Με τον όρο ποδηλασία, εννοείται η χρήση ποδηλάτου για μεταφορά, ψυχαγωγία και άσκηση, καθώς και η κίνηση με ανθρώπινη δύναμη κάθε μορφής τρίκυκλων, τετράκυκλων, μονόκυκλων ή άλλων οχημάτων.

Μία από τις καλύτερες μορφές άθλησης, ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο

Αγωνιστική ποδηλασία

Η αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα, αρκετά εκ των οποίων είναι ή υπήρξαν αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων και διαιρείται επίσημα σε:

 • Ποδηλασία Δρόμου, πολύ απαιτητικό, επίπονο και δύσκολο άθλημα. (Αγώνες ανοιχτής οδού και ομαδική χρονομέτρηση).
 • Ποδηλασία Πίστας (Ταχύτητα, Χρονομέτρηση, Καταδίωξη, Αγώνας Πόντων, Μάντισον, Σκρατς κ.α)
 • Ορεινή Ποδηλασία (Κρος Κάντρυ, Μαραθώνιοι, Κατάβαση, Τετραπλό 4Χ)kj
 • ΒΜΧ (Αγωνιστικό και Ελεύθερου Στυλ)
 • Συκλοκρός (CX)
 • Τράιαλ
 • Καλλιτεχνική Ποδηλασία

Ποδηλασία Α.Μ.Ε.Α

Τον έλεγχο του αθλήματος έχει η Παγκόσμια Ένωση Ποδηλασίας (UCI), που έχει ως μέλη τις Εθνικές Ομοσπονδίες Ποδηλασίας, 180 περίπου χωρών. Υπάρχουν επίσης και Ηπειρωτικές συνομοσπονδίες, που δρουν στα αντίστοιχα γεωγραφικά όρια των ηπείρων και διοργανώνουν αντίστοιχα πρωταθλήματα.

Η ποδηλασία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η ποδηλασία ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Μάλιστα, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896), η Ελλάδα κατέκτησε μεταξύ άλλων χρυσό μετάλλιο στην Ποδηλασία Δρόμου, με τον Αριστείδη Κωνσταντινίδη.

Το άθλημα καλλιεργείται σήμερα επίσημα από 100 περίπου σωματεία

Πώς να ξεκινήσεις την ποδηλασία με 5 βασικά βήματα

O προπονητής τριάθλου και λάτρης του ποδηλάτου, Γιάννης Ψαρέλλης, δίνει τα πέντε βασικά βήματα που χρειάζεται κάποιος να ακολουθήσει όταν θέλει να ξεκινήσει την ποδηλασία. Πού μπορεί να απευθυνθεί; Τι να προσέξει αγοράζοντας το πρώτο του ποδήλατο;

Τα 5 βήματα που προτείνει ο προπονητής είναι:

 1. Ιατρικές εξετάσεις

Πριν ασχοληθούμε με οποιαδήποτε μορφής άσκησης οφείλουμε να κάνουμε πλήρεις ιατρικές εξετάσεις. Προσωπικά προτείνω όχι μόνο καρδιογράφημα αλλά και υπέρηχο καρδιάς και τεστ κόπωσης.

 1. Αγορά κατάλληλου ποδηλάτου

Η αγορά σωστού μεγέθους για τα σωματομετρικά μας χαρακτηριστικά αλλά και είδους ποδηλάτου ανάλογα με την ανάγκη μας είναι καθοριστικό τόσο για την ασφάλειά μας όσο και για την ποιότητα της ποδηλατικής μας εμπειρίας.

Δεν είναι εύκολο να επιλέξει κάποιος κατάλληλο ποδήλατο και έτσι ίσως χρειαστεί να προηγηθεί το επόμενο στάδιο που αφορά τη συνεργασία με κάποιο προπονητή. Φυσικά και τα ποδηλατικά καταστήματα έχουν αναβαθμίσει τις υπηρεσίες τους και μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην επιλογή του εξοπλισμού. Σε μερικές περιπτώσεις αρκετοί κατασκευαστές έχουν ενσωματωμένη εφαρμογή στις ιστοσελίδες τους για την επιλογή του κατάλληλου ποδηλάτου

 1. Επιλογή προπονητή

Όπως και οποιοδήποτε άθλημα (τένις, ιστιοπλοΐα, βόλεϊ) έτσι και η ποδηλασία απαιτεί την εκμάθηση αρκετών δεξιοτήτων. Η παρουσία του προπονητή θα μας γλυτώσει από πιθανή χαμένη επένδυση χρόνου και θα μας βοηθήσει να μάθουμε από την αρχή ορισμένες δεξιότητες σωστά.

 1. Πρόγραμμα ενδυνάμωσης και ευκαμψίας

Πέρα από το να κάνουμε ποδήλατο θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής ώστε να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς στην ποδηλασία.

 1. Αγορά σωστής ενδυμασίας και αξεσουάρ

Η αγορά κατάλληλων ρούχων (όπως π.χ. τα ποδηλατικά παπούτσια και τα ποδηλατικά σορτς) καθώς και αξεσουάρ όπως το ποδηλατικό κράνος, τα φώτα ποδηλασίας κ.λπ. είναι σημαντικά ζητήματα που μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας, την άνεση ποδηλάτισης και την ποδηλατική μας απόδοση. Στο υλικό που πρέπει να αγοράσουμε είναι οπωσδήποτε ανταλλακτικά και εργαλεία που θα μας προσφέρουν αυτονομία σε περίπτωση μηχανικής βλάβης (ανταλλακτικές σαμπρέλες, φορητή τρόμπα και εργαλείο) καθώς και ένα φορητό φαρμακείο με τα βασικά των πρώτων βοηθειών και φυσικά φάρμακα για κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως τσίμπημα από κάποιο έντομο.

Αν αγαπάς την ποδηλασία, διάβασε για τα Bike Friendly Hotels γιατί σε ενδιαφέρουν.

Τα βήματα που μας δίνει ο προπονητής, βρίσκονται σε άρθρο της HUFFPOST.

#ΖουμεΥγιεινα

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα