Ποιες πιστεύεις πως είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου;

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το περιοδικό The Economist, στην πρώτη τριάδα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου, βρίσκονται το Παρίσι, η Ζυρίχη και το Χονγκ Κονγκ, έπειτα από την υποχώρηση της Σιγκαπούρης και της Οσάκα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στον κατάλογο αυτόν έγινε από την Τεχεράνη, η οποία ανέβηκε 27 θέσεις εξαιτίας των επιπτώσεων των αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με την έκθεση του 2020 για το «Κόστος Ζωής στον Κόσμο που δημοσιεύει το Economist.

Με ποιον τρόπο η πανδημία έφερε αλλαγές στον κατάλογο με τις θέσεις

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στο δολάριο είναι ο κύριος παράγοντας της μεταβολής του κόστους ζωής σε πολλές πόλεις, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

«Η πανδημία του COVID-19 οδήγησε σε απώλεια της αξίας του αμερικανικού δολαρίου, ενώ τα νομίσματα της δυτικής Ευρώπης ή της βόρειας Ασίας ενισχύθηκαν, γεγονός το οποίο είχε συνέπειες στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών», σημείωσε η Ουπασάνα Ντατ, μια από τις υπεύθυνες της μελέτης.

«Το Παρίσι και η Ζυρίχη βρίσκονται πλέον μαζί με το Χονγκ Κονγκ στην κορυφή του καταλόγου λόγω της ανόδου του ευρώ και του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το δολάριο», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία διευκρινίζεται ότι οι τιμές στην Σιγκαπούρη σημείωσαν πτώση κυρίως λόγω μιας χαμηλότερης ζήτησης μετά την έξοδο των ξένων εργαζομένων στη χώρα.

Στην Οσάκα, «οι τιμές καταναλωτή έμειναν στάσιμες και η ιαπωνική κυβέρνηση επιδότησε δαπάνες, όπως αυτές των δημόσιων μέσων μεταφοράς», συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη έπεσε κατά μία θέση στον κατάλογο αυτόν και μοιράζεται πλέον την 7η θέση με τη Γενεύη, ενώ το Λος Άντζελες έπεσε στην 9η θέση, όπου βρίσκεται μαζί με την Κοπεγχάγη.

Παντού το κόστος ζωής μειώθηκε όσον αφορά τις τιμές των ενδυμάτων, καθώς οι άνθρωποι, εργαζόμενοι από το σπίτι λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέβαλαν για αργότερα την αγορά νέων ρούχων.

Στον αντίποδα, η ισχυρή άνοδος της τηλεργασίας έδωσε την αφορμή σε μια αύξηση των αγορών ηλεκτρονικών συσκευών, μια κατηγορία προϊόντων, η οποία είδε τις τιμές της να αυξάνονται περισσότερο από οποιασδήποτε άλλης, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κάνε μια βόλτα σε 10 χρωματιστές πόλεις του κόσμου

10 χρωματιστές πόλεις του κόσμου

Έλα και στην ομάδα μας Votanistas – Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα

Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα