Κατά καιρούς, έχουν γραφτεί πολλά βιβλία και άρθρα με βασικό ερώτημα στο κέντρο το «Ποιοι είναι οι δημιουργικοί άνθρωποι; Γιατί διαφέρουν; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Γεννήθηκαν ή έγιναν;».

Θαρρώ πως τους καταλαβαίνεις εύκολα ότι διαφέρουν. Μα δεν τους νιώθεις εύκολα, αντιθέτως τους παρεξηγείς πολλές φορές. Αλλά… τους παρατηρείς!

Στο τέλος του άρθρου, θα έχουμε βρει με μία μόνο λέξη να περιγράψουμε τον δημιουργικό άνθρωπο…

Τελικά όμως, ποιοι άνθρωποι είναι δημιουργικοί;

Οι δημιουργικοί άνθρωποι:

1. Έχουν ανήσυχο πνεύμα

Δεν το έβαλα τυχαία πρώτο στη λίστα μου!

Έναν δημιουργικό άνθρωπο μην προσπαθήσεις να τον εγκλωβίσεις ποτέ. Θα βρίσκει πάντα –πάντα σου λέω- τον τρόπο να ξεφεύγει το μυαλό του και να ταξιδεύει εκεί που εκείνος θέλει. Αυτοί οι άνθρωποι δε μπαίνουν σε καλούπια. Είναι ευφυείς. Δεν τους διαχειρίζεσαι εύκολα, επιλέγουν αυτοί πότε και πού θα ησυχάσει ο νους τους… για λίγο!

2. Ονειρεύονται πολύ

Μέρος της ανησυχίας τους είναι τα όνειρα

Τα όνειρα δεν είναι όλα φτιαγμένα για να πραγματοποιούνται. Τα όνειρα είναι εδώ για να μας δίνουν έναν πολύ καλό λόγο να ζούμε και να συνεχίζουμε παρόλα τα στραβά που βγήκαν στον δρόμο μας.

Είναι πώς να στο πω; Μια κινητήριος δύναμη… κάτι σαν τον έρωτα, μιας και έρωτας+όνειρα πάνε μαζί. Όταν είσαι ερωτευμένος, ονειρεύεσαι… και αντιστρόφως ανάλογα όταν ονειρεύεσαι, ερωτεύεσαι τη ζωή.

3. Μισούν τους κανόνες

Ναι, δεν υπακούουν σε κανόνες. Είναι αντισυμβατικοί. Θα υπακούσουν μόνο σε ό, τι συμφωνούν. Όταν θα δείξουν ανυπακοή, δέχονται τις συνέπειες με ήθος και σθένος.

4. Βαριούνται εύκολα

Θέλουν εναλλαγές στην καθημερινότητα και τη ζωή τους. Συχνά θα τους δεις να βαριούνται ακόμη και να καθίσουν στο ίδιο μέρος, στο ίδιο μαγαζί. Δεν αντέχουν να μένουν στάσιμοι, ούτε και να επαναλαμβάνουν μηχανικά καταστάσεις – γι’ αυτό και δεν αντέχουν εύκολα τη συναναστροφή με ανθρώπους που κάνουν κάθε μέρα το ίδιο και το ίδιο. Δεν είναι προβλέψιμοι, δεν ακολουθούν προγράμματα.

5. Ρισκάρουν

Οι δημιουργικοί άνθρωποι δεν φοβούνται να αποτύχουν σε κάτι. Προτιμούν να πούνε «ναι» σε μια πρόκληση που τους αρέσει και να γνωρίσουν την πλευρά της. Και ας γυρίσουν πίσω με μια ακόμη αποτυχία.

Έλεγα πάντα κάτι στη ζωή μου το οποίο και υιοθέτησα, «ένας αθλητής, ένας μάχιμος έχει μάθει και να χάνει»

6. Κάνουν πολλά λάθη

Δε φοβούνται ούτε λάθη να κάνουν. Είναι γι’ αυτούς κάτι απόλυτα φυσιολογικό και οικείο το λάθος. Ζούνε καλύτερα κάνοντας λάθος –πολλές φορές συνειδητά- παρά να ζήσουν με ένα “αν”… “αν το έκανα τι θα γινόταν;” ΟΧΙ. Αυτοί θα το κάνουν για να δούνε τι θα γίνει!

Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Οτιδήποτε κάνεις, κρύβει ποσοστό λάθους. Έχω τοποθετήσει τη γνώμη μου για τα λάθη: Το λάθος που θέλεις να κάνεις, κάνε το καλά και πολύ. Έτσι, για την αλητεία

7. Αλλάζουν γνώμη συχνά

Ξέρεις γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο εγκέφαλος τους είναι σε εγρήγορση και δεν επαναπαύεται. Είναι μέρος του σχεδίου τους. Κι αν..; Μήπως αν.. Οπότε, αλλάζουν γνώμη για να δοκιμάσουν κι εκείνο το “αν”.

8. Δε φοβούνται τη δουλειά

Δε φοβούνται ούτε την πολλή, ούτε τη σκληρή δουλειά. Ο Malcolm Gladwell στο βιβλίο του «Outliers: The Story of Success» υποστηρίζει, βάσει των ευρημάτων της έρευνας που διεξήγαγε, ότι ένας άνθρωπος, για να μπορεί να είναι πολύ καλός σε ό, τι κάνει, θα πρέπει να δουλέψει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο 10.000 ώρες.

Οι δημιουργικοί άνθρωποι γνωρίζουν καλά πως τα πράγματα δε συμβαίνουν από μόνα τους ούτε και με το πάτημα ενός κουμπιού. Ονειροπόλοι είναι, ναι, όμως ξέρουν πολύ καλά τι τους γίνεται!

9. Αποζητούν την εκτόνωση

Οι δημιουργικοί άνθρωποι πολλές φορές αγγίζουν το κόκκινο ενεργειακά. Έχουν τρομερή ένταση, διέγερση και υψηλή ταχύτητα. Αυτό θα πρέπει κάπου να εκτονωθεί, ώστε να ισορροπήσει. Θα μπορούσε να είναι, η μουσική, ένα βιβλίο, μια εκδρομή με καλό φίλο, ένα είδος τέχνης, ένα μουσικό όργανο, η συγγραφή. Εδώ θα βρεις ποιοι είναι οι τρόποι χαλάρωσης από την ψυχολόγο Lisa S. Larsen και ποιο είδος σου ταιριάζει.

10. Έχουν δυνατό ένστικτο

Γι’ αυτό και ακούνε την καρδιά τους. Μπορούν να νιώσουν… όχι αυτό που θα συμβεί –δεν έχουν υπερδύναμη ούτε βλέπουν οράματα-, αλλά αν αυτό που γίνεται κρύβει κάτι “καλό” ή κάτι “κακό”.

11. Λατρεύουν τη δια βίου μάθηση

Αποτελεί πηγή έμπνευσης τους το να ανακαλύψουν ανθρώπους, μέρη, κουλτούρες, θρησκείες, τοπία, χρώματα, φύση, συνήθειες, παραξενιές, διαφορετικότητες, κουζίνες.

12. Παθιάζονται

Με όλα.

Ζούνε με πάθος, ζούνε για το πάθος. Οτιδήποτε πιάσουν, θα το κάνουν παθιασμένα γιατί οι ίδιοι είναι παθιασμένοι με τη ζωή. Γι’ αυτούς κάτι που δεν έχει πάθος είναι σχεδόν νεκρό.

  1. Διασκεδάζουν

Διασκεδάζουν με όλη τους την ψυχή. Από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μέχρι ένα ράφτινγκ… Ξέρουν να διασκεδάζουν με κάτι πολύ απλό, ταπεινό και καθημερινό. Ξέρουν να απολαμβάνουν τη στιγμή τους, το παρόν τους.

  1. Γελάνε πολύ και δυνατά

Οι δημιουργικοί άνθρωποι γελάνε με όλο τους το “είναι”. Το πρόσωπο τους παίρνει άλλη όψη και αυτό βγαίνει από μέσα προς τα έξω. Είναι εύστροφοι και με υψηλή αίσθηση του χιούμορ. Θαυμάζουν τους ανθρώπους με καλό χιούμορ και δεν τους ζηλεύουν καθόλου αν είναι το ίδιο έξυπνοι με εκείνους ή και ακόμη περισσότερο.

15. Κάνουν πράξη τα λεγόμενα τους

Γιατί αλλιώς καταστρέφεται ο κόσμος τους. Άμα δεν το κάνουν είναι σαν να ακυρώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό και τα όνειρα τους.

16.Έχουν άπειρη φαντασία

Και όπως είπε και ο Αϊνστάιν: «Η λογική σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία σε πάει παντού»…

Κανόνας Νο17: Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι δοτικοί. Σε όλα. Δίνονται πολύ και τους αρέσει.

Πίστεψε με… με έναν τέτοιον άνθρωπο δε θα βαρεθείς εύκολα!

Ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi, ο οποίος παρατηρεί δημιουργικούς ανθρώπους πάνω από 30 χρόνια έχει δηλώσει ότι αν έπρεπε να εκφράσει με μία λέξη τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τους δημιουργικούς ανθρώπους από τους υπόλοιπους, αυτή είναι η «πολυπλοκότητα». Και λέει χαρακτηριστικά: «instead of being an ‘individual’, each of them is a ‘multitude’».

Με μία λέξη λοιπόν… πολυπλοκότητα!

#CreativePeople

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα