Το καφέ λίπος ή αλλιώς ο καφέ λιπώδης ιστός, είναι ένας από τους δύο τύπους λίπους που έχουν οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά. Ορισμένες φορές λέγεται «καλό» λίπος, όπως αυτό που κουβαλάει πλούσια το αβοκάντο και ο σολομός.Ο άλλος τύπος λίπους είναι λευκό ή κίτρινο λίπος (δηλαδή το “κακό”).

Τρόπος ρύθμισης της θερμότητας

Η κύρια λειτουργία του καφέ λίπους είναι να μετατρέπει τα τρόφιμα σε θερμότητα του σώματος. Βοηθά στην παραγωγή θερμότητας και ενεργοποιείται όταν ένας οργανισμός χρειάζεται επιπλέον θερμότητα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο αρχίζει να έχει πυρετό ή όταν ένα ζώο ξυπνά από αδρανοποίηση. Αυτή η παραγωγή θερμότητας – η θερμογένεση- προκαλείται επίσης από τη διατροφή.

Καφέ λίπος έναντι λευκού

Τα λευκά λιποκύτταρα, ή τα λευκά λιπώδη κύτταρα, έχουν ένα σταγονίδιο λιπιδίων, αλλά τα καφέ λιποκύτταρα περιέχουν πολλά μικρά σταγονίδια λιπιδίων και μεγάλο αριθμό μιτοχονδρίων που περιέχουν σίδηρο. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, είναι που δίνει στο καφέ λίπος το σκούρο κόκκινο έως μαύρο χρώμα.

Το καφέ λίπος έχει περισσότερα τριχοειδή από το λευκό, λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης οξυγόνου. Έχει επίσης πολλά μη μυελινωμένα νεύρα, παρέχοντας διέγερση στα λιπώδη κύτταρα.

Το λευκό λίπος συσσωρεύεται κυρίως γύρω από τη μέση και τους μηρούς 

 Το καφέ λίπος συσσωρεύεται κυρίως στο λαιμό

Οι λειτουργίες του καφέ λίπους μόλις πρόσφατα άρχισαν να γίνονται σαφείς.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ των δύο φαίνεται να είναι οι εξής:

  • Το λευκό λίπος (WAT) είναι το αποτέλεσμα της αποθήκευσης υπερβολικών θερμίδων. Όταν καταναλώνουμε πάρα πολλές θερμίδες, το σώμα τις μετατρέπει σε ενεργειακό απόθεμα με τη μορφή λευκού λίπους.
  • Η κατανομή του WAT επηρεάζει τον μεταβολικό κίνδυνο. Μεγάλες ποσότητες λευκού λίπους γύρω από την κοιλιακή περιοχή συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικής νόσου, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το λίπος στους γοφούς και τους μηρούς.
  • Το καφέ λίπος (BAT) δημιουργεί θερμότητα καίγοντας θερμίδες. Όταν έχει κρύο, τα αποθέματα λιπιδίων του καφέ λίπους εξαντλούνται και το χρώμα του γίνεται πιο σκούρο.
  • Οι άνθρωποι και τα θηλαστικά με υψηλότερα επίπεδα καφέ λίπους χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να τρέμουν από το κρύο, από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα.

Τα νεογνά δεν τρέμουν στο κρύο (!), επειδή τα επίπεδα του καφέ λιπώδους ιστού τους είναι υψηλότερα από ό, τι στους ηλικιωμένους ανθρώπους

Τα πειράματα έχουν δείξει ότι η προσθήκη περισσότερου καφέ λίπους σε ποντίκια:

  • αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο καίνε ενέργεια
  • μειώνει την ποσότητα λίπους στο σώμα τους
  • προστατεύει από την παχυσαρκία που προκαλείται από κακή διατροφή

Καφέ λίπος μπορεί να ανιχνευθεί σε ενήλικες χρησιμοποιώντας μια τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων. Αυτό είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί όταν κάποιος έχει εκτεθεί σε κρύες θερμοκρασίες. Τα περισσότερα καφέ λιπαρά μπορούν να βρεθούν στον κάτω λαιμό ενός ενήλικα, και στην περιοχή πάνω από το λαιμό.

Ένα άτομο που είναι υπέρβαρο έχει αναλογικά λιγότερο καφέ λίπος από ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος. Και αντίστροφα, τα άπαχα άτομα έχουν περισσότερο καφέ λίπος από τα παχύσαρκα. Το καφέ λίπος μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διατήρηση βάρους των ανθρώπων.

Καφέ λίπος στα νεογνά

Στα νεογέννητα, περίπου το 5% του σωματικού βάρους αποτελείται από καφέ λίπος, που τείνει να βρίσκεται στο άνω μισό της σπονδυλικής στήλης και προς τους ώμους. Τα νεογνά έχουν υψηλότερο ποσοστό καφέ λίπους και χαμηλότερο λευκού από τους ενήλικες, και αυτό σταδιακά μειώνεται με την ηλικία.

Η λειτουργία του καφέ λίπους στα νεογέννητα βρέφη είναι να τα προστατεύει από την υποθερμία – ένα σοβαρό πρόβλημα για τα πρόωρα νεογνά και μια σημαντική αιτία θανάτου.

Τα νεογέννητα δεν έχουν μυς, ούτε μεγάλες επιφάνειες όπως οι ενήλικες. Τα υψηλά επίπεδα καφέ λίπους τους παρέχουν έναν εναλλακτικό τρόπο ρύθμισης της θερμότητας.

Είναι το καφέ λίπος μια λύση για την παχυσαρκία;

Με την παχυσαρκία σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί αναζητούν τρόπους μείωσης της παχυσαρκίας, είτε διατροφικά είτε χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια.

Το καφέ λίπος συμβάλλει στη χρήση ενέργειας. Διασπώντας την ενέργεια ως θερμότητα, μπορεί να είναι σε θέση να αντισταθμίσει την αύξηση βάρους.

Οι επιστήμονες αρχίζουν πλέον να καταλαβαίνουν τι κάνει το καφέ λίπος. Εάν μπορέσουν να ανακαλύψουν πώς το λευκό λίπος μετατρέπεται σε καφέ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπεία της παχυσαρκίας!

#ΖουμεΥγιεινα

#ΝαΣεΦροντιζεις

Βασισμένο σε άρθρο του MedicalNewsToday

Διάβασε ακόμη:

11 βότανα για απώλεια βάρους – Πώς λειτουργούν

11 τροφές με βιταμίνη C που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Πώς η άθληση μειώνει την όρεξη, μέσα από μια έρευνα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η ομάδα μας για να μοιραζόμαστε υγιεινά tips και τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα