Η φύτευση φυτών και βοτάνων σε γλάστρες έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος εύκολης και άνετης φροντίδας των λουλουδιών και άλλων φυτών. Οι γλάστρες φαίνονται υπέροχες το καλοκαίρι και όντως είναι.

Ωστόσο υπάρχουν μερικά βήματα που πρέπει να κάνεις το φθινόπωρο για να βεβαιωθείς ότι οι γλάστρες σου θα επιβιώσουν το χειμώνα και θα είναι έτοιμες για φύτευση την επόμενη άνοιξη.

  1. Το φθινόπωρο καθάρισε τις γλάστρες σου

Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα βοηθήσεις άθελα σου τις ασθένειες και τα παράσιτα να επιβιώσουν τον χειμώνα. Ξεκίνησε αδειάζοντας τη γλάστρα.

  1. Βγάλε τη βλάστηση

Αφαίρεσε τη νεκρή βλάστηση και εάν το φυτό που βρισκόταν στη γλάστρα δεν είχε κανένα πρόβλημα ασθένειας, βγάλε τη βλάστηση για κομπόστ. Αντίθετα, αν το φυτό ήταν άρρωστο, πέταξε την.

  1. Μην κρατάς το χώμα

Μπορείς να κάνεις κομπόστ το χώμα που υπήρχε στη γλάστρα. Ωστόσο, μη χρησιμοποιήσεις ξανά το έδαφος. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους δεν είναι πραγματικά χώμα, αλλά κυρίως οργανικό υλικό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτό το οργανικό υλικό θα έχει αρχίσει να διασπάται και θα χάσει τα θρεπτικά συστατικά του. Είναι καλύτερα να ξεκινάς κάθε χρόνο με φρέσκο γόνιμο έδαφος.

  1. Πλύνε τη γλάστρα

Μόλις η γλάστρα είναι άδεια, πλύνε τη με ζεστό νερό, σαπούνι και λίγη χλωρίνη. Το σαπούνι και η χλωρίνη θα αφαιρέσουν και θα σκοτώσουν τυχόν προβλήματα, όπως τα σκουλήκια και τους μύκητες που μπορεί ακόμα να κρέμονται πάνω στα δοχεία.

Αποθήκευση πλαστικής γλάστρας για τον χειμώνα

Μόλις οι πλαστικές γλάστρες είναι πλυμένες και στεγνές, μπορούν να αποθηκευτούν. Οι πλαστικές γλάστρες αποθηκεύονται και διατηρούνται μια χαρά σε εξωτερικό χώρο, καθώς μπορούν να αντέξουν τις αλλαγές θερμοκρασίας χωρίς να καταστραφούν. Θα ήταν βοηθητικό να τις καλύψεις. Ο ήλιος του χειμώνα μπορεί να γίνει σκληρός στο πλαστικό και να ξεθωριάσει το χρώμα της γλάστρας.

Αποθήκευση αργιλικής/πήλινης γλάστρας για τον χειμώνα

Οι αργιλικές/πήλινες γλάστρες δε διατηρούνται καλά σε εξωτερικό χώρο. Επειδή διατηρούν κάποια υγρασία, είναι επιρρεπείς σε ρωγμές. Η υγρασία θα τις παγώσει και θα επεκταθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι καλύτερο να τις βάλεις σε εσωτερικούς χώρους, ίσως σε ένα υπόγειο ή σε ένα προσαρτημένο γκαράζ.

Οι πήλινες γλάστρες μπορούν να αποθηκευτούν οπουδήποτε, όπου οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν σε συνθήκες παγετού. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να τις τυλίξεις με εφημερίδα ή με κάποιο άλλο περιτύλιγμα για να αποφύγεις τα σπασίματα και τα ραγίσματα.

Αποθήκευση κεραμικής γλάστρας για τον χειμώνα

Ομοίως με τις πήλινες γλάστρες, οι κεραμικές θέλουν εσωτερικό χώρο ώστε να διατηρηθούν καλά για τον χειμώνα. Ενώ η επίστρωση σε κεραμικά δοχεία διατηρεί την υγρασία στο μεγαλύτερο μέρος της, μικρές ρωγμές και κομματάκια θα εξακολουθούν να επιτρέπουν κάποιες εισόδους. Η υγρασία θα τις παγώσει και θα προκληθούν μεγαλύτερες ρωγμές. Είναι και πάλι μια καλή ιδέα να τις τυλίξεις για να αποφύγεις τυχόν σπασίματα και ρωγμές.

Πώς να μεγαλώσεις βότανα σε εσωτερικό χώρο

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα