Το Μούτσου Τσις -το «τελευταίο Everest»- είναι ένα βουνό που πιθανότατα δεν έχεις ακούσει ποτέ!

Το Μούτσου Τσις έχει αποκλειστικότητα σε κάτι

Δεν είναι το υψηλότερο βουνό στον κόσμο, ούτε είναι το πιο δύσκολο πράγμα να το ανέβει κάποιος ορειβάτης. Έχει όμως μια πρωτιά: το Μούτσου Τσις, όσες προσπάθειες και αν έγιναν, δεν έχει δει ανθρώπινο πόδι στην κορυφή του. Δεν κατάφερε να το κατακτήσει ποτέ κανείς.

Η κατάκτηση του Έβερεστ έγινε το 1953, όταν ο Σερ Έντμουντ Χίλαρι από τη Νέα Ζηλανδία και ο Σέρπα (οδηγός) Τενζίνγκ Νοργκάι από το Νεπάλ κάνουν το όνειρο πραγματικότητα και φτάνουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Η δεύτερη υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, το Κ2 κατακτήθηκε ένα χρόνο αργότερα το 1954.

Μιλάμε για την τελευταία απάτητη κορυφή του κόσμου!

Βουνό Μούτσου Τσις: Κανείς δεν κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του

Πού βρίσκεται το Μούτσου Τσις

Το Μούτσου Τσις είναι ένα κομμάτι βράχου και πάγου 7,453 μέτρων που έχει πλαισιωθεί από παγετώνα σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα της σειράς Καρακορούμ, του βόρειου Πακιστάν. Δεν είναι καν το υψηλότερο βουνό της οροσειράς. Αυτό είναι το Κ2, γνωστό και ως «Άγριο Βουνό» -που είναι το δεύτερο ψηλότερο όρος στον κόσμο- όπου μία από τις 14 κορυφές φτάνει τα 8.611  μέτρα. Η οροσειρά είναι η περιοχή στη γη με τους περισσότερους παγετώνες εκτός των πολικών περιοχών. Σε αντίθεση με τους παγετώνες στον υπόλοιπο κόσμο, οι παγετώνες στα Καρακορούμ συνολικά έχουν αυξήσει ελαφρώς τη μάζα τους την τελευταία δεκαετία, αν και κάποιοι έχουν συρρικνωθεί.

Οι αποστολές κατάκτησης της κορυφής του βουνού

Κρυμμένο στο Δυτικό Καρακορούμ – μια τεράστια οροσειρά στα σύνορα Πακιστάν, Ινδίας και Κίνας, με μήκος περίπου 500 χιλιόμετρα – το Μούτσου Τσις έχει αποτρέψει όλες τις προσπάθειες που έγιναν για την κατάκτησή του. Όλες οι προσπάθειες έγιναν από τη νότια κορυφογραμμή.

Η πιο αξιοσημείωτη προσπάθεια ήταν από μια ισπανική αποστολή το 1999, η οποία έφτασε τα 6.650 μέτρα στη νότια κορυφογραμμή.

Τον Αύγουστο του 2020, μια τριμελής αποστολή από την Τσεχία, συμπεριλαμβανομένου του ορειβάτη Παβελ Κόρινεκ και του πρώην πολιτικού Παβελ Μπεμ, ανακοίνωσε ότι θα πετάξει προς το Πακιστάν για να προσπαθήσει να ανέβει στο Μούτσου Τσις.

Βουνό Μούτσου Τσις: Κανείς δεν κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του

«Ο στόχος αυτής της φετινής αποστολής θα είναι η υψηλότερη κορυφή στον κόσμο, όπου το ανθρώπινο πόδι δεν έχει σταθεί ακόμη! Αυτό αξίζει τον κόπο, σωστά;” έκανε μια δημοσίευση στο Facebook στις αρχές Μαρτίου από την αρχική τσεχική ομάδα εννέα ορειβατών 2020».

Ενώ οι αποστολές στις δημοφιλείς κορυφές των Ιμαλαΐων του Νεπάλ -συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ- είχαν ανασταλεί λόγω του Covid-19 κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η οροσειρά Καρακορούμ παρέμεινε ανοιχτή στους αναρριχητές από τον Μάιο.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι τρεις ορειβάτες δήλωναν ότι είχαν κάνει «μεγάλη πρόοδο» προσπερνώντας τον  πάγο του Μούτσου Τσις που είχε σταματήσει τους προκατόχους τους πριν από έξι χρόνια. Όμως μια χιονοστιβάδα τους άλλαξε τα σχέδια και ακολούθησε μια ανάρτηση στο Facebook από τα 6.313 μέτρα.

«Ήδη είμαστε με τρεις μέρες μηδενικού ύπνου. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέρος για να σταθείς κατά τη διάρκεια της αναρρίχησης. Περνάμε τη μέρα σήμερα σε μια σκηνή λόγω τρομερού χάους έξω. Θα κατεβούμε αύριο και θα προετοιμαστούμε για μια άλλη προσπάθεια σε λίγες μέρες…»

Λίγες μέρες αργότερα σταμάτησαν την προσπάθεια λόγω του επικίνδυνου καιρού.

Όπως περιγράφουν οι ορειβάτες, η τεχνική αναρρίχησης στο Μούτσου Τσις με βάση αυτά που νόμιζαν ότι γνωρίζουν, δεν ισχύουν. “Είσαι μόνος σου, εσύ και το βουνό”. Πρέπει να αναζητήσουν διαδρομές και λύσεις. Και γι’ αυτό, αυτά τα ταξίδια χρειάζονται τουλάχιστον μερικές προσπάθειες πριν την επίτευξη του στόχου.

Είναι πεπεισμένοι όμως, ότι σύντομα κάποιος θα πατήσει το πόδι του στην απάτητη κορυφή του!

Πηγές από το CNN και τη σελίδα της ομάδας στο Facebook: Muchu Chhish 2020 Czech Expedition, όπου μπορείς να δει και τις αναρτήσεις τους.

Διάβασε ακόμη: Τρανσυλβανικές Άλπεις: Στα 52 καλύτερα ταξίδια των “New York Times”

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

Ταξίδι στην Ελλάδα: Αφιέρωμα ~ Μέρος 3ο