Εσύ προσαρμόζεις τον τρόπο ζωής σου ανάλογα με τις εποχές;

Μια βασική αρχή της βοτανοθεραπείας, αλλά και απλή προσταγή της φύσης είναι να ζούμε ανάλογα με τις εποχές.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι καθώς αλλάζουν οι εποχές, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, τα βότανα που χρησιμοποιούμε και γενικότερα όλος ο τρόπος ζωής μας θα πρέπει να αλλάζουν επίσης. Στόχος είναι να βρισκόμαστε πάντα σε ισορροπία με τη φύση.

Η αλήθεια είναι ότι δε σου λέω τίποτα καινούριο και φυσικά δε σου δίνω κάποια μαγική συνταγή. Οι περισσότεροι από εμάς όντως προσαρμοζόμαστε στις εποχές υποσυνείδητα. Πχ έχουμε όρεξη για καρπούζι και παγωμένη λεμονάδα μόνο τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και λαχταράμε τα ζεστά ροφήματα και τα φυλλώδη λαχανικά τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ο τεχνητός τρόπος ζωής μας ωστόσο, κάνει αυτή την προσαρμογή στις εποχές πιο δύσκολη.

Βοήθησε τον οργανισμό σου να προσαρμοστεί στον χειμώνα

Ο χειμώνας είναι η εποχή της ξεκούρασης και της θρέψης. Είναι η εποχή που πρέπει να γεμίσουμε τις μπαταρίες του οργανισμού μας με ενέργεια για να προετοιμαστούμε για τους μήνες της άνοιξης, οπότε και αυξάνεται η δραστηριότητα του οργανισμού.

Τον χειμώνα λοιπόν πρέπει:
  • Να κοιμόμαστε περισσότερο
  • Να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε ενδοσκόπηση. Το διάβασμα, η συζήτηση με φίλους που μας στηρίζουν συναισθηματικά και ψυχολογικά, η ψυχοθεραπεία, αλλά ακόμα και ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση
  • Να καταναλώνουμε τροφές ζεστές και θρεπτικές

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Στο διαδίκτυο θα δεις τώρα τον Ιανουάριο να κυκλοφορούν πολλές δίαιτες αποτοξίνωσης που στόχο έχουν να μας επαναφέρουν στα κιλά μας ή απλά στις φυσιολογικές μας διατροφικές συνήθειες. Φυσικό επακόλουθο της εορταστικής περιόδου όλες αυτές οι δίαιτες, που τελικά γίνονται «της μόδας», θα μου πεις.

Είναι όμως καλό να ακολουθούμε τέτοιες δίαιτες αποτοξίνωσης;

Εξαρτάται!

Πολλές από αυτές τις δίαιτες περιλαμβάνουν ωμές τροφές, όπως σαλάτες – ή ακόμα χειρότερα χυμούς – εντατική γυμναστική και κρύα ροφήματα βοτάνων ή ακόμα χειρότερα συμπληρωμάτων διατροφής.

Αυτές οι πρακτικές όμως, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει ο οργανισμός μας τώρα τον χειμώνα, οπότε χρειάζεται προσοχή και σωστή ενημέρωση.

Βέβαια, δε θέλω να σου χαλάσω τις new year resolutions σου!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενισχύσεις την υγεία σου και να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες τώρα τον χειμώνα.

Απλά πρέπει να το κάνεις με τον σωστό τρόπο, χωρίς να πιστεύεις και να ακολουθείς μαγικές δραστικές συνταγές και – το ακόμα σημαντικότερο – δίαιτες.

Τον επόμενο καιρό θα πούμε πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε…μείνε συντονισμένος.

#Καλλιεργούμε_Συνήθειες

Διάβασε ακόμη: 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα