Γενικά είμαι της άποψης ότι η καλύτερη ώρα για γυμναστική είναι τώρα. Τουτέστιν γυμνάσου όποτε βρεις ευκαιρία

Οι επιστήμονες βέβαια έχουν μελετήσει το θέμα διεξοδικά και μας προτείνουν τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την άσκηση, μελετώντας μεταξύ άλλων και την ώρα που ασκούμαστε.

Τι λένε οι επιστήμονες για την καλύτερη ώρα για γυμναστική και τι αλλάζει αν γυμνάζεσαι άλλες ώρες

Η πρωινή άσκηση έχει πολλά πλεονεκτήματα

Η πρωινή γυμναστική, αμέσως μόλις ξυπνήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψεις λίπος και να χάσεις βάρος. Αυτό οφείλεται στα επίπεδα ορμονών του σώματος το πρωί, τα οποία είναι ρυθμισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνονται αυτοί ακριβώς οι στόχοι.

Ο Anthony Hackney, καθηγητής στο Τμήμα Άσκησης και Επιστήμης της Άθλησης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Chapel Hill λέει ότι: «Τις πρωινές ώρες, το ορμονικό σου προφίλ είναι τέτοιο ώστε σου επιτρέπει να μεταβολίζεις λίπος καλύτερα. Οι άνθρωποι από τη φύση τους έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και ορμόνης της ανάπτυξης το πρωί. Αυτές οι δύο ορμόνες εμπλέκονται και οι δύο με το μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι το πρωί αντλείς την ενέργειά σου από τις αποθήκες λίπους.» Αυτό ουσιαστικά μας βοηθάει να χάσουμε βάρος και λίπος.

Οι έρευνες επίσης αποδεικνύουν ότι η άσκηση το πρωί περιορίζει την όρεξη, άρα και την πρόσληψη επιπλέον θερμίδων.

Ακόμα κι αν μισείς το πρωινό ξύπνημα, υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις τον «κακό» εαυτό σου και να συνηθίσεις. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology αποκάλυψε ότι η γυμναστική στις 7 το πρωί σε βοηθά να είσαι πιο δραστήριος και να κοιμηθείς πιο εύκολα το βράδυ. Οι έρευνες επίσης υποδεικνύουν ότι το πρωί είναι πιο εύκολο να υιοθετείς υγιείς συνήθειες.

Η γυμναστική το πρωί βελτιώνει επίσης την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητα, ενώ μειώνει τα επίπεδα του άγχους.

Αλλά αν δεν είσαι πρωινός τύπος, μην το πιέζεις. «Αν γυμνάζεσαι, αλλά δεν έχεις ενέργεια, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή», λέει ο Hackney.

Η απογευματινή γυμναστική είναι εξίσου καλή

Ας πούμε ότι η άσκηση το απόγευμα είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή, ειδικά αν η προπόνησή σου κρατάει αρκετή ώρα.

Η άσκηση το πρωί είναι ιδανική αν θέλεις να χάσεις λίπος και βάρος, αλλά το απόγευμα μπορείς να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου, μια και γυμνάζεσαι χορτάτος. «Όταν τρως, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Όταν γυμναζόμαστε σε υψηλή ένταση ουσιαστικά χρειαζόμαστε γλυκόζη», λέει ο Hackney.

Η απογευματινή προπόνηση μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τρόπο να μην κουραστεί ο οργανισμός νωρίς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology αναδεικνύει το γεγονός ότι η άσκηση μεταξύ 1 και 4 το μεσημέρι ξυπνάει τον οργανισμό μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η πρωινή άσκηση. Ακόμα και το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις δυνάμεις και να ανακτήσεις τη συγκέντρωση για την εργασία σου.

Οι βραδινές προπονήσεις έχουν τα συν τους

Για πολλούς ανθρώπους είναι συνήθεια να γυμνάζονται το βράδυ, μετά τη δουλειά. Βέβαια υπάρχει η πεποίθηση ότι η βραδινή άσκηση σε θέτει σε κατάσταση εγρήγορσης και δε σε βοηθάει να κοιμηθείς νωρίς το βράδυ.

Κι ενώ η έρευνα που προαναφέραμε το επιβεβαιώνει, λέγοντας ότι η άσκηση μεταξύ 7 και 10 το βράδυ όντως οδηγεί σε ύπνο πιο αργά, ο Hackney δεν πείθεται. «Έχουμε αποδείξεις ότι αν δεν σκοπεύεις να ασκηθείς και αφού κάνεις μπάνιο να πας κατευθείαν για ύπνο, δεν θα επηρεάσει την ώρα που θα αποκοιμηθείς¨, λέει ο καθηγητής. Ειδικά αν ακολουθήσεις κάποιο χαλαρωτικό πρόγραμμα, όπως η yoga ίσως να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο εύκολα, προσθέτει.

Κι ενώ οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η πρωινή άσκηση βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους, είναι πιο εμπεριστατωμένες, υπάρχουν και ισχυρισμοί ότι η βραδινή προπόνηση μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πείνα που νιώθουμε. Κάτι τέτοιο ίσως να οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Εν κατακλείδι

Αν έπρεπε να διαλέξει την καλύτερη ώρα για γυμναστική, θα διάλεγε το πρωί, λέει ο Hackney. Η άσκηση νωρίς το πρωί βοηθά τόσο το σώμα μας όσο και την ψυχολογία μας, οδηγώντας πιθανόν σε καλύτερα αποτελέσματα και πρόοδο με τον καιρό. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καλή και κακή ώρα για να γυμναστείς. Αρκεί να γυμναστείς! Όποτε σε βολεύει.

Διάβασε ακόμα: Τι να φάω μετά την προπόνηση – Πλήρης οδηγός

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μάθουμε να τρώμε σωστά και να κάνουμε παρεούλα