίσει κάποιος αυτές τις γυναίκες, δημιουργήσαμε 89 νέα εξώφυλλα του TIME, αρκετά από τα οποία είναι δημιουργίες πολλά υποσχόμενων καλλιτεχνών.

Έχουμε αφήσει ανέγγιχτα τα 11 εξώφυλλα των γυναικών που κέρδισαν τον τίτλο του Προσώπου της Χρονιάς.Οι 100 επιλογές αυτού του project είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης διαδικασίας που ξεκίνησε με περισσότερες από 600 υποψηφιότητες, από το προσωπικό μας.

Κατά τη διαδικασία αυτή προέκυψαν αρκετά ερωτήματα: «Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;» «Πώς η κοινωνία απέτυχε να αναγνωρίσει την προσφορά των γυναικών;». Μία απάντηση έδωσε η φεμινίστρια Gloria Steinem, επιλογή μας για το έτος 1970, και από την οποία ζητήσαμε να αναμοχλεύσει ένα κείμενό της που είχε γράψει για το TIME εκείνη τη χρονιά με τίτλο «Πώς θα ήταν αν οι γυναίκες κέρδιζαν; Μία σπάνια ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς τα 50 χρόνια αλλαγών».

Δες εδώ τη λίστα με όλες τις σημαντικές γυναίκες του 21ου αιώνα, ξεκινώντας το μέτρημα από το 1920. Όπως θα δεις, δε λείπουν η Άγκελα Μέρκελ, η Μισέλ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, η Σερένα Ουίλιαμς, η Όπρα Γουίνφρει, η Μπιγιονσέ και η Νάνσι Πελόζι.

Πηγή: HUFFPOST, TIME

Διάβασε ακόμη: Ξέρω γυναίκες. Ξέρεις κι εσύ γυναίκες

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα