Από την Ιταλία κατέφθασε ο Γηρυόνης που “κατακεραύνωσε” την Ελλάδα από την Κυριακή 24/11 μέχρι τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 27/11.

Ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που μετακινήθηκε στη χώρα μας, προκάλεσε την έντονη κακοκαιρία με τις 3 φάσεις.

Ο Γηρυόνης έφερε τα εξής χαρακτηριστικά:

  • τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές της χώρας
  • οι καταιγίδες με την έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνολικά καταγράφηκαν 11605 κεραυνοί με τους 2972 να πέφτουν στη θάλασσα και τους 8633 στην ξηρά
  • οι ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές που ξεπέρασαν τα 100 χλμ/ώρα

Όλα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν καθώς η κακοκαιρία ολοκληρώθηκε και από σήμερα Πέμπτη τα φαινόμενα είναι ήπια και ο καιρός ομαλός.

Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στα δυτικά, στα βόρεια και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, κατά κύριο λόγο στα δυτικά. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στα δυτικά από το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 3 έως 15, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 7 έως 18, στη Θεσσαλία από 7 έως 21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 18, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 11 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 22.

Άνεμοι

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα έως 6 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ.

Το φεγγάρι μας

Η Σελήνη σήμερα είναι 1 ημέρας και επόμενη πανσέληνο θα έχουμε στις 12 Δεκεμβρίου.