Αλήθεια τι σπέρνουμε τον Δεκέμβριο;

Ο Δεκέμβριος σηματοδοτεί την αρχή του χειμώνα και μας κουβαλάει τα πρώτα κρύα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μας απαγορεύει να ασχοληθούμε με την κηπουρική και τον λαχανόκηπό μας.

Σαφώς τώρα δεν είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε οποιοδήποτε είδος αρωματικού φυτού, εφόσον δεν έχουμε θερμοκήπιο και προστατευμένες συνθήκες. Ωστόσο υπάρχουν άλλα καλούδια που μπορούν να στολίσουν τον κήπο και τις γλάστρες μας. Και φυσικά σύντομα να στολίσουν και το τραπέζι μας. Αγνά, υγιεινά και οικολογικά!

Ας δούμε λοιπόν τι σπέρνουμε τον Δεκέμβριο

Σκόρδο

Στα νότια της χώρας ξεκινάμε να φυτεύουμε σκόρδο τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, αλλά όσο προχωράμε στα βόρεια σε πιο ψυχρά κλίματα, η φύτευση γίνεται από τον Δεκέμβρη και μετά.

Το σκόρδο μεγαλώνει υπέροχα και σε γλάστρα, οπότε μπορούμε να το απολαύσουμε πολύ εύκολα.

Παίρνουμε σκελίδες σκόρδου και τις βάζουμε στο χώμα σε βάθος 2-3 εκατοστών, με διαστήματα 10-15 εκατοστών μεταξύ των σκελίδων, ενώ οι γραμμές φύτευσης του σκόρδου θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 20-30 εκατοστών.

Φρέσκο σκόρδο θα μπορέσουμε να φάμε 2-3 μήνες μετά τη φύτευση, ενώ ξερό σκόρδο θα μαζέψουμε 6-8 μήνες μετά το φύτεμα.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι πολύ εύκολο φυτό και μπορούμε να το φυτέψουμε όλες τις εποχές του χρόνου, είτε στον κήπο είτε στη γλάστρα μας.

Προτιμάμε να προμηθευτούμε κοκκάρι, αντί σπόρου, για να συγκομίσουμε πιο σύντομα. Αν θέλουμε να παράγουμε ξερό κρεμμύδι, θα επιλέξουμε μικρό κοκκάρι με διάμετρο 1,5-2 εκατοστά, ενώ για φρέσκο κρεμμυδάκι θα πάρουμε μεγαλύτερο κοκκάρι.

Αν καλλιεργούμε κρεμμύδι στον κήπο θα σχηματίσουμε ρηχά αυλάκια σε απόσταση μεταξύ τους 30 εκατοστών. Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι και 5-7 εκατοστών για το χλωρό κρεμμυδάκι. Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού πρέπει να είναι 0,5–1 εκατοστό.

Αν καλλιεργούμε στη γλάστρα προμηθευόμαστε γλάστρες με βάθος 15-20 εκατοστών και μεγάλη επιφάνεια, προκειμένου να χωρέσουν αρκετά φυτά. Η φύτευση του κοκκαριού, δηλαδή του μικρού βολβού κρεμμυδιού, γίνεται σε αποστάσεις περίπου 5 εκατοστών, αν πρόκειται για καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού, και σε αποστάσεις περίπου 7-10 εκατοστών αν πρόκειται για καλλιέργεια ξερού κρεμμυδιού. Σε κάθε περίπτωση, η φύτευση του κοκκαριού κρεμμυδιού γίνεται σε βάθος 1-2 εκατοστών με την κορυφή του βολβού προς τα επάνω.

Σε περίπου 4 μήνες θα μπορέσουμε να φάμε κρεμμύδια.

Καρότο

Το καρότο επίσης μπορούμε να το μεγαλώσουμε τόσο στον κήπο μας όσο και στην γλάστρα μας.

Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν είτε με σπόρο είτε με έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώριο. Για φύτευση με σπόρο, σπέρνουμε το καρότο από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη της άνοιξης.

Αν καλλιεργούμε στον κήπο κρατάμε απόσταση 5-10 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αν καλλιεργούμε στη γλάστρα μπορούμε να φυτέψουμε απευθείας τους σπόρους του καρότου σε βάθος περίπου 2 εκατοστών προσέχοντας να τους σπείρουμε αραιά, ενώ θα αραιώσουμε και όταν αυτά αρχίσουν να φυτρώνουν. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά καρότου από φυτώρια και να τα φυτέψουμε σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών. Φροντίζουμε οι γλάστρες μας να είναι βαθιές, τουλάχιστον 25-30 εκατοστών, καθώς το καρότο μεγαλώνει προς τα κάτω.

Καροτάκια θα φάμε σε περίπου 4 μήνες αν είμαστε υπομονετικοί ή λίγο πιο σύντομα, όπου τα καρότα μας θα είναι λίγο πιο τρυφερά.

Διάβασε και το Ημερολόγιο Κήπου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να προγραμματίσεις και τις υπόλοιπες εργασίες σου στον κήπο.