Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλές καρύκευμα που αποκαλείται και χρυσό μπαχαρικό. Το τσάι κουρκουμά, το οποίο παρασκευάζεται με τη χρήση τριμμένης ρίζας, θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους κατανάλωσης του μπαχαρικού.

Ο κουρκουμάς είναι ιθαγενές φυτό στη Νοτιοανατολική Ασία και είναι μέλος της οικογένειας του τζίντζερ. Έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για χιλιάδες χρόνια στην ινδική ιατρική της Αγιουρβέδα και της Κίνας.

Η Ινδία αυξάνει το 78% της παγκόσμιας προσφοράς κουρκουμά. Μια ποικιλία από τσάι κουρκουμά είναι διαθέσιμα για αγορά.

Πόσο σημαντικά οφέλη έχει η κουρκουμίνη;

 • Η κουρκουμίνη είναι το ενεργό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρές βιολογικές ιδιότητες
 • Η κουρκουμίνη δίνει χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και έχει εμπνεύσει πολλούς πολιτισμούς να τον χρησιμοποιήσουν ως βαφή
 • Η κουρκουμίνη αποδεικνύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, καταπραϋντικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες

Η κουρκουμίνη έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται χρόνο πρόσβασης και απορρόφησης της ένωσης. Για το λόγο αυτό, τα συμπληρώματα με τις εγγυημένες υψηλές συγκεντρώσεις κουρκουμίνης, είναι δημοφιλή.

Η ημερήσια πρόσληψη

Με βάση τη διαθέσιμη έρευνα, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη κουρκουμά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται και την κατάσταση της υγείας. Για παράδειγμα το Ίδρυμα Αρθρίτιδας προτείνει τη λήψη 400 έως 600 χιλιοστογράμμων (mg) σε μορφή κάψουλας μέχρι τρεις φορές την ημέρα για ανακούφιση από τη φλεγμονή. Αυτή την ημερήσια πρόσληψη συστήνουν οι περισσότερες έρευνες σε ενήλικες ή αλλιώς 1 έως 3 γραμμάρια (g) ημερησίως τριμμένη ή αποξηραμένη ρίζα.

Τα οφέλη που έχει το τσάι κουρκουμά

 1. Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Ως αντιφλεγμονώδες συστατικό, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιο εμφανών συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι από 206 Αμερικανούς ενήλικες με αυτοαναφερόμενη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το 63% χρησιμοποίησε μη βιταμινούχα συμπληρώματα για να διαχειριστεί τα συμπτώματά τους, με τον κουρκουμά να είναι το πιο δημοφιλές προϊόν που ελήφθη.

 1. Ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ανοσολογική λειτουργία με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι-ιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι δρα ως ρυθμιστής ανοσίας, βοηθώντας στη ρύθμιση της λειτουργίας των ανοσοκυττάρων κατά του καρκίνου.

Βρίσκεται στη λίστα μας με τις 15 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 1. Βοηθά στη μείωση των καρδιαγγειακών επιπλοκών

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία της καρδιάς, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η λήψη 4 g ημερησίως κουρκουμίνης 3 ημέρες πριν και 5 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας αρτηρίας, μείωσε τον κίνδυνο οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής προσβολής κατά 17%.

 1. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Μία από τις πιο κλινικά διαπιστωμένες θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι η αντικαρκινική δράση της!

Ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, η κουρκουμίνη πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο βλάβης των κυττάρων στο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο κυτταρικών μεταλλάξεων και καρκίνου. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, περιορίζοντας την ανάπτυξη των όγκων και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. (δες εδώ: 7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου)

Σύμφωνα με ιατρική ανασκόπηση του 2014, περισσότερα από 2.000 άρθρα έχουν δημοσιευθεί χρησιμοποιώντας τις λέξεις – κλειδιά “κουρκουμίνη” και “καρκίνος”.

 1. Βοηθά στη διαχείριση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό σε παραδοσιακά φάρμακα ως θεραπεία για πολλές πεπτικές συνθήκες. (δες εδώ: Βότανα που βοηθούν στην πέψη)

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν.

Μια μελέτη του 2012 σε αρουραίους διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη βοήθησε να μειωθεί ο χρόνος που χρειάστηκε για να αδειάσει το φαγητό από το στομάχι στο λεπτό έντερο, γνωστό και ως γαστρική εκκένωση.

 1. Αποτρέπει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες αρκετών νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητές της, πιστεύεται ότι μειώνουν τις κυτταρικές βλάβες, τις φλεγμονές και τις μυελώδεις νόσους.

Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να επιβραδύνει ή να αποτρέψει ορισμένες από τις συσχετιζόμενες με την ηλικία πρωτεϊνικές αλλαγές που συνδέονται με τον νευροεκφυλισμό.

 1. Προστατεύει από την ηπατική βλάβη και διαχειρίζεται τις ηπατικές συνθήκες

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προστατεύσει από τη βλάβη του ήπατος. Τα πιθανά οφέλη της περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγής της χολής του πεπτικού υγρού, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται τα ηπατικά κύτταρα από βλάβες από χημικές ουσίες που σχετίζονται με τη χολή.

 1. Βοηθά στην πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη

Τα παραδοσιακά φάρμακα έχουν χρησιμοποιήσει τον κουρκουμά για τον διαβήτη για χιλιάδες χρόνια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπλήρωση κουρκουμίνης μπορεί να έχει ιδιότητες κατά του διαβήτη.

 1. Βοηθά στην αντιμετώπιση και διαχείριση των παθήσεων του πνεύμονα

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων χρόνιων ή μακροχρόνιων πνευμονικών παθήσεων.

Μια ιατρική ανασκόπηση του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν και οι κλινικές ενδείξεις είναι περιορισμένες, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άσθματος, της πνευμονικής και κυστικής ίνωσης, του καρκίνου του πνεύμονα ή του τραυματισμού και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Το τσάι κουρκουμά μπορεί να παρασκευαστεί είτε από καθαρή σκόνη είτε από τριμμένο ή αλεσμένο, αποξηραμένο κουρκουμά. Πιστεύεται ότι τα παρασκευάσματα κουρκουμά που έχουν υποστεί ζύμωση και πωλούνται ως προϊόντα τσαγιού, έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιολογικά διαθέσιμης ή απορροφήσιμης κουρκουμίνης.

Πώς να φτιάξεις τσάι κουρκουμά

 1. βράσε 4 φλιτζάνια νερό
 2. πρόσθεσε 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού κουταλιού, τριμμένο ή σε σκόνη κουρκουμά
 3. άφησε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά
 4. στράγγισε το τσάι και άφησε το να κρυώσει για 5 λεπτά

Δες εδώ: 10 υγιεινές συνταγές με κουρκουμά πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη ιδιότητες

Μπορείς να προσθέσεις κι άλλα συστατικά για περισσότερη γεύση όπως:

 • Μέλι, για να γλυκάνεις το τσάι σου και επιπλέον, να δώσεις στο μείγμα περισσότερες αντιμικροβιακές ιδιότητες
 • Κανέλα, η οποία ταιριάζει εξαιρετικά γευστικά με το μέλι και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
 • Κρέμα γάλακτος, γάλα αμυγδάλου, γάλα καρύδας ή 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας για καλύτερη απορρόφηση, καθώς η κουρκουμίνη απαιτεί τα υγιή λίπη να διαλύονται σωστά
 • Μαύρη πιπεριά, η οποία περιέχει πιπερίνη, μια χημική ουσία που είναι γνωστή ότι βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης και μπορεί να προσθέσει μια γεύση μπαχαρικών στο τσάι
 • Λεμόνι και τζίντζερ το οποίο είναι πολύ υγιεινό, για την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων στο μείγμα και τη βελτίωση της γεύσης

Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις το τσάι κουρκουμά και ως παγωμένο ρόφημα. Επιπλέον, μπορείς να προσθέσεις κουρκουμά στα smoothies σου και τους φυσικούς χυμούς.

Πληροφορίες: THE FASEB JOURNAL, ΝCBI, MedicalNewsToday

Διάβασε ακόμη: Κουρκουμάς, το χρυσό μπαχαρικό

Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα