Αν νομίζεις ότι η φύση κοιμάται ή παύει κατά τη διάρκεια του χειμώνα… κάνεις μέγα λάθος! 6 λουλούδια του χειμώνα βρίσκονται εδώ, για να σου αλλάξουν τη γνώμη.

Εντάξει δε λέω, ο χειμώνας είναι δύσκολή περίοδος λόγω καιρικών συνθηκών. Πολλά φυτά δεν είναι ανθεκτικά. Τα περισσότερα καλλωπιστικά φυτά εμφανίζουν τα πανέμορφα, χρωματιστά και μυρωδικά λουλούδια τους από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Ωστόσο, υπάρχουν τα λουλούδια του χειμώνα που είναι εξίσου υπέροχα τόσο για τον κήπο σου, όσο και για τη γλάστρα στο μπαλκόνι.

6 όμορφα λουλούδια του χειμώνα

Πρίμουλα

6 όμορφα λουλούδια του χειμώνα & tips για το καθένα

“Καλύτερα πρώτη τον χειμώνα, παρά δεύτερη την άνοιξη”

Έτσι σκέφτηκε η όμορφη πρίμουλα και σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα, καθώς είναι το πρώτο λουλουδάκι που ανθίζει. Έχει διάφορες χρωματικές ποικιλίες όπως: ροζ, κίτρινα, μπλε, πορτοκαλί, άσπρα, μωβ, κόκκινα ή και δίχρωμα άνθη.

Tip

Ευδοκιμεί σε υγρό περιβάλλον και δεν αγαπάει ιδιαίτερα τα ηλιόλουστα σημεία, από τα οποία θέλει να προστατεύεται.

Χειμωνανθός

Ο χωρισμός θυμήσου είναι χειμωνανθός…

Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα και του χωρισμού

Ο χειμωνανθός είναι το λουλούδι του χειμώνα και του χωρισμού και… “τραγουδιέται”. Είναι κίτρινος, θυμίζει αστέρι και έχει μια κόκκινη καρδιά στο κέντρο. Επέλεξε μία ηλιόλουστη θέση, σε αρκετά γόνιμο έδαφος (γιατί χρειάζεται θρεπτικά συστατικά) και καλή αποστράγγιση.

Tip

Το καλό πότισμα το καλοκαίρι θα έχει σαν αποτέλεσμα να μας δίνει πολλά άνθη το χειμώνα.

Πανσές

6 όμορφα λουλούδια του χειμώνα & tips για το καθένα

Ο φανταχτερός πανσές είναι ο αρχηγός του χειμωνιάτικου κήπου!

Αν ψάχνεις να βρεις ένα φυτό που θα σου δημιουργήσει ένα χρωματιστό θέαμα σαν ουράνιο τόξο, τότε ο πανσές είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι αγαπημένο λουλούδι με αμέτρητα χρώματα, μικρό και μεγάλο μέγεθος και μπορεί να φυτευτεί σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες. Ο πανσές είναι ανθεκτικός στις καιρικές συνθήκες του χειμώνα και σε ασθένειες και χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Επέλεξε θέση με ήλιο.

Tip:

Φύτεψε τους πανσέδες κοντά τον έναν με τον άλλον και σε διαφορετικά χρώματα, ώστε να δημιουργήσεις μια παλέτα χρωμάτων που θα ζωντανεύει τον κήπο ή το μπαλκόνι σου.

Κυκλάμινο

6 όμορφα λουλούδια του χειμώνα & tips για το καθένα

Το κυκλάμινο είναι ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο λουλούδι με ροζ, μωβ, κόκκινα, λευκά ή δίχρωμα άνθη. Του αρέσει η υγρασία και όχι ο ήλιος. Φύτεψε το σε σκιερό ή ημισκιερό μέρος και προστάτευσε το από ανέμους και έντονη ηλιοφάνεια. Κράτησε το καθαρό από σάπια φύλλα και άνθη, ώστε να μην έχει προβλήματα με μύκητες.

Tip

Γίνεται και ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου, σε φωτεινό και αεριζόμενο σημείο, μακριά από σώματα θέρμανσης.

Αμαρυλλίδα

6 όμορφα λουλούδια του χειμώνα & tips για το καθένα

Η αμαρυλλίδα φυτεύεται το φθινόπωρο και χαρίζει κίτρινα, πορτοκαλί, κόκκινα και δίχρωμα άνθη. Ζητάει ζεστό και ηλιόλουστο σημείο, προφυλαγμένο από ανέμους και με καλή αποστράγγιση.

Tip

Κατά τη φύτευση, ένα μικρό μέρος του βολβού της αμαρυλλίδας θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από το χώμα.

Χρυσάνθεμο

6 όμορφα λουλούδια του χειμώνα & tips για το καθένα

Το χρυσάνθεμο ή αλλιώς αγιοδημητριάτικο είναι ένα αγαπημένο φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο φουντωτό λουλούδι, με όμορφα άνθη που μοιάζουν με αυτά της μαργαρίτας. Οι χαμηλές ποικιλίες του λουλουδιού με μεγάλα άνθη, είναι ιδανικές για γλάστρες και ζαρντινιέρες. Αντίθετα, οι πιο ψηλές ποικιλίες με μικρά και πολλά άνθη, είναι ιδανικές για τον κήπο.

Tip

Μη πετάξεις το φυτό σου αν σταματήσει να ανθίζει και ξεραθούν όλα τα λουλούδια του. Κλάδεψε το χαμηλά και αυτό θα ξαναβγάλει φύλλα και θα ανθίσει και πάλι.

Να θυμάσαι ότι τα λουλούδια του χειμώνα έχουν πιο εύκολη φροντίδα. Χρειάζονται λιγότερο πότισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές και ειδικά αν βρίσκονται σε βροχερά κλίματα. Επιπλέον, διακόπτουμε τη λίπανση τους, γιατί μπαίνουν σε κατάσταση ληθάργου ή γιατί αδυνατούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά μέσω του ριζικού τους συστήματος.

Δοκίμασε να φτιάξεις έναν κήπο με ανακυκλώσιμα υλικά… το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει!

Διάβασε ακόμη: Η παγωμένη φύση είναι μαγική

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα